好耐無出街,今晚忍唔住要約班friend去尖沙咀行下食好嘢!聽講尖沙咀有間新開嘅日本燒肉店,菜式好好味!主打日本和牛燒肉,日本鹿兒島直送和牛好正吖!最啱鐘意食肉嘅我啦!🤩店鋪唔會好難搵,尖沙咀/尖東站B2出口行四分鐘左右就可以搵到啦!門面好有日本feel!入到去店員好熱情呀!😄第一時間帶我哋入位,我哋揀咗吧檯位,可以睇住師傅整嘢食。入座後店員先上熱茶,茶係玄米綠茶,味道香濃!店員仲好貼心先比我哋消毒搓手液消毒雙手!真係讚讚讚!!👍🏻👍🏻👍🏻 輕牛沙律首先上沙律,擺盤好精緻,牛肉係西冷,肉質厚實牛肉味好香濃,搭配三文魚子,煙韌嘅西冷配合脆卜卜嘅三文魚子,真係好新奇嘅口感!三文魚子喺口入邊爆開,一啲都唔腥,口腔充滿三文魚子同西冷牛肉嘅芳香!搭配清新沙律菜同青瓜,平衡咗油膩感,成個味道層次升華咗!🤗 鵝肝和牛丼呢碗鵝肝和牛丼真係超級正!!和牛好好味!完全唔覺得柴或者太韌嚼唔到,和牛味好濃郁!最驚喜嘅係有鵝肝!鵝肝同和牛嘅搭配真係好match!一啲都唔油膩,搭配秘製甜醬汁以及每一粒都好飽滿軟糯嘅飯,我可以食多幾碗吖!🤤海膽A5和牛三文治呢個真係令我搞到太驚喜啦!烘得好香脆嘅多士,配上仔脆里嫩

輕牛沙律

鵝肝和牛丼

海膽A5和牛三文治
呢個真係令我搞到太驚喜啦!烘得好香脆嘅多士,配上仔脆里嫩嘅吉列和牛,吉列和牛入邊肉質柔軟粉嫩,多士仲有香濃牛油味。值得一提嘅係,吉列和牛上面有好足料嘅海膽!海膽非常新鮮!仲有金箔!!食落又香脆又嫩滑,仲有海膽嘅鮮味!真係令人難以抗拒!非常值得一試!!😝

Wagyu Ya食肉獸拼盤
重頭戲嚟啦!!!!作為食肉獸嘅我見到呢碟食肉獸拼盤真係會爆發「獸性」!拼盤有四款肉,每款肉有四塊,分別係三款A4牛肉——厚切牛舌、和牛牛肩脊、和牛西冷,一款A5和牛——和牛肉眼。🥩
牛舌油脂豐富,肉質爽嫩多汁。
牛肩脊同樣油脂豐富,入口嫩滑充滿牛味!
西冷肉質煙韌有彈性,肉味勁濃!
肉眼油脂分佈平均,肉質幼滑,而且非常多汁。
燒肉之前老闆娘仲親自送上三款醬汁,分別係岩鹽、醋汁、燒汁,醬汁可以解膩之餘仲可以增添唔同嘅風味,令到每一次嘗試牛肉都可以體驗到驚喜!😋

呢一餐真係超級滿足!唔洗去日本都可以體驗到日本鹿兒島和牛真係太正啦!下次我都會再嚟嘗試唔同菜式!🤗