2008-08-24
從長洲回來到中環, 親愛的和如如對晚飯地點沒有意見便在中環逛逛因為自己本身唔太熟依區, 打電話同兄弟求助最後我地行行下, 見到了沾仔記因為係之前係OR睇過有印象又見價錢ok又有openrice既獎狀係中環區最驚食野貴, 這裡$16有交易所以就入去試試吧!這裡只有三種麵, 鯪魚球, 牛肉和雲吞我們各自叫了這裡既招牌(即係每樣各一)再加油菜:麵一上台大家都「嘩」一聲, 好大粒又很足料呢!鮮牛肉麵($16): 牛肉顏色淡淡的,很腍,跟平時食的不太一樣,如如覺得很一般呢 , 不過我自己覺得其實也幾嫩滑也有牛肉味呢雲吞麵($16): 雖然得3粒雲吞,但每粒都有乒乓球既size,而且每粒都有3隻蝦!! 蝦爽口,好味!鯪魚球麵($16): 雖然只有3粒鯪魚球,但已經足夠鋪滿碗面! 食落有魚味而且彈牙另外, 湯底不錯,起碼喝下不會覺得重味精, 應該有大地魚味吧至於麵沒有鹼水味! 爽身幾彈牙, 很不錯!~腐乳通菜: 吃落去有點怪怪的, 看落去枝頭不粗, 應該不是老通菜不過吃下去, 有d charm口咁o既? 麻麻地啦還有, 大家記住試試這裡的辣椒醬! 不是一味辣的!
便在中環逛逛
因為自己本身唔太熟依區, 打電話同兄弟求助
最後我地行行下, 見到了沾仔記
因為係之前係OR睇過有印象
又見價錢ok又有openrice既獎狀
係中環區最驚食野貴, 這裡$16有交易所以就入去試試吧!
這裡只有三種麵, 鯪魚球, 牛肉和雲吞
我們各自叫了這裡既招牌(即係每樣各一)再加油菜:
麵一上台大家都「嘩」一聲, 好大粒又很足料呢!
至於麵沒有鹼水味! 爽身幾彈牙, 很不錯!~
不過吃下去, 有d charm口咁o既? 麻麻地啦
還有, 大家記住試試這裡的辣椒醬! 不是一味辣的!