2010-08-14
近期不停向自助餐進發, 次數頻密得有點兒過份, 平均每個月一次, 本來下定決心減肥既我, 最終都抵受唔住誘惑, 又再一次破戒... 所以選擇主攻海鮮同甜品<環境>不算太迫, 起碼走廊位勉強可以走到2個人, 裝修也不過不失美食版圖大致分為 : 海鮮/魚生/壽司一個角落 ; 炭燒一個角落 ; 意粉/通粉/墨魚麵一個角落 ; 熱盤一個角落 ; 粥/湯麵一個角落 ; 點心/湯一個角落 ; 沙律吧一個角落 ; 甜品/生果一個角落<食物>海鮮/魚生/壽司 ~ 生蠔 - 整體嚟講比較細隻, 但有時都有比較肥美既, 好 creamy, refill 得好快, 我本人食咗一打, 推介 ! 翡翠螺 - size 好大, 但殼同裡面都好多沙, 食咗一隻都無再食 長腳蟹 - size 唔太大, 味道都一般, 無乜蟹既鮮味蟹仔 - 殼超多膏好正, 而身就無乜肉好食其餘有凍蝦, 東風螺, 龍蝦仔, 青口, 瀬尿蝦, 冷麵等魚生只得4款 - 三文魚, 吞拿魚, 魚立魚, 八爪魚, 其中吞拿魚ok, 其他唔多吸引無試到炭燒 ~主打牛扒, 食落好炭燒香但太熟同靱其餘有雞, 叉燒, 腸,
<環境>
不算太迫, 起碼走廊位勉強可以走到2個人, 裝修也不過不失
<食物>
海鮮/魚生/壽司 ~
長腳蟹 - size 唔太大, 味道都一般, 無乜蟹既鮮味
蟹仔 - 殼超多膏好正, 而身就無乜肉好食
其餘有凍蝦, 東風螺, 龍蝦仔, 青口, 瀬尿蝦, 冷麵等
炭燒 ~
主打牛扒, 食落好炭燒香但太熟同靱
其餘有雞, 叉燒, 腸, 蕃茄等
串燒雞牛豬又凍又靱, 試唔過
意粉/通粉/墨魚麵 ~
澱粉質太易飽, 雖然係即叫即煮, 但都唔夠胆試
熱盤 ~
多款咖哩, 菜, 魚, 雞, 牛,蝦, 只係好普通菜式, 所以無試到
粥/湯麵 ~
配料選擇多, 大大個木盤好壯觀, 但又係易飽肚, 所以無試
點心/湯 ~
燒賣, 魚翅餃, 包, 中湯, 因為太普通貨式所以無試到
沙律 ~
有芒果沙律, 煙三文魚, 粟米, 麵包粒, 煙肉碎, 芝士粉, 多款菜, 生洋蔥, 蕃茄, 鳳爪, 橄欖油等等 ; 而芝士類有4款 ; 巴馬火腿最出色
另外仲有多款麵包
甜品/生果 ~
Tiramisu, 芝士餅, 朱古力凍餅, 咖啡慕絲等等無樣得, 而雪糕賣點係加料炒, 但我覺得完全唔吸引
另外仲有朱古力噴泉同豆腐花
生果有西瓜, 蜜瓜, 火龍果, 橙, 龍眼, 蘋果, 奇偉果
整體嚟講 : 食物選擇算多, 但吸引程度一般, 三百幾蚊一個人算 ok