2015-10-06 844 浏览
今次同朋友黎到呢間餐廳,我地各自叫左一set晚餐,有湯,有沙律,有主菜,有甜品,仲有飲品,質素更是令人喜出望外。我第一樣先食左個田園沙律,沙律菜十分新鮮,翠綠得黎又好爽口,仲無乜植物既澀味,加上小小醋,十分開胃,還有一粒切成兩半既車厘茄,juicy中帶有一點清新既氣息,份量不多,為這餐提供了一個不錯的開頭。跟住我就飲個湯啦,係吞拿魚粟米忌廉湯。飲落口既第一感覺十分濃稠,而且非常滑,忌廉味很重之餘帶有毫不遜色的吞拿魚香味,因為當中吞拿魚肉的份量異常的多,基本上每一啖里面湯跟魚肉比例各佔一半,就算魚肉咁多,當中卻完全沒有任何腥味,就連不吃魚的我也可以接受得到,最後里面還有少少粟米,雖然味道不突出,但偶爾咬到一粒確是有增強口感之用。小食方面我地只係叫左一份芝麻雞翼,因為怕食唔曬D野。雞翼炸得非常脆,雞翼尖部份基本可以直接食曬,但難得的是里面的肉質仍然keep到嫩滑,而且食得出雞翼係腌過,咸咸地中帶有好微既辣,幾惹味,表面既芝麻亦可以增添一份香味。主菜我叫左美國頂級肉眼牛扒配燒汁,雖然係用碟上,但溫度仍保持得到,應該係店員上菜迅速啦,基本西餐既配菜佢都有,例如炸薯角同埋雜菜。我最想講既都係塊牛
田園沙律+吞拿魚粟米忌廉湯
芝麻雞翼
美國頂級肉眼牛扒
主菜我叫左美國頂級肉眼牛扒配燒汁,雖然係用碟上,但溫度仍保持得到,應該係店員上菜迅速啦,基本西餐既配菜佢都有,例如炸薯角同埋雜菜。我最想講既都係塊牛扒,首先份量真係夠大,而且好厚身,我叫左五成熟,用刀好容易就切得開,里面既肉仲係紅紅地,但又唔會太生。食落口里面肉汁好豐富,一D都唔韌,又無筋,夾埋邊位小小脂肪一齊食,果種牛肉混合油脂既味道令人好濃厚,真係一試難忘。
朱古力曲奇慕絲蛋糕
主菜之後就係甜品,朱古力曲奇慕絲蛋糕,上面一層白色的慕絲好滑,淡淡既奶香中略帶微甜,質地好soft,入口好快融解,一D都唔似cream咁膩。下面啡色既係朱古力味,慕絲同蛋糕各佔一半,慕絲除了味道大致與上層一樣,朱古力蛋糕則味道較濃郁,而且好軟熟,甜品以精緻為主,份量不大,不用擔心太heavy。
熱榛子牛奶
最後就係飲品,原本打算試下沙冰,但見到隔離枱超大杯,已經好飽既我就叫左熱榛子牛奶,唔係太大杯,暖暖地,表面有一層薄薄既泡沫,飲落奶味夠濃而甜味主要來自榛子,口感柔滑,整體感覺好溫和,好適合一頓豐富晚餐後作為緩衝,並為這一餐劃上完美的句號。

题外话/补充资料: 店員好好傾,服務好周到,樂意詳細講解菜式內容。 餐廳枱不多,每晚做兩轉枱,一係6-8pm,一係8-10pm,最好book定枱,都幾full,walk in 未必有得食。
2015-09-24
美國頂級肉眼牛扒