2020-12-14
黃金芝士雞煲$178,賣相已經無得頂,夾起仲有拉絲效果,雞件真係好多,食完已經有一半飽肚感,雞肉方面肉質好嫩滑,加埋有層厚厚既濃郁芝士包住一齊食,真係勁好味勁邪惡,食完加湯用作打邊爐,店員會問想加清湯定芝士湯,加左芝士湯就唔會溝淡左黃金芝士雞煲個味道,真係好細心調味盒共6款,選擇唔算多,但我覺得食材煮熟後已經吸左煲裏面既芝士湯底味道,已經好夠味五香鮮牛肉$98,這價錢這份量絕對超值,牛肉顏色呈鮮紅,冇暗啞冇出血水,肉味重,咬落軟淋唔會有筋鮮炸響鈴$28,有光澤確實係新鮮炸出來,而且好大卷,輕輕淥一淥,表面吸少少湯汁,內層仍然食到脆脆既口感雜菇拼盤$44,雖然冇點算有幾多款,但目測至少有5款,打邊爐唔可以淨係食肉,菇和蔬菜都好重要Wasabi鮮墨丸$48,墨丸都幾大粒,內裏有粒粒墨魚肉,食落好彈口有口感,而且輕輕帶出wasabi既味道,唔會太濃烈有嗆鼻既感覺哈哈蝦中寶$63,這菜式係店家自創,坊間比較少食到,每粒都用左好多蝦仁和芹菜粒,再打至起膠做成球狀,絕對足料,加少少蟹籽增加咬口,蝦肉新鮮每食一口都好彈牙