2015-03-27
御膳琴晚同屋企人去左觀塘食私房菜,我係兩個禮拜前已book定,負責人幫我地擬定菜單,菜單如下:八位用(私房菜套餐$320一位)麻辣鹵水大拼盆 砂鍋大魚頭豆腐湯金銀蒜蒸龍躉腩花雕雞油蛋白蒸大肉蟹啫啫鮑魚士多啤梨骨金華玉樹雞半只蒜蓉炒時菜招牌御膳炒飯甜品麻辣鹵水大拼盤成碟都腌得好入味,尤其係豬大腸,有彈性,好煙韌!砂鍋大魚頭豆腐湯成碗湯熬到好濃魚味,呈黃奶白色,一點都不覺腥,反而好香魚味!撈一撈見到好大件魚頭,所有的精華都在湯裡!啫啫鮑魚煲上枱時熱辣辣,醬汁仍然在沸騰,卜卜聲好吸引!用匙羹撥一撥,見到入面有八隻原隻鮑魚,隻隻size都幾大,咬落夠哂新鮮彈牙,唔會煮過龍太韌,呷一口醬汁,比平時食開的啫啫雞煲汁更為惹味,好滿意呢!花雕雞油蛋白蒸大肉蟹呢兩隻大肉蟹真的好大隻好多肉,蟹肉鮮甜多汁,亦有淡淡的花雕香,店家用上雞油去蒸蟹,令蟹肉多了一陣雞香,但又不會搶了蟹原來的鮮味。底下的蛋白吸收了蟹肉及花雕酒的精華,味道豐富,非常出色!金銀蒜蒸龍躉腩係我最愛的龍躉呀!一上枱,見到一舊舊龍躉排得好整齊,上面佈滿蒜蓉同辣椒粒,好香好香!我急不及待要咬一口,龍躉肉質非常嫩滑,肥美juicy,口感夠哂爽彈,
御膳
八位用(私房菜套餐$320一位)
麻辣鹵水大拼盆
金華玉樹雞半只
蒜蓉炒時菜
招牌御膳炒飯
甜品
成碟都腌得好入味,尤其係豬大腸,有彈性,好煙韌!
係我最愛的龍躉呀!一上枱,見到一舊舊龍躉排得好整齊,上面佈滿蒜蓉同辣椒粒,好香好香!我急不及待要咬一口,龍躉肉質非常嫩滑,肥美juicy,口感夠哂爽彈,火喉控制得好好!加上蒜蓉及辣椒的味道,香味同魚油不繼在口腔徘徊,真係好正!壓軸的是底下吸引哂所有精華的粉絲,有著濃郁的龍躉鮮味及蒜香!
呢碟金銀蒜蒸龍躉腩係我全晚最愛!
呢碟金華玉樹雞的賣相同個名一樣,都係咁靚!一件去骨滑雞一件厚切金華火腿,再淋上濃稠的茨汁,味道出奇地夾,雞件新鮮,有香濃雞味,肉質非常嫩滑,金華火腿有獨特鹹香,口感較腍,味道濃郁,好有驚喜!
呢碟骨就遜色少少,醬汁唔太食到有士多啤梨味,只覺是甜甜酸酸的醬,另外,肉質比較軟腍,缺乏咬感,要佢骨肉分離有少少困難。
上枱時極香,炒飯用上珍珠米,食落覺得好有穫氣,入面有牛柳粒及蝦肉,味道濃郁好食,食到有點欲罷不能,如果炒飯冇咁濕的話會更正!
最後有椰汁紅豆糕,椰汁味好濃好突出,不過pat紅豆醬唔太美觀,應該溝左奶所以顏色變成咁,但就好滑好creamy!
整體黎講,以$320一位,有龍躉、大肉蟹、鮑魚、厚切金華火腿新鮮雞咁多正野食,都幾抵!推介!