2024-03-19 152 浏览
御膳今次要介绍观塘工厦入面嘅一间私房菜餐厅叫「御膳」,呢间拎过OpenRice最优秀观塘区开饭热店嘅奖,沿途工厦都系无障碍,好啱一班轮椅人士喺呢间餐厅聚会,佢哋仲唔收开瓶费同唔收加一,随便带靓酒喺度饮都得添!小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)甜甜地带有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔会好淋!避风塘炒大肉蟹一只(一斤)(小辣)(7.5/10)呢只大肉蟹真系好大只,加咗好多炸蒜同呢只大肉蟹一齐炒,辣辣地好惹味,大肉蟹啖啖肉,肉蟹肉质鲜甜,我仲带走炸算返屋企,用嚟下次屋企煮𩠌用!蒜蓉粉丝蒸蛏子皇2只(8.5/10)呢度圣子皇蒜蓉够多够香,唔油腻,蒸得唔会好老,时间啱啱好唔会蒸到似橡筋,够哂弹牙又挂哂汁,同埋个底嘅粉丝吸哂圣子皇嘅精华,真系好惹味!流沙黄金大海虾2只(9.5/10)呢只黄金大海虾好弹牙,碟上仲有唔少咸蛋粒,黄金虾多数连壳一齐食,如果虾壳薄身少少就好,咁我就会比满分!惹味蒜香西班牙猪串骨2支(9/10)呢个西班牙猪串骨咬落肉质好鲜嫩好,免上加入大量炸蒜,非常惹味!招牌脆皮玻璃乳鸽(即叫即烧)1只(9/10)呢个乳鸽系招牌菜,一定要点嚟食,仲要衬热食,乳鸽皮超薄超脆,唔会好干够ju
御膳

小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)
甜甜地带有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔会好淋!

避风塘炒大肉蟹一只(一斤)(小辣)(7.5/10)

蒜蓉粉丝蒸蛏子皇2只(8.5/10)

流沙黄金大海虾2只(9.5/10)

惹味蒜香西班牙猪串骨2支(9/10)

招牌脆皮玻璃乳鸽(即叫即烧)1只(9/10)
呢个乳鸽系招牌菜,一定要点嚟食,仲要衬热食,乳鸽皮超薄超脆,唔会好干够juicy,好香口!

上汤浸时菜(9/10)
平时买一斤豆苗煮出嚟得好少份量,呢度豆苗份量都唔少,而且食起上嚟都好够爽唔会淋哂!

黑毛猪叉烧杨州炒饭(9/10)
呢个黑毛猪叉烧嘅油脂落哂喺炒饭入面,而且叉烧份量都唔少,炒饭嘅饭粒幼长,粒粒分明,入面仲有好爽切粒嘅虾仁、炒蛋、葱、生菜等!

甜品(新鲜云呢拿布丁)(9/10)
呢个云呢拿布丁好滑,仲加入少少黑芝麻,作为完美嘅最后一道菜,真系好唔错!

2人总共价钱$988

个人口味总评分:8.78/10

@imperial.hk

地址:观塘敬业街65-67号敬运工业大厦12楼F室

如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️

#御膳 #香港美食 #观塘美食 #观塘好去处 #工厦美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 流沙黄金大海虾
  • 招牌脆皮玻璃乳鸽