螢火

Hotaru
今日下午去同庆祝老公生日,一入门口,有三个平排既铁板区,我地坐既位置系中间既铁板区,今日三个铁板区都满座既,平均一位师傅招呼4位客人,我地叫左个$640/位既商务午餐,经Openrice订座有清酒任饮。坐底无耐已经立即上左个沙律,可以边食边慢慢等第一度菜系帆立贝第二度菜系清酒煮蚬,我特别钟意个蚬,忘记影相第三度就系龙虾,龙虾眼仔碌碌都几生猛第四度系厚烧牛,个菜偏咸左少少第五度系龙虾煮既面豉汤,感觉同一般面豉汤差唔多,无乜龙虾味第六度系炒饭师傅煮完个炒饭就离开了,我地旁边近门口个老少少既男师傅就仲煮紧,一路食都听到旁边个师傅同佢既客倾计,首先旁边个师傅傅一直讲自己煮野好食,又推介佢个客睇影片分享平台职人学煮野,感觉旁边年纪大师傅不停吹嘘自己煮野比其他师傅好,仲当住我地两台客4个人面前同自己既客讲:「知唔知点解你地同旁边啲客差唔多时间黎,但旁边既咁快煮完晒,而我仲煮紧比你地食,就系因为我用心煮」,感觉一啲都唔尊重仲我地4位仲坐系度既客人,我地旁边果两位客人都忍唔住讲:「哗,师傅,感觉你个炒饭仲好食㖞」 唔知师傅系真听唔到定扮听唔到,无回应我地旁边既客人,但我就觉得我两人比1400蚊食一个午
坐底无耐已经立即上左个沙律,可以边食边慢慢等
第一度菜系帆立贝

第二度菜系清酒煮蚬,我特别钟意个蚬,忘记影相

第三度就系龙虾,龙虾眼仔碌碌都几生猛

第四度系厚烧牛,个菜偏咸左少少

第五度系龙虾煮既面豉汤,感觉同一般面豉汤差唔多,无乜龙虾味

第六度系炒饭

师傅煮完个炒饭就离开了,我地旁边近门口个老少少既男师傅就仲煮紧,一路食都听到旁边个师傅同佢既客倾计,首先旁边个师傅傅一直讲自己煮野好食,又推介佢个客睇影片分享平台职人学煮野,感觉旁边年纪大师傅不停吹嘘自己煮野比其他师傅好,仲当住我地两台客4个人面前同自己既客讲:「知唔知点解你地同旁边啲客差唔多时间黎,但旁边既咁快煮完晒,而我仲煮紧比你地食,就系因为我用心煮」,感觉一啲都唔尊重仲我地4位仲坐系度既客人,我地旁边果两位客人都忍唔住讲:「哗,师傅,感觉你个炒饭仲好食㖞」 唔知师傅系真听唔到定扮听唔到,无回应我地旁边既客人,但我就觉得我两人比1400蚊食一个午饭庆祝生日,但就比旁边师傅串我地个师傅唔及佢好,个感觉就好差,同埋觉得同一间餐厅个个厨师煮法、摆盘都唔同真系好奇怪。