十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-11-14 1273 浏览
外國朋友黎到香港緊係要帶佢黎d有特式又地道既地方見識下,所以今次帶佢黎到銅鑼灣呢間以香港懷舊做主題既火鍋餐廳十下十下店內裝飾同佈置都係7,80年代既家具擺設,十分有氣氛!整個格局就如回到過去一樣!打卡照相一流!我同朋友二人點了個二人套餐,每位$288已經包了十多款火鍋配料我喜歡食辣,朋友唔食辣,所以就叫左個鴛鴦湯底「養生豆乳白鍋」&「十下麻辣鍋」豆乳鍋個湯好好飲,帶點藥膳味,愈滾愈鮮甜,我同朋友係咁當湯飲麻辣鍋愈滾愈辣十分刺激好夠味!「十下三寶滑」三款滑各有特色,又彈牙爽口,超有口感!十下哥仔好好人,主動出手幫忙片滑落鍋到滾好好服務「流心粟米丸」&「三星蔥醬爆貢丸」粟米丸內包住芝心更有粟米粒在內,十分有口感貢丸咬開後超多湯汁(小心燙親)蔥味濃郁,跟貢丸夾在一起呢個配搭十分出色!「懷舊果皮魚蛋」係香港人既街頭小食必食既一款,但香港好少地方有得食喇,係呢到可以食到,果皮味依然濃味,魚蛋仍是一樣彈牙!「大刀手切本地牛肉」牛肉肉質鮮嫩肥瘦均勻,新鮮嫩滑,份量二人食岩岩好!放入麻辣鍋食,豉油等調味料都唔洗點用已經好夠味啦!二人套餐已經好多野食,放到全張台都係野食,呢d先係真正既打邊爐

店內裝飾同佈置都係7,80年代既家具擺設,十分有氣氛!

整個格局就如回到過去一樣!打卡照相一流!

我同朋友二人點了個二人套餐,每位$288
已經包了十多款火鍋配料
我喜歡食辣,朋友唔食辣,所以就叫左個鴛鴦湯底
「養生豆乳白鍋」&「十下麻辣鍋」

麻辣鍋愈滾愈辣十分刺激好夠味!

「十下三寶滑」
三款滑各有特色,又彈牙爽口,超有口感!
十下哥仔好好人,主動出手幫忙片滑落鍋到滾
好好服務

「流心粟米丸」&「三星蔥醬爆貢丸」
粟米丸內包住芝心更有粟米粒在內,十分有口感
貢丸咬開後超多湯汁(小心燙親
)蔥味濃郁,跟貢丸夾在一起呢個配搭十分出色!

「懷舊果皮魚蛋」

「大刀手切本地牛肉」
牛肉肉質鮮嫩肥瘦均勻,新鮮嫩滑,份量二人食岩岩好!

放入麻辣鍋食,豉油等調味料都唔洗點用已經好夠味啦!

2018-11-13