2017-08-13
同學新居入伙,正式遷居黃埔花園,我揸車幫佢搬幾件小電器,佢客氣地話請我食晚飯,當然卻之不恭,佢book左黃埔十一期鮨文,準時赴約。餐廳原來是正宗日式料理,主要是吃Omakase,即係廚師發板,座位是主要是吧檯形式,全程可以同廚師交流,聽廚師介紹各款食材,餐牌有兩種套餐,我地點選左每位$1750先來一客黑松露蒸旦,蒸旦超滑,有極濃黑松露味道,加埋少量食用金薄,夠晒豪氣食到底仲有兩粒小元貝,鮮味很夠,為這餐Omakase揭開序幕。刺身開始,第一道深海池魚刺身,魚肉爽口,加上溫室芽蔥,蔥身很幼細,味道配合,拖羅刺身粒,配由生淮山磨成蓉,正宗日式食法,兵庫懸嘅瀨尿蝦壽司,瀨尿蝦拆肉,蝦身長又厚肉,鮮味爆燈廚師不停添加前菜擺放在碟上,牛謗漬有醬油味,長戶山葵漬,是經過wasabi醃製,微辣,夠爽又開胃櫻煮八爪魚,廚師介紹經過三日慢煮,所以八爪魚入味之餘又唔會韌,點柚子胡椒醬更美味赤貝刺身,加入青檸汁,廚師刻意把赤貝掟在檯上,赤貝隨即收縮,此舉是為了令肉質更彈牙,入口果然鮮味彈牙清酒煮鮑魚,配自家製鮑魚肝醬,廚師提醒不能點太多,因怕會蓋過鮑魚鮮味,鮑魚果然夠鮮,有咬口之餘又唔韌,超正,鮑魚肝醬之後
清酒煮鮑魚,配自家製鮑魚肝醬,廚師提醒不能點太多,因怕會蓋過鮑魚鮮味,鮑魚果然夠鮮,有咬口之餘又唔韌,超正,鮑魚肝醬之後是撈壽司飯食,廚師當你吃完之後奉上飯糰。
金目鯛,是很頂級的刺身類,用炭火網燒料理,油份超高,燒味很香之餘,魚鮮味亦很出,很回味, 三文魚子壽司,油份超級多,師傅說一定要用手吃,放入口中三文魚子不停爆出油份,那份滿足感難以形容,石桓貝,師傅說只是夏天才有嘅貝殼類海產,有淡淡海水味混和貝殼類的鮮味,到現在仍回味無窮。
芝麻鯖魚,魚肉是白色,很罕有,上邊配金山寺面豉,配搭一流。
灸燒中拖羅壽司加入蒜豉油及山葵根,微咸帶出炙燒香味 ,很出色
原隻北海道長腳蟹拆肉,上邊鋪滿蟹膏,要先吃蟹肉原味,之後才混和蟹膏一起吃,咁新鮮,鮮味當然爆晒燈。
今日嘅重頭戲,北海道海膽杯,唔好以為杯仔細細,廚師悉心堆砌大量海膽,份量其實超多,海膽鮮味夠之餘,亦很鮮甜,絕對可媲美日本築地市場吃過的,今餐大滿足,侍應同時奉上特濃魚湯,可中和一下海膽的黏口感覺。
拖羅蓉海膽手卷,是最後一道菜,拖羅蓉磨碎亦不失鮮味。
最後送上是甜品,宮崎縣赤肉蜜瓜,蜜瓜夠甜,表面噴上威士忌帶出甜味,味道很特別。
此餐飯雖然很昂貴,但體驗確實非一般,食材全都是頂級,廚師技巧更加是一流,價錢絕對是物有所值。