2018-11-22
今日嚟咗男朋友嚟岩浪食OMAKASE, 聽人講呢間好好食,所以特登嚟試下!坐低後先送上枝豆,鹹鹹地幾好食!開始我哋嘅晚餐,第一道菜淮山三文魚、栗子同白毛貝,淮山三文魚口感似蘿蔔,食落好MATCH;栗子甜;白毛貝爽口。冰菜配番茄、無花果同南蜜,味道甜甜地,冰菜生食又幾得意!魴鮄魚壽司,好香魚味~鰣魚壽司,刺身切得厚身,口感豐富~秋刀魚配薑花同炸蔥,秋刀魚輕輕用火槍燒過,真係好香!入口半溶化,配埋薑花唔會搶咗佢嘅風頭!赤貝配酸汁jelly,用酸汁做jelly都係第一次食,同赤貝幾夾但略嫌啫喱太多。野生TORO,好重魚味,筋會比較多~之後係北海道安康魚肝配柚子酸汁,呢個好好食!用蒸嘅方法,脂肪都變成橙色。口感好豐富,油脂都充滿晒成個口~到和食,係燒秋刀魚,燒得好香!主食係蒸魚,較滑,但係呢個比較似中菜嘅味道。天婦羅部分,腐皮釀蝦膠,蝦膠都幾彈牙。海鰻,粉漿夠薄,配上少少蘿蔔鹽好鮮~炸鮑魚,先蒸後炸,夠腍身,亦都好鮮甜!壽司環節,先嚟嘅係燒左口魚邊,睇住師傅整真係好治愈,好香呀,真係入口即溶!毛蟹配白昆布,蟹肉比例都好多~海膽杯配貝柱粒,啖啖都係海膽,大滿足~最後係岩浪手卷,餐廳招牌物,入面有
坐低後先送上枝豆,鹹鹹地幾好食!
冰菜配番茄、無花果同南蜜,味道甜甜地,冰菜生食又幾得意!
魴鮄魚壽司,好香魚味~
鰣魚壽司,刺身切得厚身,口感豐富~
野生TORO,好重魚味,筋會比較多~
到和食,係燒秋刀魚,燒得好香!
主食係蒸魚,較滑,但係呢個比較似中菜嘅味道。
天婦羅部分,腐皮釀蝦膠,蝦膠都幾彈牙。
海鰻,粉漿夠薄,配上少少蘿蔔鹽好鮮~
炸鮑魚,先蒸後炸,夠腍身,亦都好鮮甜!
毛蟹配白昆布,蟹肉比例都好多~
海膽杯配貝柱粒,啖啖都係海膽,大滿足~
最後係岩浪手卷,餐廳招牌物,入面有啲炸洋蔥、紫蘇葉同托羅油撈飯,要一啖食晒架!超好食~
甜品就送上甜品3食,有蜜瓜、梨同芝士蛋糕,食埋甜品就真係圓滿啦!