呢日同朋友去尖沙咀食晏,牛魔王嘅佢带咗我去食靓牛。不过餐厅幢大厦装修紧,唔显眼嘅门口更加进一步被遮盖,行过都争啲Miss咗🙈。餐厅有做午市套餐,都叫做相对平啲🤭。由於朋友之前喺度食过晚餐,所以我就交俾佢发板。佢话嚟到点都要食烧肉,🔥开炉先啱数!无几耐,店员就为我哋奉上热茶🍵,云石花纹嘅茶杯好靓!之後食个餐前沙律🥗开开胃先,但我略嫌醋汁酸咗少少。主角出场喇,🥩和牛薄烧西冷120g($398),斋望个样已经睇得出块肉好靓😍。虽然只得两块,但一块都超大呢,铺满成个炉面。店员服务好好,仲会帮我哋烧埋,佢介绍和牛本身带有秘制酱汁,偏浓味少少,所以点蛋浆食中和一下就系最佳组合。佢果然无介绍错👍。和牛真系好食到一个点😋,脂肪分布均匀,每啖都劲劲劲Juicy,超嫩,带点入口即溶嘅感觉,无得输。由於太好食,所以一人一块都唔多够喉,但其实一块都已经等如平日四小片!另外,我哋嗌咗鹅肝和牛丼($248),套餐仲包两款前菜、蒸蛋同汤物,超丰富呢🤤。前菜分别系牛蒡渍同萝卜炆牛腩,前者好够味、够酸,後者都唔错,有啲似妈妈料理嘅味道,几好食😊。茶碗蒸亦都相当惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高汤味道浓郁,一啲都唔淡。面豉汤就无
和牛薄烧西冷
前菜分别系牛蒡渍萝卜炆牛腩,前者好够味、够酸,後者都唔错,有啲似妈妈料理嘅味道,几好食😊。
茶碗蒸亦都相当惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高汤味道浓郁,一啲都唔淡。面豉汤就无乜特别,但起码够热。
鹅肝和牛丼
食完一大轮先入正题,丼饭份量好多呢,我估有成两碗白饭🍚,我哋Share都够食。牛肉多到盖过哂啲饭,中间夹咗唔少洋葱,每啖饭都爆哂餸。鹅肝方面,佢亦都系巨无霸Size😎。
又肉又饭真系劲饱,超满足✌🏻。题外话,餐厅嘅抽气好厉害,熄咗之後即刻凉咗好多,证明佢好有效,冷气都抽埋,食完都唔惊有味!
总括嚟讲,我仍然对嗰块🐮和牛薄烧念念不忘,好想再食!餐厅定价贵就贵啲,但呢块牛肉都已经值回票价,间唔中或大时大节大鱼大肉一下慰劳自己吧❤️。
2020-07-13
2020-07-20 82 浏览
好朋友生日,作为美食搜寻器嘅我当然要肩负起搵食呢个重任,左拣右拣最後决嚟呢间喺网上有唔少人推介嘅新餐厅,主打日式料理同烧肉。餐厅用嘅系电烤炉,而且每个都独位配置抽油烟机,唔怕食到成身烧烤味。点菜後店员先为我哋送上烧肉用嘅酱料,分别有喜马拉雅盐、牛肉汁同洋葱汁。烧肉方面我哋拣咗大热嘅肉食者拼盘,有牛舌、西冷、肉眼同三角腩各三片,加上日本粟米同菠萝,份量都唔少。上菜後店员为我哋简单介绍烧肉嘅先後次序,首先由油脂较少嘅牛舌开始,然後系西冷同肉眼,最後系油脂最丰富嘅三角腩。牛舌厚度适中,齐合摆喺炉中央,烧到边位微微焦香,牛香四溢,入口爽脆弹牙而且唔韧。西冷油脂分布均匀,牛味好香浓,肉味同油香非常平衡,恰到好处。肉眼嘅油脂相对较多,入口肉质亦较幼滑多汁,齿颊留香。三角腩系牛前腿对上嘅腩位,每只牛只能够取出好少份量,所以零舍矜贵。三角腩油脂含量好高,呈粉红色,有少少似大拖,秀色可餐!由於油脂含量高,烧嘅时候要小心啲,好容易抢火,比较适合放喺炉边慢烧,个人比较喜欢香口嘅口感,所以先放喺炉中央略烧一下,再转到外围慢烧。三角腩果然名不虚传,口感细腻软嫩,近乎入口即溶,油香醉人,与此同时牛味亦唔输蚀,质素

肉食者 Meat Eater

肉眼嘅油脂相对较多,入口肉质亦较幼滑多汁,齿颊留香。
肉食者 Meat Eater

三角腩系牛前腿对上嘅腩位,每只牛只能够取出好少份量,所以零舍矜贵。三角腩油脂含量好高,呈粉红色,有少少似大拖,秀色可餐!由於油脂含量高,烧嘅时候要小心啲,好容易抢火,比较适合放喺炉边慢烧,个人比较喜欢香口嘅口感,所以先放喺炉中央略烧一下,再转到外围慢烧。三角腩果然名不虚传,口感细腻软嫩,近乎入口即溶,油香醉人,与此同时牛味亦唔输蚀,质素极高!
肉食者 Meat Eater

店员特意提点日本粟米本身可以生食,只需要放喺炉上面畋烤一下就可以食,味道清甜而且多汁,正好清一清味蕾。
肉食者 Meat Eater

菠萝同样系稍为加热就可以享用,非常清甜多汁。
WAGYU DON

烧肉当然唔能够满足到我哋两个大胃王,WAGYU DON份量唔少,而且材料丰富,有左口鱼边、三文鱼子、吞拿鱼蓉、熊本和王和牛、海胆同鹅肝,铺满哂成个饭,绝对系落重本。
WAGYU DON

海胆极度鲜甜,味道香浓,口感丰腴细致,而且份量唔少,相当大方。
WAGYU DON

鹅肝非常大件,厚切後煎香两面,表皮微脆,咬落去口感细致绵密,滑腻即化,非常邪恶。
WAGYU DON
和王和牛稍为烤过,半熟更能够食得出佢嘅甘甜鲜嫩。
餐厅嘅食物质素非常高,朋友亦相当满意,虽然价钱唔算平,但亦未至於令荷包重创,偶然奖励一下自己亦唔过份。
2020-07-10 119 浏览
早几日约咗个朋友食lunch,咁啱佢喺附近返工,佢就话呢间餐厅食咗几次觉得唔错所以今次带我嚟食虽然呢间系日本餐厅,但系枱面嘅摆设同埋杯都好北欧风好少日本餐厅会用呢啲杯招呼客人,但系小弟就超级中意喇lunch set都有好多选择,有选择困难症嘅我真系好难选择豆腐沙律豆腐好滑同好香,淋系上面嘅汁有啲合桃味,几特别。沙律菜亦都好新鲜,开咗个胃预备食个主菜Wagyu Ya Don - $498呢个丼有:熊本和王和牛、鹅肝、海胆、三文鱼籽、左口鱼同埋吞拿鱼蓉海胆超级鲜甜再加上三文鱼籽嘅咸香真系好正和牛入口即融虽然呢个set要成$500,但小弟同朋友都觉得物超所值鹅肝和牛丼 - $248鹅肝好香,唔会食到成口油咁~牛肉肉味香浓,加埋鹅肝一齐食真系一流而且个饭仲加咗牛肉汁,好好食两个set都包咗有炖牛肉、茶碗蒸同埋面豉汤~炖牛肉好淋,甜甜地几好食!而个茶碗蒸就好滑好足料!面仲好特别咁有一层好似酱油味嘅啫喱,唔错

虽然呢间系日本餐厅,但系枱面嘅摆设同埋杯都好北欧风
好少日本餐厅会用呢啲杯招呼客人,但系小弟就超级中意喇

豆腐沙律

Wagyu Ya Don - $498

海胆超级鲜甜
再加上三文鱼籽嘅咸香真系好正
和牛入口即融
虽然呢个set要成$500,但小弟同朋友都觉得物超所值

鹅肝和牛丼 - $248
而且个饭仲加咗牛肉汁,好好食

2020-07-05 103 浏览
朋友拣嘅呢间日式和牛烧肉店,好有惊喜!✨日本蕃茄沙律 $108烧肉之前先嚟个沙律头盘,日本蕃茄果然唔同!好清甜多汁,冇生蕃茄嘅腥咩,比平时食开嘅好味!沙律菜新鲜爽脆,整体好清新!✨肉食者拼盘 $688和牛拼盘😍包括有牛舌、三角腩、西冷、肉眼,各有三片。店员教路,和牛拼盘,味道由最少油脂嘅部位开始,由淡味食到浓味。牛舌厚切,入口爽脆,好有质感。西冷/肉眼,油脂分布平均,肉质软腍,肉味租浓。三角腩油花丰富,一咬开,全个口腔都充斥住油脂嘅甘香,而且牛味浓郁!入口即溶好正呀!肉食拼盘除咗四款牛肉之外,仲有几片粟米,放炉边慢慢烧熟,味道清甜,可以中和翻肉食嘅肉滞感。✨Waygu Don $498超足料丰富,见到都流晒口水,卖相极吸引。面层有熊本和王和牛、海胆、鹅肝、左口鱼、三文鱼籽、吞拿鱼腩蓉,铺满整个饭面。和牛油脂甘香,牛味香浓;海胆鲜甜creamy,份量仲好多!鹅肝面层烧得焦香,好邪恶好好味;三文鱼子咸鲜味浓,脆卜卜。
朋友拣嘅呢间日式和牛烧肉店,好有惊喜!

✨日本蕃茄沙律 $108

✨肉食者拼盘 $688
和牛拼盘😍包括有牛舌、三角腩、西冷、肉眼,各有三片。
牛舌厚切,入口爽脆,好有质感。
西冷/肉眼,油脂分布平均,肉质软腍,肉味租浓。
✨Waygu Don $498
超足料丰富,见到都流晒口水,卖相极吸引。
2020-06-28 353 浏览
返工咁辛苦,HAPPY FRIDAY要食好D!今日LUNCH黎到Wagyu Ya,位於尖沙咀金马伦道,一开店我就入内,时间尚早,获安排坐宽敞舒适既卡位。店员热情推荐各款招牌菜式,而我一早就拣好想试Wagyu Ya Don。餐牌写有熊本和王和牛、鹅肝、海胆、三立鱼籽,实在令我超期待!!今日要好好奖励自己辛劳工作~熊本和王和牛口感极致,肉质鲜嫩,油花遍布均匀,脂肪味道浓郁,入口即化。鹅肝香气细致幽微,口感细腻肥腴,味道浓郁,芬香醇厚,实在令人回味无穷。海胆鲜美,嫩滑口感极丰腴。三文鱼籽光泽亮丽,甘甜饱满。吞拿鱼蓉口感油润,绵滑细致,充满脂香。左口鱼肥美爽口,浓郁带甘香。前菜有腌菜、超入味既萝卜炆牛腩、浓郁面豉汤同滑溜清甜既茶碗蒸。超满足!!!食饱饱又再努力工作~
返工咁辛苦,HAPPY FRIDAY要食好D!

今日LUNCH黎到Wagyu Ya,
位於尖沙咀金马伦道,
一开店我就入内,时间尚早,
获安排坐宽敞舒适既卡位。

店员热情推荐各款招牌菜式,
而我一早就拣好想试Wagyu Ya Don。

餐牌写有熊本和王和牛、鹅肝、海胆、三立鱼籽,
实在令我超期待!!今日要好好奖励自己辛劳工作~

熊本和王和牛口感极致,肉质鲜嫩,
油花遍布均匀,脂肪味道浓郁,入口即化。

鹅肝香气细致幽微,口感细腻肥腴,
味道浓郁,芬香醇厚,实在令人回味无穷。

海胆鲜美,嫩滑口感极丰腴。

三文鱼籽光泽亮丽,甘甜饱满。

吞拿鱼蓉口感油润,绵滑细致,充满脂香。

左口鱼肥美爽口,浓郁带甘香。

前菜有腌菜、超入味既萝卜炆牛腩、
浓郁面豉汤同滑溜清甜既茶碗蒸。

超满足!!!食饱饱又再努力工作~
2020-06-22
2020-07-30 14 浏览
这间是中高档次的日本餐厅。我和友人叫了两个餐第一个是鹅肝生姜烧餐,另一个是薄烧和牛烧丼。因门外在装修,一不留意很容易错过。虽店面不大,以深色木装饰为主色调,简洁时尚,新净舒适,入到来既格局好似在日本的感觉。餐厅主打鹿儿岛和牛烧肉,是以上乘食材优质牛肉而闻名。lunch时段,有多款选择。店员热情为我们推荐。我们选用鹅肝和牛丼和牛薄烧丼两个lunch set。首先一杯玄米茶,香浓玄米味非常暖胃。然后上豆腐沙律,清新醒胃。鹅肝和牛丼,两大块煎香的鹅肝,入口即溶,和牛香嫩软腍,配上洋葱烧汁与米饭拌匀,好正宗的日式丼超级好味。值得推荐的是和牛薄烧是餐厅新菜式。店员帮手烧至6成熟,香浓肉香带有分布均匀的牛脂牛肉,浸入打匀的生鸡蛋里,口感香滑软腍,肉汁丰富而有层次,齿夹留香👍👍👍Lunch Set配有萝卜炖牛肉、蒸蛋、味噌汤等最後甜品是雪糕上加红豆,非常精致。由於受疫情影响,想吃正宗日本优质和牛的朋友,Wagyu ya 是个好选择。

lunch时段,有多款选择。
Lunch Set配有萝卜炖牛肉、蒸蛋、味噌汤等
最後甜品是雪糕上加红豆,非常精致。
薄烧黄牛档丼
薄烧黄牛档丼
2020-07-29 11 浏览
和牛 𝕩 烧肉专门店 Wagyu Ya位於尖沙咀金马伦道 装潢走型格日本风 设有吧枱、卡位 独立抽油烟机 完美吸油烟 食完烧肉都唔会成阵味▪️黑松露牛油果沙律 $98食烧肉之前 紧系要食个沙律打底牛油果超熟 口感超软腍 裹满黑松露酱 香气十足沙律菜爽口无苦涩味 用上黑醋调味 感觉上无平时既咁酸 较容易接受之余 同样清新开胃▪️肉食者 $688终於入重头戏!烧肉!肉食者有三款唔同牛肉部位 分别系牛舌、西冷、肉眼 三款西冷 既牛味系三款中最为浓郁 肉质软腍牛舌 爽口弹牙 完全唔韧 感觉上被一层脂肪裹住肉眼 超大一块 预先腌好烧好沾上蛋浆後 口感更为滑嫩 初初入口先嚐到咸香带甜既腌料 牛味再慢慢涌现 肉质系三款中为软腍 若然腌料可以轻手小小 牛味应该会更加突岀 同朋友一致认为大大块肉眼真心正▪️A5和牛咖喱吉列丼 $388吉列和牛 外层超级脆身 炸皮唔会太厚 咬落去唔会成块甩返出嚟 外层够脆之余 肉质又唔会过乾过韧 软冧带咬口咖喱走偏甜既路线 但又会渗透岀辛辣既味道 带小小刺激感 容易接受得黎 又唔会过於甜腻旁边既腌牛蒡爽口 调味十足 加上芝麻粒 香气十足 真系连配菜都唔会hea你咖喱同饭既比例岩
和牛 𝕩 烧肉专门店 Wagyu Ya

▪️黑松露牛油果沙律 $98

食烧肉之前 紧系要食个沙律打底
牛油果超熟 口感超软腍 裹满黑松露酱 香气十足

▪️肉食者 $688
终於入重头戏!烧肉!
肉食者有三款唔同牛肉部位 分别系牛舌、西冷、肉眼 三款

西冷 既牛味系三款中最为浓郁 肉质软腍
牛舌 爽口弹牙 完全唔韧 感觉上被一层脂肪裹住
肉眼 超大一块 预先腌好

▪️A5和牛咖喱吉列丼 $388
咖喱同饭既比例岩岩好 当中有煮得软冧既薯仔同牛肉 再配上带咬口既日本珍珠米 确实唔错
2020-07-24 8 浏览
知道尖沙咀有间食日本嘢佢嘅晚餐好出名,叫 Wagyu Ya,主要系食日式烧烤。其实佢哋嘅lunch都系用心出品,今次专诚去食lunch,我哋叫咗Wagyu Don,主要有熊本和王和牛、 鹅肝、海胆、三文鱼籽、同埋左口鱼片; 和牛超新鲜,油脂同肉嘅分布比例好平均,入口即融化, 鹅肝就有两大片,煎过特别香浓,而且口感丰富食到停唔到口,海胆就系我其中一样最锺意嘅食材,佢用咗超级新鲜嘅日本海胆,铺喺面同埋有啲金箔碎喺上面观感亦都一流,而且每一啖都非常有海洋嘅味道,三文鱼籽捞埋啲饭食就令每一啖饭都好有鱼香嘅鲜味,左口鱼好爽口 而且鱼油十分丰富。另外个lunch set就叫咗鹅肝和牛丼,上边一样有两片煎过嘅鹅肝,非常香浓可口,特别讲嘅就系和牛遍布碗上,每一啖都食到饭同和牛,因为佢用上等和牛嘅关系,真系冇得输,和牛控嘅朋友一定要试。其实佢个lunch set仲配埋三款传统日式前菜,有萝卜炆牛腩、腌萝卜、同埋一个炖蛋。三样都非常精致同埋好味,连埋一碗面豉汤,食完个餐真系好似去完日本一趟咁。大满足!
2020-07-18 7 浏览
This place is definitely a hidden gem waiting to be discovered for the beef lovers~For starters, we had black truffle avocado salad. Never thought avocado would go so well with truffle. It is also topped with tiny cherry tomato bits which were very juicy. For mains, we had first the wagyu sirloin which was an off regular menu item. It’s marinated with a special sauce by the chef. We ate it dipping into raw egg yolk. I would say it goes perfect with white rice.And next up, we had the ox tongue an

And next up, we had the ox tongue and rib-eye slices which were both really nice and tender. Special mention goes to the dips where there are 3 choices: fine salt, meat sauce and onion sauce. I personally liked the meat sauce in the middle the best.

The last main was another pleasant surprise called the Foie Gras Jenga.
It sure lives up to its name with rice at the bottom, tempura mushrooms in the middle and stacked with two sizable pieces of grilled foie gras, topped with a generous amount of juicy fish roes. An awesome jap fusion dish in my opinion.

On a side note, the general decor of the whole place has this air of classiness to it, down to the details of the utensils which exude an aura of exquisiteness. And I found the eye-catching tagline on the wall really witty~~~~

“Why argue when you have wagyu”
Great place for couples to celebrate important occasions. Be sure to visit again!
2020-07-18
2020-07-09 20 浏览
最近上网看到一个甚为吸引的丼饭,特意bookmark了今天来到这边试试看。店面前面刚好搭了棚,有点不起眼。进去看到每张台都有个炉头,甚有日本的味道。店员非常有礼,这边的热茶还会用茶包冲,店员也勤加水呢!Wagyu ya don($498)正是我在网上看到的!丼饭上面放了熊本和王和牛、鹅肝、海胆、三文鱼籽还有吞拿鱼茸及左口鱼裙边,太丰富了!每种材料都非常的新鲜好吃,尤其和牛及鹅肝实在太肥美邪恶了。鹅肝和牛丼($248)则是铺满了和牛在饭上面。至於鹅肝则非常的大块,太满足了!个人来说觉得如果鹅肝是烧得更焦脆一点会更好吃。Lunch set有包含沙律、前菜、蒸蛋及汤,全部都很正宗,尤其前菜那个汁煮牛肉及蒸蛋实在太出色了。非常满足的一顿饭,尤其服务态度真的一流,令人想再返!

2020-07-07 19 浏览
由於我唔太锺意食太生嘅牛肉,所以对和牛三文治冇乜感觉。但Wagyu Ya Don 嘅生牛肉我又接受到,感觉好似食紧吞拿鱼,里面其他食材都新鲜,啲味好夹,连埋啲饭,越食越想食。炸鸡都出色,香脆可口,无添加太多配料,原汁原味。甜品系送嘅,开头望住佢都唔想食,觉得佢系普通嘅草饼,但竟然有惊喜。
和牛三文治
脆皮炸鸡
Wagyu Ya Don (熊本和王和牛,海胆,鹅肝,三文鱼籽)
脆皮炸鸡
2020-07-06 19 浏览
生日一年一次🥳,梗系要搵d好嘢食下,今次拣咗呢间日式烧肉店🥩,因为得两个人食,所以只系叫咗两款食物,(要留返少少位置比我个靓靓蛋糕🎂)😋我哋叫咗Wagyu Don($498)同肉食者($688),呢个Wagyu Don够晒份量之余仲好新鲜👍🏻,如果海胆可以多返少少就更好喇🤤🤭肉食者,店员话由最少油脂嘅牛舌开始食,呢四款牛口感各有不同,和牛更加唔使讲,入口即溶🤤 呢间日式烧肉店🥩真系好正,下次会再同朋友黎食过😋

Wagyu  Don

肉食者

呢间日式烧肉店🥩真系好正,下次会再同朋友黎食过😋

Wagyu  Don
肉食者
2020-07-04 15 浏览
Wagyu Ya @ 尖沙咀金马伦道,坐bar台食日本烧肉,好味又有feel!餐牌日本番茄沙律($108),非常新鲜,蔬菜好爽脆!烧肉酱汁:牛肉汁、岩盐、洋葱汁肉食者($688)现切的熊本和王牛,有4款精选部位,包括牛舌、西冷、肉眼、三角牛腩,轻轻一烧,油脂满满,好美味呢!Wagyu Ya Don ($498)每日限定的超吸睛丼饭,有鹅肝、熊本和王牛、三文鱼子、拖罗蓉、灸烧左口鱼边,一个丼饭有齐唔同口感,味道有层次又够饱肚!

餐牌

日本番茄沙律($108),非常新鲜,蔬菜好爽脆!

烧肉酱汁:牛肉汁、岩盐、洋葱汁

肉食者($688)

Wagyu Ya Don ($498)

• 肉食者
  • Wagyu  Ya  Don
牛肉质素系我系香港食过最好食嘅!-前菜食个日本蕃茄沙律 ($ 108) 🥗-必点肉食者拼盘 ($688)有牛舌 牛肉眼 牛西冷 同埋牛三角腩 各三件 一次过食晒D靓和牛 正!次序建议由较少油脂嘅开始烧起- 厚烧牛舌 (no.4)牛肉味几出 要熟少少先会爽口- 日本熊本和王A5西冷(no.1) 西冷肉眼肉味最浓 肉质好软腍-日本熊本和王A5和牛肉眼 (no.3)口感会再软腍D  油脂都好平均 好多肉汁-日本熊本和王三角牛腩 (no.2)入口即溶既感觉 油脂同口感好正!!!!!!!!!!! 但牛味无咁出~-Wagyu Don ($498) 有 海胆  鹅肝 和牛 葱吞拿鱼腩蓉 左口鱼裙边 三文鱼籽!!!!!全部分量都好足!!!!!真系满足到癫左!!!!!鹅肝好大旧 不过唔够热 同 唔够嫩滑软腍吞拿鱼腩蓉劲多 !! 三立鱼籽浓郁甘甜 好好食!! 整体系好味到唔想讲野!!物超所值!系香港食过最美味既丼饭!
牛肉质素系我系香港食过最好食嘅!
前菜食个日本蕃茄沙律 ($ 108) 🥗
日本蕃茄沙律

必点肉食者拼盘 ($688)

有牛舌 牛肉眼 牛西冷 同埋牛三角腩
各三件 一次过食晒D靓和牛 正!
次序建议由较少油脂嘅开始烧起
肉食者拼盘

- 厚烧牛舌 (no.4)
牛肉味几出 要熟少少先会爽口

- 日本熊本和王A5西冷(no.1)
西冷肉眼肉味最浓 肉质好软腍

-日本熊本和王A5和牛肉眼 (no.3)
口感会再软腍D  油脂都好平均 好多肉汁

-日本熊本和王三角牛腩 (no.2)
入口即溶既感觉 油脂同口感好正!!!!!!!!!!!
但牛味无咁出~
肉食者拼盘

Wagyu Don ($498)
Wagyu Don

全部分量都好足!!!!!真系满足到癫左!!!!!
鹅肝好大旧 不过唔够热 同 唔够嫩滑软腍
吞拿鱼腩蓉劲多 !! 三立鱼籽浓郁甘甜 好好食!!
Wagyu Don

整体系好味到唔想讲野!!物超所值!
系香港食过最美味既丼饭!
2020-06-30