2020-07-20 713 浏览
好朋友生日,作为美食搜寻器嘅我当然要肩负起揾食呢个重任,左拣右拣最后决嚟呢间喺网上有唔少人推介嘅新餐厅,主打日式料理同烧肉。餐厅用嘅系电烤炉,而且每个都独位配置抽油烟机,唔怕食到成身烧烤味。点菜后店员先为我哋送上烧肉用嘅酱料,分别有喜马拉雅盐、牛肉汁同洋葱汁。烧肉方面我哋拣咗大热嘅肉食者拼盘,有牛舌、西冷、肉眼同三角腩各三片,加上日本粟米同菠萝,份量都唔少。上菜后店员为我哋简单介绍烧肉嘅先后次序,首先由油脂较少嘅牛舌开始,然后系西冷同肉眼,最后系油脂最丰富嘅三角腩。牛舌厚度适中,齐合摆喺炉中央,烧到边位微微焦香,牛香四溢,入口爽脆弹牙而且唔韧。西冷油脂分布均匀,牛味好香浓,肉味同油香非常平衡,恰到好处。肉眼嘅油脂相对较多,入口肉质亦较幼滑多汁,齿颊留香。三角腩系牛前腿对上嘅腩位,每只牛只能够取出好少份量,所以零舍矜贵。三角腩油脂含量好高,呈粉红色,有少少似大拖,秀色可餐!由于油脂含量高,烧嘅时候要小心啲,好容易抢火,比较适合放喺炉边慢烧,个人比较喜欢香口嘅口感,所以先放喺炉中央略烧一下,再转到外围慢烧。三角腩果然名不虚传,口感细腻软嫩,近乎入口即溶,油香醉人,与此同时牛味亦唔输蚀,质素

肉食者 Meat Eater

肉眼嘅油脂相对较多,入口肉质亦较幼滑多汁,齿颊留香。
肉食者 Meat Eater

三角腩系牛前腿对上嘅腩位,每只牛只能够取出好少份量,所以零舍矜贵。三角腩油脂含量好高,呈粉红色,有少少似大拖,秀色可餐!由于油脂含量高,烧嘅时候要小心啲,好容易抢火,比较适合放喺炉边慢烧,个人比较喜欢香口嘅口感,所以先放喺炉中央略烧一下,再转到外围慢烧。三角腩果然名不虚传,口感细腻软嫩,近乎入口即溶,油香醉人,与此同时牛味亦唔输蚀,质素极高!
肉食者 Meat Eater

店员特意提点日本粟米本身可以生食,只需要放喺炉上面畋烤一下就可以食,味道清甜而且多汁,正好清一清味蕾。
肉食者 Meat Eater

菠萝同样系稍为加热就可以享用,非常清甜多汁。
WAGYU DON

烧肉当然唔能够满足到我哋两个大胃王,WAGYU DON份量唔少,而且材料丰富,有左口鱼边、三文鱼子、吞拿鱼蓉、熊本和王和牛、海胆同鹅肝,铺满哂成个饭,绝对系落重本。
WAGYU DON

海胆极度鲜甜,味道香浓,口感丰腴细致,而且份量唔少,相当大方。
WAGYU DON

鹅肝非常大件,厚切后煎香两面,表皮微脆,咬落去口感细致绵密,滑腻即化,非常邪恶。
WAGYU DON
和王和牛稍为烤过,半熟更能够食得出佢嘅甘甜鲜嫩。
餐厅嘅食物质素非常高,朋友亦相当满意,虽然价钱唔算平,但亦未至于令荷包重创,偶然奖励一下自己亦唔过份。