Optimist係香港為數不多其中一間好食既Spanish restaurant位處灣仔 有3層樓 裝修係Catalonia個邊既風格 非常適合打卡雖然有3層樓 但大家最好都book ahead 因為Friday + wkend nights 都好full 我地去左2次 因為第一次食吾到最出名既lobster riceTapas總共試左Gambas <<Al Ajillo>> 其實就係garlic shrimps 但用左king prawns大隻好多 (personally prefer smaller sized) 調味夠garlic好香 推介!"Marinera" Mussels Mussels新鮮 (食mussels最怕吾新鮮) 個汁有少少辣 夠晒惹味"Broken eggs <<Huevos Rotos>> 呢個每次去spainsh restaurant必叫 蛋同薯仔好香 用上左正宗iberico ham 有小小咸但好食Ham croquettes 其實就好似炸薯波咁 但入面會釀左iberian ham 有火腿既咸

Tapas總共試左
Ham croquettes 其實就好似炸薯波咁 但入面會釀左iberian ham 有火腿既咸香 幾好食

Main就試左
Juicy Lobster rice 呢個係必叫 吾係平時paella 佢係好似龍蝦湯飯咁 入面有2隻龍蝦都幾大隻 夠晒4個女仔分
湯係龍蝦湯 幾濃 飯粒夠硬 吸晒d味 都幾推介大家試下 係佢地招牌菜 同埋早d到一坐定就order 因為第一次就係比較遲到 等左好耐先知原來無晒
USDA Prime Rib eye surprisingly都幾好食 medium rare都無點overcooked
Black Cod 呢個我地覺得魚肉口感稍為鬆散 同埋比較淡味 建議大家可以試其它main

Side dish 叫左 charcoal baked rustic potatoes 薯仔好香 但無咩特別 驚吾夠飽可以叫

Dessert 叫左
Flan 呢個好食 蛋香味好夠 配埋lemon cream吾會好滯
La Pina Lime caramel都okay 但吾太特別
Chocolate Brownie brownie同其他餐廳無咩分別

Drinks叫左a jar of Sangria 有紅酒/白酒揀 雖然正宗係紅酒 但我地吾鍾意紅酒所以叫左白酒
夠甜 酒味吾重 女仔好易入口

題外話因為第一次好遲先通知我地無晒lobster rice 我個樣實在太失望 所以餐廳都好有心請我地食dessert & drinks 最後仲有restaurant manager出黎同我地道歉而且送左枝proseco
呢度好啱同朋友慶祝生日 成班staff會圍住我地彈guitar唱生日歌 而且會送即影即有!