2022-01-07 150 浏览
幸好喺禁堂食之前嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅firebird 😍餐廳主打日本菜,一入去就好大個吧檯,成個裝修好華麗😝北海道直送嘅珍寶帆立貝係呢間嘅主打,當然唔可以錯過,一粒珍寶帆立貝切3 件,其實一件已經好大,食完鮮味十足,口感軟滑😝下酒菜就要咗脆炸軟殼蟹,食落香脆唔油膩,內裏酥軟,配酒一流😝另一款就一定要試蟹味噌甲羅燒,好岩打卡!蟹膏上面加少許鮮甜蟹肉,配小飯團可以中和蟹膏嘅濃味,鹹甜適中,鮮味十足😋主菜就要咗壽喜燒😝次次食日本菜都必點,餐廳用料新鮮和牛雪花油脂分佈剛好,入口即溶,而壽喜燒同別間唔同係有牛肉粒係入面,可以食到唔同口感嘅和牛😋再配個烏冬2 個人食就岩岩好呢間cocktail😍必點,叫咗2 杯都好岩女仔飲,一杯係strawberry Yakult Cocktail, 其實都幾大杯,strawberry 酸酸甜甜,sake嘅酒味唔太濃,但夠香~而另一杯Tiffany Sour,blue liqueur同pineapple 飲落清新,帶有夏天嘅感覺,容易入口
幸好喺禁堂食之前嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅firebird 😍

餐廳主打日本菜,一入去就好大個吧檯,成個裝修好華麗😝

主菜就要咗壽喜燒😝次次食日本菜都必點,餐廳用料新鮮