2019-07-24
同朋友一個月一次見面嘅食飯約會,佢強調左好多次今次呢一間私房菜非常之好食,海鮮非常新鮮 !滿心期待,出發去觀塘工業區。由於我路盲嘅關係,所以睇定地圖,好在呢個地方唔難搵,地鐵站出口就到。朋友一早訂咗四人套餐:菌皇伴大鵝掌餐。一開始黎個麻辣滷水拼盤同埋雜菌大蜆豆腐湯。個湯好鮮甜,個豆腐滑到不得之了❤️😍啲蜆比我想像中大隻,大愛呢個湯,俾多幾個👍🏻👍🏻而個麻辣鹵水拼盤,有三味,牛肚、手撕雞絲青瓜同埋豬大腸。牛肚非常入味,雞絲青瓜爽口惹味。蒜蓉粉絲蟶子皇:隻聖子大大隻,真係唔講得少🤩上面有炸蒜香蔥同豉油,下面嘅粉絲吸晒成支嘅味。隻大蟶子爽口又新鮮,食得出呢度嘅食材係好嘢👍🏻薑蔥炆龍躉腩:啲蔥真係好好味,我哋幾個搶晒嚟食!龍躉腩外面炸至脆卜卜,入面肉質嫩滑,又香又好食。避風塘炒大肉蟹: 餐廳有樣食法比我地揀, 我地揀左惹味既整法大肉蟹,啖啖蟹肉,彈牙又香口,再次覺得呢度既海鮮真係足料新鮮。菌皇伴大鵝掌:好名貴的食材,好高級的感覺。佢用左幾款不同的菇、松茸 (名字我忘了),反正就係外面不易食到的不同菇種,夠特別!而且鵝掌大大隻,骨膠原十足。士多啤梨骨:係女生最愛的粉紅色,士多啤梨醬汁酸酸甜甜,非常
朋友一早訂咗四人套餐:菌皇伴大鵝掌餐。
士多啤梨骨:係女生最愛的粉紅色,士多啤梨醬汁酸酸甜甜,非常開胃‧個骨炸得岩岩好,上面仲有幾粒真草莓肉,呢味我地幾個爭食添。
招牌御膳炒飯:成日聽人講,炒飯係最考師傅功夫既菜,炒飯粒粒色澤相同味道平均,入面材料仲有蝦同帶子,真係非常之飽。
總括呢間私房菜性價比高,出色既中菜,佢野食食材同師父功架都十足,我個人認為佢食物擺碟可以再靚D,但不影響味道,都係好評!
家長都喜歡食中菜,下次帶佢地黎食好野!