2017-05-14
lab eat呢日終於放工了,我和朋友來到位於尖沙咀金巴利道嘅Lab Eat食晚餐,因為聽聞呢度嘅食物質素唔錯,價錢唔算貴,難得放工有時間又唔使加班,當然要同朋友黎呢度盡吃一餐。我哋叫咗火腿芝士沙律菜,侍應將一個熱融嘅大芝士圈放係我地面前,然後慢慢刮芝士圈上面融咗嘅芝士落沙律菜上面,感覺好特別,芝士勁有鹹香,質地軟綿綿的,我哋自己在家仲有少少橄欖油同埋黑醋落沙律菜度,撈埋一齊食,超級開胃。之後叫左白酒忌廉藍青口,青口隻隻都大大隻,夠晒厚肉,味道解甜,而且忌廉汁超級濃郁,隔離仲有蒜蓉包可以點忌廉汁嚟食,好好味。之後叫咗海鮮炒意粉,不過呢道菜就比較失望,意粉炒到乾爭爭,不過好彩海鮮搭救,帶子同埋大蝦都煎得啱啱好,唔會太乾,而且調味足夠,所以食到蝦同埋帶子嘅鮮味。總括來講,呢度嘅食物質素都OK ,係炒意粉比較失色,其他都幾好味。