2025-05-13
最近發現喺油麻地一間居酒屋試業中,”焚”,咁啱得閒就即刻去試吓!原來呢間新開嘅油麻地居酒屋,唔單止主打串燒同燒物等,仲有做好多所謂”飛機貨”,即係日本直送嘅食材。先嚟啲前菜,包括蘿蔔皮同日本海蜇。兩樣都好Refreshing之餘,酸道亦夠。蜜柑鯛(飛機貨)食蜜瓜嘅愛媛縣名菜,一落機即做,食落淡雅清甜,完全唔需要點豉油食。麻醬菠菜嚟嗰陣仲以為係秋葵(!?),菠菜夠凍,撈埋麻醬相當開胃。鱈魚乾熱辣辣新鮮可口又夠脆,襯落啤酒度,滋味無窮。慢煮鵝肝唔好睇小呢個凍食菜式,鵝肝好明顯有足夠嘅調味,經過慢煮連同凍蘿蔔一齊食,有別一番嘅日式風味。自家製餃子用上恰當比例嘅椰菜同韭菜自家包成,質素之高,連唔識韭菜嘅我,都覺得好食。伊比利亞豬肋條 其中一樣最好食嘅串燒,呢個來自西班牙定豬肋條,係食橡果,所以會有果香味,而且較濃味。雞胸脆骨骨肉相間嘅雞胸脆骨,有炭燒香調味亦夠。雞肝以汁燒為本嘅內臟菜式,食落嘅內臟味唔算濃,不過質感都幾滑。汁燒腦天就係吞拿魚頭嘅肉,呢度嘅汁燒做得好入味。A4香草和牛有得影有得食,仲要唔貴嘅菜式。店員會喺和牛上邊點火,相當壯觀。食落去好香口,加鹽已經好足夠。煙燻芝士呢度相當特別嘅
蜜柑鯛(飛機貨)
麻醬菠菜
嚟嗰陣仲以為係秋葵(!?),菠菜夠凍,撈埋麻醬相當開胃。
鱈魚乾
熱辣辣新鮮可口又夠脆,襯落啤酒度,滋味無窮。
慢煮鵝肝
自家製餃子
伊比利亞豬肋條
雞胸脆骨
骨肉相間嘅雞胸脆骨,有炭燒香調味亦夠。
雞肝
以汁燒為本嘅內臟菜式,食落嘅內臟味唔算濃,不過質感都幾滑。
汁燒腦天
就係吞拿魚頭嘅肉,呢度嘅汁燒做得好入味。
A4香草和牛
煙燻芝士
呢度相當特別嘅菜式。芝士係經過店舖煙燻過嘅,其他地方好少有得食嘅菜式。
新鮮墨魚壽司
墨魚係即場切,新鮮無比。壽司用上赤醋飯,本身已經有店內自己研製嘅Wasabi,質素之高,同連鎖店嘅墨魚相差太遠。
新鮮羊架
聽店員講,呢個係舖頭家族自己喺沙頭角飼養嘅羊,食落去似豬肉/牛肉,好鮮嫩,而冇咁似羊肉,亦冇臊味,相當特別。
燒雞翼
唔好睇小呢個燒雞翼,佢嘅鹽分調味足夠,啱啱燒起,一定好食。
串燒牛舌芯
就係最高檔嘅牛舌心啦,部位上,質感最好咬,味道最優良,呢個唔需要多描述了。
雞皮串燒
如同薯片般嘅菜式,基本上冇脂肪,非常香脆。
清酒煮蜆
表面上普通?實際上係今晚最大驚喜之一。蜆肉非常大,湯非常鮮甜。據主廚講,要捕捉到蜆肉吐嘅水,加上真木魚水同清酒煮成。
漬物
墨魚眼睛及下顎軟骨,加上三星漬,醬汁能帶起海鮮嘅鮮味。
蘋果豬肉串
用上日本日向美豬,連同蘋果造成嘅串燒。豬肉香口爽脆好味,但蘋果嘅功用亦都不能忽略!
汁燒羊肝
咩係羊肝?我都係第一次試,食落好似豬肝咁,個醬汁嘅味道相當重要。
黑啤
呢度有黑白生啤同Asahi果酒,我哋黑白酒都有飲。
呢度有日式居酒屋嘅環境,同時有酒吧部分。想要點食點飲,呢度真係一應俱全。