2024-05-06
#christine開飯日記 多數放假前夕都會搵間chill啲嘅餐廳同男朋友撐下枱腳,拍下拖咁。今次就去左係銅鑼灣霎東街嘅Ciclo。佢就係時代廣場後面,位置都好方便👍成間餐廳都係走型格暗黑氣,特別有格調🥰🌟Tuna Tartare($118)依個吞拿魚他他有配埋牛油果醬,成件事變得更加creamy🥰配埋米紙紫菜脆脆,口感都幾豐富👍加上有用港式辣油做調味,辣辣地咁👍🌟Drunken Crab Pasta($248)依款crossover 嘅意粉都幾有驚喜,佢係同左紹興酒同雞油煮成,仲有好多鮮甜嘅蟹肉🤭食埋一啲違和感都冇🤭🌟Crispy Beef Short Rib ($268)依道菜係用牛坑腩做嘅,廚師用慢火煎到牛坑腩嘅外皮好脆身🤭而入面又好嫩滑😳加埋紅酒汁真係絕配🌟Bao Guk ($120)以Rum酒做基底,加上蘋果汁同埋菠蘿,有少少酸酸甜甜梅酒嘅感覺🌟Sweet Potato Apple Pie ($98)呢款蘋果批嘅外皮係用日本金時番薯做嘅,所以呢有甘甘地嘅番薯香味,入邊就有炒咗嘅蘋果粒粒。唔甜之餘,仲有淡淡嘅蘋果香味❤️呢間餐廳無論氣氛店嘢食都冇得頂,想chill下嘅就試下佢啦
成間餐廳都係走型格暗黑氣,特別有格調🥰
🌟Tuna Tartare($118)
🌟Drunken Crab Pasta($248)
🌟Crispy Beef Short Rib ($268)
🌟Bao Guk ($120)
🌟Sweet Potato Apple Pie ($98)
呢間餐廳無論氣氛店嘢食都冇得頂,想chill下嘅就試下佢啦
🍴Ciclo (銅鑼灣)
📍銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓