2017-07-28
今日放工約咗朋友慶祝生日,點知咁啱撞正公司開會,以為實會遲到,點知又咁好彩比我上到紅Van,準時抵達實驗室。但話說放工先嚟落雨,去到尖沙咀身濕晒但七點幾,餐廳已經差不多坐滿了人,因為朋友仲未到,自己一個坐喺度就不如叫杯香檳 enjoy 下啦味道帶點果香啱晒女仔飲終於等到朋友黎,一於襯返個環境,order 生蠔淺嘗一下,肉質豐腴,入口帶有濃烈的礦物味,口感嫩滑另一樣佢好鍾意食但又唔可以食太多的就係我鵝肝賣相已經贏晒鵝肝煎得外脆內軟,散發着一陣獨特的鵝騷香味,吃起來很有法國風味慶祝生日當然要吃得好一點Rib Eye 想要medium,我覺得這個熟的程度是最佳的果然肉質鮮嫩而且多汁,脂肪分布平均又夠甘香。切開看到嫩紅色的肉味道相當牛重點係今晚嘅切蛋糕環節,我預先點了一個甜品 combo靚到無話可說仲要俾我見到有10幾隻寫上 happy birthday 的甜品碟咁咪即係差唔多台台人都係黎慶祝生日嘅?咁受歡迎一定有原因的今次果然無揀錯!甜品手工精細,味道可口就算落雨落到變紅雨,依然無減大家嚟到呢度慶祝生日嘅熱情,店外邊橫風橫雨,店裏面就浪漫滿屋
但話說放工先嚟落雨,去到尖沙咀身濕晒