2022-11-30 23 浏览
今日去參加阿女大學畢業典禮,之後我哋去咗尖沙咀Deep Sea Oyster & Steak 慶祝,呢間餐廳係阿女預先book定,佢鍾意餐廳環境舒適,非常適合我哋忙咗成日要休息一下嘅地方,食物高質價格實惠。尤其有我最愛嘅生蠔。今晚我哋揀食深海精選套餐,餐廳每晚9:30後,正價食物有7折,套餐除外,因為已經好抵食。首先來個新鮮沙律菜,加左沙律醋,酸酸地開下胃先。餐湯係即叫即做嘅黑松露雜菌湯,香味濃郁,口感層次豐富。兩隻生蠔分別有日本和愛爾蘭,日本蠔肥美爽口,少許海水味,師傅話唔使點嘢食,因為落咗酸汁。另外一隻係愛爾蘭蠔,蠔味夠濃,海水味比較濃。牛油煎大蝦,蝦身已經去殻,只留頭和尾,用牛油煎,蝦肉吸收晒牛油味,味道香、爽、鮮,美味極了!主菜有幾款選擇,揀咗加拿大斧頭豬扒,豬扒100%無生長激素, 無抗生素, 無荷爾蒙,食得健康,師傅將豬扒煎好,之後切粒,一口一粒方便進食,豬扒保留鮮味肉汁, 肉質鬆軟適中, 口感嫩滑,加埋一些炸香嘅蒜片,除了脆卜卜增加口感,還增添香味,另外還有香脆可口嘅薯條,煎香嘅翠玉瓜和菇菌。豐富又美味!慶祝畢業禮當然要飲番杯,套餐飲品加錢可轉啤酒Sapporo,口感清爽

首先來個新鮮沙律菜,加左沙律醋,酸酸地開下胃先。

餐湯係即叫即做嘅黑松露雜菌湯,香味濃郁,口感層次豐富。

慶祝畢業禮當然要飲番杯,套餐飲品加錢可轉啤酒Sapporo,口感清爽。