2019-11-29 34 浏览
印度菜通常食得多都係咖哩、薄餅,但其實唔係只有咖哩出名,仲有好多菜式都係值得一試。今次去左一間正宗嘅印度餐廳食晚飯,成間餐廳都有好多印度客人,我諗因為味道正宗先會有咁多人食,入面嘅佈置好靚好有格調我地叫左幾款印度菜,啲野食即叫即整,雖然上菜時間唔會好快,但黎到樣樣野都熱辣辣,夠哂新鮮青檸水好好嘅中和解辣飲品,估唔到可以揀甜/咸/混合,我就揀左甜嘅青檸水,甜有助解辣嘛,飲落去左好清新嘅青檸味,又好解渴。玉米湯同我地平時飲嘅湯好唔一樣,味道甜甜地,個質感好似羹湯粟米湯唔只係有粟米,入面又有好多雜菜粒粒(紅蘿蔔粒等),口感豐富,湯都係熱辣辣先最好飲。經典印度孟買炸薯蓉包餐包夾左一大舊炸薯蓉,包入面仲搽左一啲辣椒粉一大啖都咬唔哂成個包,個包好軟熟,炸薯蓉入面撈左黃咖哩同一啲香料,食落去薯蓉嘅口感好滑,仲有香辣嘅咖哩味,食落好有滿足感。如果想食成更加辣仲可以加辣椒同辣椒粉傳統印度素咖哩唔好比佢嘅「素」字嚇親,食落同出面食啲有肉嘅咖哩味道一樣豐富,咖哩口味好香滑面且香辣惹味,入面有芝士、洋蔥、青椒等,所以一啲都唔單調。咖哩又點會就咁食呢~ 我地仲加左烤餅同薄餅黎配搭咖哩馬薩拉芝士烤餅中間夾住左多量

青檸水

玉米湯
同我地平時飲嘅湯好唔一樣,味道甜甜地,個質感好似羹湯

經典印度孟買炸薯蓉包
餐包夾左一大舊炸薯蓉,包入面仲搽左一啲辣椒粉
如果想食成更加辣仲可以加辣椒同辣椒粉

傳統印度素咖哩

咖哩又點會就咁食呢~ 我地仲加左烤餅同薄餅黎配搭咖哩

馬薩拉芝士烤餅
中間夾住左多量芝士同蒜蓉,令烤餅更加香口
可以打開烤餅夾住咖哩入面嘅配料之外又可以點上咖哩,入口有帶有陣陣芝士香氣,非常惹味。

炸印度薄餅
另外炸印度薄餅同烤餅嘅口感好唔一樣,好香脆好有薯片嘅感覺,單食味道鹹鹹地,對比起烤餅更加香口,各有各好。點上咖哩一樣都係好好味架

印度菜好少食,但今次都可以話係一個開心大發現,其實印度菜都幾易入口,比我嘅印象就係對比廣東菜用嘅香料比較多。