2021-05-20 0 浏览
📍 【Wagyu Ya 】 上个月fd子生日,於是拣咗呢间贵价烧肉同佢食好西庆生🥳食肉兽 💰$988 (1款A5和牛特选及3款精选部位 各4片)呢个和牛真系超好食,一食落口入口即溶,肉质好林又有肉汁。不过食多几片会觉得少腻,啲肉都几肥,所以偏油,如果多人share就啱。啲和牛系由鹿儿岛直接军黎香港,所以点解会咁贵。和牛寿喜烧 (图2)一上枱啲牛仲系生既,系等煲个热力令佢慢慢熟。 令啱啱好熟既和牛滑身得黎又好林 点埋鸡蛋一个字 正!海老天妇罗🍤 同炸芝士🧀两款都正常炸物既味道啦,不过不失系口痕会想加黎食下🤣鹅肝和牛丼 💰$278我唔食鹅肝既,但fd子都锺意食🥸 佢地觉得份量好够 4 个人分都分到半碗左右 鹅肝好香 油脂好丰富 食完之後成个口都仲有阵味 配合埋和牛一齐食 入口即溶超正!整体食物系好高质既,当然价钱都好贵啦🥴同埋我地比呢个价钱其实都未算食到好饱😳我地个晚要嗌宵夜再食😂系试一下咁高汁既和牛到底系点入口即溶法😂🤣
📍 【Wagyu Ya 】
上个月fd子生日,於是拣咗呢间贵价烧肉同佢食好西庆生🥳

食肉兽 💰$988

(1款A5和牛特选及3款精选部位 各4片)

和牛寿喜烧 (图2)

海老天妇罗🍤 同炸芝士🧀

两款都正常炸物既味道啦,不过不失
系口痕会想加黎食下🤣

鹅肝和牛丼 💰$278

• 肉食者
  • 鹅肝和牛丼
2021-05-19 49 浏览
Bookmark 🔖 咗好耐既餐厅终於有时间同朋友黎食Lunch👭🏻✨A5 和牛三文治($398)一直都想试和牛三文治,上网搵咗几间推介尼间系其中之一,所以决定嗌一份试下。一份4件和牛三文治配上金箔和鱼子酱,算系对得住个价,炸过的吉列和牛配上松化脆口的面包,系好食既,虽然和牛炸得唔算太粉嫩,但食落去无筋而且牛味都几香☺️✨A4和牛烧肉($298)尼个定食set有汤,茶碗蒸,沙律,两份前菜和饭,并配有海盐、日本烧肉汁和、芥末酱比客人点肉食。而A4和牛分别系(右)肩胛肉眼、(中间)西冷、(左)三角腩,店员建议我地由左边开始食起,最後先食三角腩,因为依个部分嘅脂肪分布特别平均,入口软滑即溶。可惜整体黎讲😢三款和牛我都系觉得牛味唔重,只系口感取胜,完全唔值咁既价。✨和牛肉眼盖粒定食($188)尼个定食都系有齐有汤,茶碗蒸,沙律,两份前菜和饭,本身睇图以为系for自己烧的,点知上菜嗰阵已经见到系厨房煮好咗比你,虽然图文不符😂不过我同朋友一致认为尼个set 好食过A4 和牛烧肉,肉质滑嫩一啲都唔韧,配埋蒜片同酱汁餸饭一流👍🏻
A5 和牛三文治

✨A5 和牛三文治($398)
三角腩

✨A4和牛烧肉($298)
和牛肉眼盖粒定食

✨和牛肉眼盖粒定食($188)
2021-05-17
A5 和牛三文治
和牛肉眼盖粒定食
2021-04-03 1126 浏览
今天点的和牛丼($498),价格完全不值,给的和牛一半都是大部分是筋,根本不应该让食客食的。後来店员说发现後应该让他们更换,食完後才说,他们上菜的时候居然连师傅的质素也不知道。以後不再光顾,难怪生意变差。这个菜式大约$200的午餐就差不多。之前来过一次,感觉性价比很高,这次只是过了三个月,质素变差这麽多,可能疫情生意难做。无论如何,也不应把次货给客人,做坏招牌。另一道菜和牛乌冬,和牛口感不错,但另一道菜太让人失望,所以以後不会光顾。
2021-02-25 1223 浏览
好耐冇见喇my friend, 出黎食个饭罗~~A5和牛三文治又鱼子又金箔on top睇落好靓,和牛系好肥滋滋,但我食嗰旧有少少筋,同埋唔知点解牛味唔系好出。$398呢个定价真心太贵。 A4和牛烧肉 lunch set睇个menu计落条数$298有6块牛肉,肉食者贵多差唔多成倍先得8块,咁梗系叫lunch set 啦🤣 仲要lunch set 又有前菜有白饭有味噌汤有茶碗蒸。可能因为成间餐厅个得一个楼面嘅关系,冇人同我介绍乜野肉打乜野肉,佢冇漏单或者隔好耐先上菜已经偷笑。 讲返d牛肉先,每一块油花分布好平均,食落唔腻,有油脂香得黎肉味好出,share食每人两三块,小吃劲滋味。 鹅肝和牛丼呢个就争d喇,鹅肝比较薄身,煮得太熟所以起沙,d和牛系薄切,虽然冇lunch set嗰d咁靓,但味道唔错又冇过熟。 蕃薯雪葩呢个好食,雪葩个味好raw,甜度啱啱好,食晒d雪葩仲可以挖d蕃薯肉食吓。但佢拎出黎嗰阵太硬,等左15分钟左右先食到。 整体黎讲,食物质素唔错,但散叫定价太贵。个A4和牛lunch set 喺呢间野黎讲算cp值好高,可以一试。同埋而家可以做返晚市,希望人手分配上会有改善,我见个楼面一
好耐冇见喇my friend, 出黎食个饭罗~~

A5和牛三文治

A4和牛烧肉 lunch set

鹅肝和牛丼

蕃薯雪葩

整体黎讲,食物质素唔错,但散叫定价太贵。个A4和牛lunch set 喺呢间野黎讲算cp值好高,可以一试。同埋而家可以做返晚市,希望人手分配上会有改善,我见个楼面一个人serve 三四枱客都冇甩漏又好招呼,真心佩服佢。
2021-02-17 1008 浏览
新年继续食好西,开年饭week begins,今次拣左金马伦道既Wagyu Ya日式烧肉店舖唔算好大,但座位都算阔落,呢度主打鹿儿岛直送和牛,另外亦都有少少海鲜同其他肉类提供A4和牛烧肉餐($298)Lunch set包括有沙律、前菜2款,御饭,茶蒸碗,面豉汤,当然主角就系我面前既A4和牛和牛部位分别有三角腩,肉眼,西冷,店员建议最後先食三角腩,相信系根据和牛既油脂比例作排序西冷油脂相对较少,肉味香浓有咬口肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香三角腩油脂最多,入口即溶肥美,烧既时候要烧耐少少等部份油迫出,所以好抢火A5和牛三文治+海胆($596)卖相相当精致,可惜加左海胆反而有种喧宾夺主既感觉,海胆既鲜甜抢左A5吉列和牛既味道,而和牛亦都炸得过熟,完全食唔到A5和牛既油香,极度失望呢度既和牛真系非常高质,而A4和牛烧肉lunch set味道上绝对系跑赢A5和牛三文治+海胆,锺意和牛既朋友一定要黎试下

A4和牛烧肉餐($298)
西冷油脂相对较少,肉味香浓有咬口
肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香

A4和牛烧肉

A5和牛三文治+海胆($596)
A5和牛三文治+海胆

A5和牛三文治+海胆

2020-12-19 742 浏览
菜品款好少,主打和牛同海胆,但味道出众,简而精😝:🔸烧肉拼盘 $588 睇到啲牛既雪花就知正👍🏻油脂丰盈,入口嫩滑,牛味亦浓郁但因为唔食牛舌🤷🏻‍♀️转左做黑毛猪,拼盘卖相即刻冇咁靓😂但个猪经过调味,好入味,肉质亦唔韧,其实都好食嘅😝:🔸诚意满满和牛丼 $488和牛,海胆,鱼子酱,鹅肝,铺满成碗饭,确实诚意满满😂👍🏻味道如材料般丰富,值得一试!:🔸海胆和牛紫菜taco $298 免治和牛加鲜甜海胆,两样最爱喺埋一齐,有咩可能唔好食😂Taco饼转左用天妇罗紫菜,口感更香脆:🔸海胆鳗鱼蛋卷 $268 用松软又甜甜地既pancake皮代替玉子,味道几特别再包住即烧鳗鱼,牛油果,蟹子,面头仲有海胆点缀🥳又系丰富到一啖咬唔晒!————————————————(8/10) by C#sissyfoodie
菜品款好少,主打和牛同海胆,但味道出众,简而精😝
🔸烧肉拼盘 $588
睇到啲牛既雪花就知正👍🏻油脂丰盈,入口嫩滑,牛味亦浓郁
但因为唔食牛舌🤷🏻‍♀️转左做黑毛猪,拼盘卖相即刻冇咁靓😂
但个猪经过调味,好入味,肉质亦唔韧,其实都好食嘅😝

🔸诚意满满和牛丼 $488
和牛,海胆,鱼子酱,鹅肝,铺满成碗饭,确实诚意满满😂👍🏻
味道如材料般丰富,值得一试!

🔸海胆和牛紫菜taco $298
免治和牛加鲜甜海胆,两样最爱喺埋一齐,有咩可能唔好食😂
Taco饼转左用天妇罗紫菜,口感更香脆

🔸海胆鳗鱼蛋卷 $268
用松软又甜甜地既pancake皮代替玉子,味道几特别
再包住即烧鳗鱼,牛油果,蟹子,面头仲有海胆点缀🥳
又系丰富到一啖咬唔晒!

————————————————
(8/10) by C
#sissyfoodie
  • 盛意满满和牛丼
  • 海胆和牛紫菜taco
  • 牛more拼盘
  • 海胆鳗鱼蛋卷
2020-11-04 555 浏览
好耐冇食日本菜, 今晚同朋友嚟尖沙咀食呢间最近非常热门ge日本餐厅, 经常喺ig见到佢ge身影, 主打和牛同海胆, 睇见都吸引!😍我地叫咗和牛三文治配海胆, 盛意满满和牛丼, 海胆鳗鱼蛋卷同日本蕃茄沙律, 每一道都非常高质, 特别系和牛三文治, 和牛5成熟, 入口牛味好浓, 油花细致, 味道一流, 再加上面头铺满海胆, 入口再多一份鲜甜滋味!!😋另外盛意满满和丼更加系丼如其名, 极度有诚意, 表面铺满海胆, 和牛, 鹅肝等珍贵食材, 和牛嘅油香更加系渗哂入米粒之中, 啖啖美味! 😍
2020-11-03 218 浏览
尖沙嘴真系好多好野食,平时食嘅好耶,念着升职想吃烤肉庆祝,而且午餐对食物有多些要求,老板就特登搵到一间价钱算中上的烤肉店,算给我庆祝一下。这里的环境一看就是很高档,是走高级路线的感觉,服务员十分殷勤,服务态度十分好,还给我们介绍有什麽推荐,我们点了两个餐,一个去A4和牛烧肉定食配饭,一个是wagyuya Don,看似两个餐加起来要$876,但吃下肚子是觉得值了。首先看这个wagyuya Don,好多海胆铺面,里面有好多块和牛和鹅肝,还有其他鱼片,捞起来一起吃,说不出有多浓厚的幸福感,真的是太美味了。再来这个烧肉,6块厚厚的A4和牛,有和牛不同的部位,详细我也忘了,总之每个部位的肉都不一样的口感,光看颜色吃什麽都是对,服务员还会来帮忙我们烧肉,我们就等吃好了,超棒的服务。这顿饭午餐来讲是昂贵的,但吃的食材这麽棒,一餐半餐真系够晒享受,值呀。
2020-09-23
之前系日本食过和牛烧肉後一直都念念不忘,但又觉得好贵成日都唔舍得食(去旅行肯洗钱啲😹)但真系太耐太耐无出走啦,好挂住日本啊~~~~🇯🇵再加上天气一冻就想打边炉食烧肉,所以前排去咗 @wagyuya_hk 止下瘾,食番个和牛𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵👅整体来讲,食物质素唔错,食物摆盘非常之精致。但如果要食得饱可能会有少少贵,而店员都好𝗵𝗲𝗹𝗽𝗳𝘂𝗹,会帮手确保你烧到最好食嘅和牛~~.💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10环境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服务 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性价比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10回头率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10🌟.《𝗔𝟰和牛烧肉𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁》$298🌟7.8/10🌟𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗻𝗶𝗸𝘂 𝗦𝗲𝘁包咗三款唔同部位嘅𝗔𝟰和牛;三角腩、西冷同肉眼,各有两片,一句讲晒:三款都好好食!三款嘅油脂分布都非常之平均,香浓嘅牛味,再加上入口即溶嘅口感🤩其实和牛有少少油腻,所以我哋两个人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲就啱啱好!.《海胆和牛紫菜𝗧𝗮𝗰𝗼》$298 🌟7.8/10🌟本身以为真系平时食嘅嗰一种𝗧𝗮𝗰𝗼,但原来系
💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟
《𝗔𝟰和牛烧肉𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁》$298🌟7.8/10🌟
𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗻𝗶𝗸𝘂 𝗦𝗲𝘁
《海胆和牛紫菜𝗧𝗮𝗰𝗼》$298 🌟7.8/10🌟
本身以为真系平时食嘅嗰一种𝗧𝗮𝗰𝗼,但原来系一小磈加咗天妇罗炸粉嘅紫菜,而上边就铺满左免治和牛他他、海胆、紫苏叶同三文鱼籽。食入口系多重唔同嘅口感层次,脆卜卜嘅紫菜配上入口软绵绵嘅和牛他他同海胆,好正!
海胆嘅鲜味同浓郁嘅和牛好𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵,而三文鱼子又带少少咸味,紫苏叶有助中和食材嘅油腻感,细细啖一啖食好过瘾😻
《海胆鳗鱼蛋卷》$268 🌟7.8/10🌟
非常之特别嘅一度小食,特别之处在於佢嘅蛋卷唔系我哋平时成日食开玉子烧嘅嗰一种,用咗一层蛋香味重嘅班戟皮,食落有多少少厚度,好特别~
除咗有鳗鱼之外,班戟仲包住左一大粒牛油果、鱼子同沙律酱,上边嘅海胆仲铺左金箔,成件事好矜贵啊✨
𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮 @wagyuya_hk
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_meats 😇
2020-10-29 153 浏览
⭐️ A5和王和牛薄烧 ($488)呢个有店员服务帮手烧,咁就唔惊自己烧得唔好晒左块靓牛😎 薄切和牛表面充满油脂,浓郁甘香。配上生鸡蛋、葱花、蒜片同牛肉汁,另有一番🥳⭐️每日限定 ($498)超绍丰富的一碗丼饭,绝对可以满足心大心细样样都想食既我。有熊本和王和牛、鹅肝、海胆、三文鱼籽、吞拿鱼蓉、仲有烧左口鱼边😝海胆鲜甜唔会有臭味,和牛都大块而且煎得好香,最好食同有惊喜反而系鹅肝,外脆内软,充满油香!某一系吞拿鱼蓉俾其他热菜式烘热左,有点奇怪👻⭐️ A5吉列和牛咖哩丼 ($398)呢个好好食,厚切既牛扒经高温炸轻炸,迫出和牛既油香,但又保留嫩滑既肉质。日式咖哩比较甜口,配上属肉质较嫩既和牛,非常适合🤓
⭐️ A5和王和牛薄烧 ($488)

⭐️每日限定 ($498)

⭐️ A5吉列和牛咖哩丼 ($398)
2020-10-28 170 浏览
今日突然好想食烧肉,即兴在「开饭」搜寻一下,选了这间烧肉店试试。因为我们没有订枱,我们三人被安排坐在近门口bar枱位置,店内地方不大,大伙儿就不太适合了。这里的餐牌主要都是单点的,拼盘款色比较少,只有两款,而且其他选择也不多,所以我可以将九成餐牌内容都影下,大家可以参考一下。我们点了一个拼盘丶蕃茄沙律丶Wagyu Don丶黑豚肉和海胆多士。食物份量不多,但质量还可,特别是个Wagyu Don,一次过满足晒我最喜欢吃的,但个海胆配多士就唔多夹,本人不喜欢😅。总括来说,这间不妨一试,服务也很好。
总括来说,这间不妨一试,服务也很好。
2020-10-03
  • Wagyu Don
2020-10-27 117 浏览
同朋友好耐无见想食餐好,朋友推荐左食依间既lunchhhhh话高质都抵食-🐮Wagyu Don|💰498🌟熊本和王和牛|鹅肝|海胆✨海胆好甘甜好鲜,牛煎得岩岩好,油香好出,又够软淋✨鹅肝有成两块,煎成金黄出面煎得好脆,入边好油嫩(⊙ω⊙).下面仲有吞拿鱼茸同埋左口鱼吞拿鱼鲜甜,左口鱼油超香又滑嫩✨朋友话个饭嘅汁好_好食,D鱼油牛油仲要索哂入去.🐤亲子丼|💰98鸡好滑又重鸡味依个价有埋炖蛋、汤、沙津、腌菜,好抵.🌮海胆和牛紫菜taco|💰298配搭超好,紫菜taco系紫菜天妇罗和牛带少少筋,好好咬口,又够浓郁海胆好甘甜-格局好靓,野食器皿都好靓好有feel腌菜系佢地自家腌,别有风味野食真系好好食,会再黎

🐮Wagyu Don|💰498
🌟熊本和王和牛|鹅肝|海胆
✨海胆好甘甜好鲜,牛煎得岩岩好,
油香好出,又够软淋
✨鹅肝有成两块,煎成金黄
出面煎得好脆,入边好油嫩(⊙ω⊙)
下面仲有吞拿鱼茸同埋左口鱼
吞拿鱼鲜甜,左口鱼油超香又滑嫩
✨朋友话个饭嘅汁好_好食,D鱼油牛油仲要索哂入去

🐤亲子丼|💰98
鸡好滑又重鸡味
依个价有埋炖蛋、汤、沙津、腌菜,好抵

🌮海胆和牛紫菜taco|💰298
配搭超好,紫菜taco系紫菜天妇罗
和牛带少少筋,好好咬口,又够浓郁
海胆好甘甜

格局好靓,野食器皿都好靓好有feel
腌菜系佢地自家腌,别有风味
野食真系好好食,会再黎

2020-10-25 115 浏览
到呢个季节真系特别挂住日本,今日又思乡病发作,好想食和牛,同朋友去返呢间食过质素有保证嘅餐厅医一医心病。呢度有吧枱可以睇着师傅准备食物,亦有舒适嘅卡位可以选择。食和牛通常油份比较重,所以想清清地食个沙律先,健康又劲有营养嘅牛油果沙律就啱晒,摆碟好靓,沙律菜极新鲜,店家嘅黑松露酱,闻落同食落嘅味道都非常突出,绝对唔系普通货色,牛油果入口轻压即溶!海胆和牛紫菜TACO似乎系新菜式,底层系紫菜天妇罗,上面一片香叶,仲有和牛肉,面头有新鲜海胆加上顶部晶莹剔透嘅鱼子做点缀,卖相晒精致,系一款讲究卖相又注重味道同食材配搭嘅开胃菜。重点菜式亦系今次黎嘅目的-A5和王和牛薄烧!见到和牛肉片嘅雪花已经流晒口水!和牛嘅油脂真系非常邪恶,烧起上嚟更特别惹火,油脂不断溶化,香味不断渗出!伴有生鸡蛋、葱花、同炸蒜片。先试和牛本身嘅味道,多余嘅油脂已经溶化及渗透肉片入边,半溶嘅感觉,油香加上肉香,无得弹!再试将和牛肉片沾上蛋汁及葱花,加上炸蒜片,又系另一种感觉,个人好锺意加上炸蒜片,带出黎号味道更加香浓!仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外边香脆,内里creamy嘅鹅肝,色泽鲜明又绵滑嘅海胆,香浓嘅和牛,仲有

仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外边香脆,内里creamy嘅鹅肝,色泽鲜明又绵滑嘅海胆,香浓嘅和牛,仲有黑松露酱加埋食用花瓣同金泊点缀,所有食材都密密麻麻铺满喺器皿上面,果然系盛意拳拳!

每次黎呢度都食到非常高质嘅和牛菜式,真系值得一再帮衬!
2020-10-25 108 浏览
顶级滋味尽在 Wagyu Ya, 今次为左庆祝旧同事脱苦海,所以来贺一贺佢。一入去座低就可以感受到,佢地装修特色,觉得自己去左日本居酒屋的 feel 。话哂今次同佢庆祝,紧系要叫得丰富d, 震撼d 先劲架吗🤣🤣🤣我就叫左以下3款食物:⚛ 银雪鱼定食 ~ 有齐两大件煎得够皮脆肉嫩又够滑的银雪鱼, 仲有面豉汤,蒸蛋, 沙律,莲藕片, 唔好讲小每样食物都精致美味, 最特别个莲藕片估唔到入口微辣,个辣辣得来几舒服,搞到我追住连食几片。⚛ 海胆和牛紫菜Taco ~ 卖相非常精致吸精, 最上层系海胆,中层系和牛,而最底层系炸过的紫菜天妇罗, 配搭上一流,一碟6件,每一层味道口感分明滋味万分。⚛ 盛意满满和牛丼 ~ 铁板送上时,已经忍唔住哗了一声, 因睇见和牛丼上食材高级丰富,有齐海胆,鹅肝,鱼子酱,和牛,温泉蛋, 我从底下一羹上去有齐所有材料,送入口里十分满足。呢到食物好高水准,满足哂我的贪心需要,下次一定要带妈咪享受下。🤗

我就叫左以下3款食物:

2020-10-23 103 浏览
位於尖沙咀Wagyu Ya,是以日烧为主打的日本居酒屋,食物质素相当之高,牛肉全部是从日本空运来港的。服务也相当好,待应生热情主动介绍食物的用料及食用方法,给人有宾至如归的感觉。我们要了当天厨师发板推荐的,海胆和牛紫菜、海胆海胆鳗鱼蛋卷;摆盘精致令我惊喜,像精心雕琢的艺术品,有点不舍得吃。盛意满满和牛丼:有鹅肝、海胆、三文鱼籽和牛他他、塘心蛋等鹅肝表皮焦香,入口即融,口感丰富有层次。Usuyaki薄烧,是顶级A5和王和牛,烧时牛香味四溢,沾上生鸡蛋及酱汁加少少炸蒜和葱,口感软腍滑香,齿颊留香,非试不可。Wagyu Ya上等的食材,超高的厨艺,精致出品,暖心的服务,令我难忘!