2023-12-30 44 浏览
銅鑼灣有間專食壽喜燒的專門店, 全部套餐提供。餐廳座位圍繞着開放式廚房,每個師傅一對一在你面前烹調。主打高質和牛,今晚我就揀選左兩款不同的套餐,Supreme Wagyu Set $1280 及 Deluxe Wagyu Set $980, 同朋友share 食。前菜三點鮟鱇魚肝-入口即溶,鮮味無窮水雲醋汁-非常醒胃禨鮑魚-醬油漬煮法,鮮甜刺身鰤魚腩-肥美,爽口濃味帶子-新鮮赤身-魚味濃郁牡丹蝦-爽口彈牙墨魚汁三文魚子茶碗蒸第一次食用墨魚汁蒸蛋,味道濃郁,仲有原隻墨魚仔,又有口感,又有鮮味和牛拼牛芽蔥牛肉鮮紅色,非常新鮮配上牛芽蔥,更有口感海膽和牛他他將特級和牛切碎混合海膽及魚子醬,配上紫菜, 有層次口感另一款和牛他他, 用青瓜配搭加埋蛋黃醬,黑松露醬調味, 口感豐富壽喜燒出場美國熟成肉眼拼牛舌熟成牛工序繁複,處理需要時間,所以唔係好多餐廳都會做。牛肉牛肉味道更加濃郁,甚至帶些許的烘烤堅果味道。牛舌厚切但仍然爽口,師傅的功勞全部用上日本特級A四A5和牛日本和牛肉眼牛和特質系雪花多,油香重,而且質地嫩滑,非常美味日本和牛西冷肉實比較紮實,油份冇肉眼甘多,但仍然入口即溶, 而且肉味更香濃師

前菜三點
鮟鱇魚肝-入口即溶,鮮味無窮
水雲醋汁-非常醒胃
禨鮑魚-醬油漬煮法,鮮甜

刺身
鰤魚腩-肥美,爽口濃味
帶子-新鮮
赤身-魚味濃郁
牡丹蝦-爽口彈牙

墨魚汁三文魚子茶碗蒸

和牛拼牛芽蔥
牛肉鮮紅色,非常新鮮配上牛芽蔥,更有口感

海膽和牛他他
將特級和牛切碎混合海膽及魚子醬,配上紫菜, 有層次口感

壽喜燒出場
美國熟成肉眼拼牛舌

全部用上日本特級A四A5和牛
日本和牛肉眼
牛和特質系雪花多,油香重,而且質地嫩滑,非常美味

日本和牛西冷

師傅好細心,兩款和牛有不同疍配食,而且更奉上白飯

季節野菜盛盒
大葱,冬菇,豆腐,芋絲,大白菜,南瓜,洋蔥,蘋果等
非常健康,豐富

舞茸菇清湯
解膩又健康

釜飯
師傅在你面前製作,煲好的釜飯放上知道黑松露醬和牛肉碎,仲可以無添加三文魚子

黑松露和牛炒烏冬
用壽喜燒汁炒成的烏冬非常滑溜,而且味道一流

綠茶雪糕配日本蜜瓜
蜜瓜勁甜, 配上我最喜歡的綠茶雪糕, 完美的晚餐畫上句號

這個餐非常飽,優質食材, 份量十足, 烹調技巧, 確實性價比高