餐厅: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
资讯:

2023-10-20 2657 浏览
我一向都好鍾意食海鮮,之前都食過蒸海鮮鍋,感覺都幾好。今次就嚟到尖沙咀位於天文臺道呢間主打蒸氣海鮮鍋的酒家。入面主要係卡座形式,另外有獨立包廂房,座位舒適。整個過程,無論擺放海鮮入鍋同計時,店員都會過嚟幫手,佢地會清楚邊D海鮮要蒸先同埋每種海鮮蒸煮分鐘,基本上完全唔需要自己動手處理,避免自己因為唔清楚而蒸過龍情況。佢地有多種海鮮套餐選擇,價錢根據海鮮種類及不同大細而定,多款套餐都做緊5折起優惠,海鮮會因應當日空運到港而提供,亦見到酒家入面個海鮮缸,隻隻生猛新鮮。❇️今次我地一行二人,分別揀咗「尊貴海鮮套餐」(折後每位$449)及「爆膏大閘蟹套餐」(折後每位$699)*另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位❇️「尊貴海鮮套餐」自選:野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、加拿大翡翠螺另外亦有:台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、韓國斧山珍珠蠔、有機蔬菜籃❇️「爆膏大閘蟹套餐」每位2隻特選5兩太湖大閘蟹、台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、韓國斧山珍珠蠔、有機蔬菜籃、無激素蟲草花雞件另外自選:台灣花尾龍躉片、澳洲青年龍蝦、大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、加拿大翡翠螺🔸先嚟第一
入面主要係卡座形式,另外有獨立包廂房,座位舒適。

*另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位

❇️「尊貴海鮮套餐」
另外亦有:
台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、韓國斧山珍珠蠔、有機蔬菜籃

❇️「爆膏大閘蟹套餐」

🔸先嚟第一盤海鮮,用一個蟹造型的盤裝住,每款都好新鮮。野生大赤蝦大大隻,肉質爽口彈牙。翡翠螺好大隻,入面D汁充滿鮮味。
🔸斧山珍珠蠔入口有海水味同時亦食到蠔肉的鮮味
龍躉片非常嫩滑
當中我最印象深係刀貝蚌,肉質彈牙而且海鮮味最濃亦最多汁!
🔸適逢食大閘蟹季節,兩隻大閘蟹份量都唔細,而且蟹膏同蟹油都多
第一次食澳洲青年龍蝦,味道同平時食開的龍蝦有D分別,蝦膏都多
🔸饅頭蟹同琵琶龍蝦平時比較少機會食到,同膏仔蟹一樣都好鮮味。
基本上每種海鮮都唔太需要點醬食,因為新鮮所以先食到最原汁原味。
🔸食完海鮮再嚟蔬菜籃清清味蕾,蟲草花雞件肉質嫩滑。
🔸最後食埋個粥底,煲得好綿,入面仲有粟米粒、芋頭粒同埋排骨,店員亦會問加唔加蔥花同菜脯,加埋入去可以提升粥底味道
🔸飲品都有好多選擇,我地叫咗一渣玫瑰茉莉,入面係茶包冷泡茶,另外店員額外送咗每人一杯薑茶比我地。

✅總括來講,海鮮選擇豐富而且每款都好新鮮,店員態度有禮,價錢唔貴,真心推薦比鍾意食海鮮嘅朋友💖
2023-10-17