2025-05-25
之前為了和另一半慶祝特別日子,選擇咗呢間位於淺水灣嘅著名打卡餐廳去品嚐下午茶。雖然下午茶時段嘅dress code冇晚餐咁嚴謹,但都會有要求男士最好唔好着拖鞋或者背心。一入到去已經感覺到富麗堂皇嘅格局,真係不愧為著名嘅打卡餐廳。衛生同舒適度無可挑剔,窗口位可以飽覽淺水灣附近一帶的景色。侍應服務好好亦都好熱心,包括會協助我哋換位、影相(會幫我哋打印張相出嚟,無需額外收費)、同埋幫我部電話叉電 。不過可能由於價格偏貴,星期日下午茶時段入座率唔過一半。我哋就叫咗一份下午茶套餐,連同加一價錢為$888,會包coffee or tea,如果要叫特殊嘢飲,就要額外收費。每人會有五種鹹點,加上有一個 afternoon tea stand 嘅甜點比兩個人去share。食物嘅樣式同埋賣相就可以參考我附上的相片,整體嚟講味道非常好,亦都好飽肚。整體嚟講雖然價格偏貴,但我本人都會推薦。
整體嚟講雖然價格偏貴,但我本人都會推薦。