2023-12-18 32 浏览
朋友來香港旅行,約佢打邊爐,香港特色吖嘛。嚟過一鍋堂幾次,鍾意呢度坐得舒服,夠熱鬧又唔會好嘈。雖然任食限時2小時就要還枱,但邊食邊傾計都算唔錯。今次落單由朋友話事,要杏汁豬肺湯底。湯底都幾多材料,但味道較淡。快快落單每類食物要啲,就去攞嘢飲。呢度自家製飲品好啱打邊爐,消熱降火,好彩比我攞到最後兩樽香茅檸檬茶。今次特別滿足的食材有安格斯牛,賣相特靚,肉質同味道都好滿意。啲蝦又鮮甜、彈牙,係我每次必點。花膠非常驚喜,以前試過比較腥,但今次一啲都唔腥,而且好快煮得夠淋,口感唔錯。其他重有羊、豬、雞、帶子、蜆,味道都正常發揮。再試埋福袋、馬蹄、八爪魚等等,係我平日好少點嘅材料。諗唔到間中食吓,原來好味得來又有新鮮感。每碟食物份量少少哋,兩個人可以試多啲唔同嘅嘢,但提醒朋友,要留肚食雪糕。幾位侍應都好有禮貌、有耐性,又會幫手留意幾時截單,會過嚟溫馨提示,呢餐食得幾開心。