餐厅: 壽兵衛 - 壽喜燒專門店
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-08 639 浏览
岩從日本旅遊翻黎,對壽喜燒真係意猶未盡,呢間餐廳的烹飪師傅以傳統席前烹煮壽喜燒,可以提供視覺和味覺的雙重享受之餘,仲可以同主廚互動下,食物分量好足,水準無錯,餐廳裝修偏和式風格,,同朋友食的好滿足。前菜三點前菜有磯煮鮑魚、蟹膏豆腐同埋水云菜,磯煮鮑魚鮮味濃郁,口感彈牙,蟹膏豆腐好滑溜,入口有蟹膏嘅鮮味,水云菜配有酸汁,好開胃清新。三文魚籽蟹肉茶碗茶碗蒸滑嫩順口,三文魚籽粒粒飽滿,松葉蟹肉口感綿密,燉蛋的滋味入口即化, 海鮮的鮮甜齒頰留香。A4和牛肉眼肉眼口感軟嫩,肉質細緻,剛好五成熟,一咬滿口油香,係入口即溶的牛肉口感,加埋淡淡蛋汁同白飯一齊食,感覺真係超滿足。A4和牛西冷西冷牛味比肉眼更香濃多汁,油脂分布平均,肉質鮮嫩,牛味香濃,主廚的獨門醬汁令牛的濃郁香味發揮得淋漓盡致 。旬野菜盛合蔬菜種類很多,有新鮮的冬菇、豆腐、南瓜,娃娃菜等,吸盡壽喜燒汁同埋和牛嘅肉汁,好入味,食落鮮甜,清新解膩。日本黑豚西冷肉片幼滑,相對而言沒有和牛那麼油脂甘香,肉味道濃郁,但各有特色, 肉質纖細,入口軟嫩有彈性,肉味香甜不膩。舞茸菇清湯舞茸的口感滑嫩,搭配湯底的清香,清淡而不失風味,讓人回味無窮。開心果雪

開心果雪糕
幼滑雪糕配搭著充滿香味的開心果粒與果仁粒,口感細緻綿滑,令口感層次更加豐富,加上哈密瓜的清新,真係呢餐飯的完美ending
2024-09-08 708 浏览
今日又係因為Restaurant we嘅推廣試一下這間餐廳呢間餐廳充滿日本風格,感覺開陽舒適,座位亦都唔會好迫。Restaurant week 午餐$248+$98 A5 牛肉眼三文魚子茶碗蒸茶碗蒸熱乎乎,口感香滑,滿滿三文魚子,味道鹹鮮。蕃茄沙律十分清甜新鮮。關西風壽喜燒A5和牛西冷這壽喜燒由師父親自處理,和牛煮到半生熟,口感相當嫩滑,西冷又唔會太肥膩,又有少少肉味,加上濃厚嘅醬汁,再配上少少蔬菜,配上香滑嘅蛋汁,正呀!充滿牛脂的甘香,又有牛肉味,口感順滑,很滿足嘅感覺。A5 和牛肉眼肉眼部份入口即溶!口感相當嫩滑,油脂滿滿的,脂香馥郁,口感柔潤,加上蛋汁中和醬油嘅咸味,口感更為濕潤,好吃!烏冬呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。舞松菇清湯呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。甜品由於唔食得奶製品,店家幫我換上蜜瓜。蜜瓜10分清甜,多汁好吃!

三文魚子茶碗蒸

關西風壽喜燒A5和牛西冷

烏冬

呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。

舞松菇清湯

呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。

2024-09-08
用餐时段
前陣子在網上看到有介紹日本那邊壽喜燒餐廳的影片,阿婆看完後就被燒到了😂立馬找來這間壽喜燒專門店來過過口癮🌟 人生頭一回吃壽喜燒是不用親自動手的🙈由店員在客人面前現煮,我們只需負責吃就好♥️每道菜都會有店員作簡單的解說,跟著指引由淡吃到濃🌟適當時會有小休息,上菜速度剛好,不會感覺吃得很趕時間♥️店員服務有禮,用餐體驗滿分💯前菜分別是磯煮鮑魚、胺康魚肝、鵝肝醬豆腐🌟跟著這個次序吃,由鮑魚的爽口鮮甜,到魚肝的厚實綿密,再來就是鵝肝醬的濃郁和豆腐的滑溜🔥很棒的開始🌟刺身分別是拖羅、鰤魚和帆立貝🌟鰤魚口感爽脆,帆立貝像果凍♥️拖羅細膩又軟綿🔥新鮮好吃👍🏻肉肉用的都是日本A4和牛,和牛肩胛肉的肉味突出,口感爽而厚🔥和牛肉眼的油花分布很美,入口即化🔥配一口白飯更可以減低油膩感♥️和牛西冷味道香濃♥️蘸生雞蛋液一齊吃更滑溜🌟餐廳很貼心的地方是中途會換一輪蛋黃,確保有足夠的蛋液可以隨時裹滿肉肉👍🏻👍🏻野菜會在吃肉肉時穿插式上菜~所以不怕因只吃肉而有太油膩的感覺🌟提供的野菜里有日本南瓜、甜心蘿蔔和青蘋果~南瓜甜美綿軟🌟青蘋果酸酸甜甜的清爽感可解膩🔥在吃完肉肉和野菜後會提供舞松茸菇清湯給我們清清口中的油膩感🌟稍作休息
先付三點
日本和牛
和牛西冷味道香濃♥️
季節野菜盛合
舞松茸菇清湯
黑松露和牛炒烏冬
稍作休息後再開始製作主食~黑松露給好給滿🌟香氣十分濃郁🔥和烏冬充分混合~太棒了👍🏻
開心果雪糕
有驚喜的結尾🌟開心果雪糕味道夠濃,還能吃到開心果碎♥️搭配的蜜瓜清爽甜美🌟感覺到餐廳在設計餐點搭配時是真的有用心去考慮怎樣幫客人去除油膩感🌟整頓飯吃下來一點油膩感都沒有🔥表示十分的滿意😘
2024-06-25
  • 日本和牛肉眼
  • 關西風壽喜燒
  • 舞茸菇清湯
  • A4和牛肉眼
位於銅鑼灣的壽喜燒專門店。說起來除了所謂的壽喜燒放題,我仍未在香港吃過正式的壽喜燒餐廳呢~由於日哦夜哦me,朋友大概是受不了,終於決定要帶我去吃壽喜燒了。⋆_____ Cathay set $980/pp______⋆❅ 先付三點𓈒𓏸𓐍 磯燒日本鮑魚 / 鮟鱇魚肝配柚子醋 / 蟹膏凍豆腐三款前菜整整齊齊擺放,精緻吸引,尤其蟹膏凍豆腐,嫩滑味濃,很是開胃。.❅ 刺身三點𓈒𓏸𓐍  鰤魚 / 帶子 / 拖羅 連刺身也是新鮮又厚切,完全沒有hea你的意思;尤其拖羅色澤粉嫩,無筋又肥美。.❅ 三文魚籽松葉蟹茶碗蒸蒸蛋味道偏清淡,但勝在夠滑溜柔嫩,更有大量蟹肉絲及三文魚籽呢。.❅ 關西風壽喜燒記得以前在日本吃過關西壽喜燒時已特別鍾情~餐廳提供以下不同的肉類:𓈒𓏸𓐍  A4和牛肩胛:店員會建議先吃肉味最濃郁的牛肩胛,入口時口感豐潤,油香與肉味恰到好處。𓈒𓏸𓐍  A4和牛肉眼:油花最豐富,因此油脂比例較高,味道甘香且入口即化,肉質軟嫩。𓈒𓏸𓐍  A4和牛西冷:最後的和牛西冷口感有彈性且肉味濃郁,入口同時能吃到和牛的軟嫩、肉味及油香,非常滿足。不同款式的肉類與香甜的醬油湯汁一起燉煮,再蘸沾蛋液一併進食,

❅ 先付三點
𓈒𓏸𓐍 磯燒日本鮑魚 / 鮟鱇魚肝配柚子醋 / 蟹膏凍豆腐
𓈒𓏸𓐍  鰤魚 / 帶子 / 拖羅

❅ 三文魚籽松葉蟹茶碗蒸
❅ 關西風壽喜燒
不同款式的肉類與香甜的醬油湯汁一起燉煮,再蘸沾蛋液一併進食,口感柔軟又香甜;
如果略嫌吃牛肉有點太油膩,更可以搭配日本米飯,減低油膩感又飽足!
❅ 季節野菜盛合
在燉煮牛肉的過程中,師傅已巧妙地用了不同的蔬菜配搭牛肉,口感層次更豐富;
而最後便會把剩下的野菜煮成一碗,當中最特別的莫過有青蘋果,清甜又清新。
❅ 黑松露和牛炒烏冬
本來吃了不少米飯及牛肉,已頗有飽足感;但黑松露炒烏冬真的不能不食!
炒的過程中,師傅超級大手一揮的放了勁量的黑松露,香氣撲鼻非常誘人;
炒好後會再食客喜好灑上芝麻,整體香口又惹味!
甜品:開心果雪糕配蜜瓜
餐廳還是略懂流量密碼呢 (笑~
蜜瓜香甜,正常發揮;驚喜在於竟然有開心果雪糕提供! 而且開心果味濃郁突出,雪糕香滑,朋友更稱這是最近吃過開心果味道最濃郁的雪糕呢~
2024-06-25 1897 浏览
同老婆出去銅鑼灣,好想食壽喜燒,搵到這間高質和牛既套餐,上到去環境不錯又光猛。【先付三點】磯煮鮑魚:非常濃郁入味又鮮嫩軟淋,又夠入味。醋漬八爪魚:味道清新開胃,非常彈牙。鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇。【刺身三點】北海道帶子:帶點堅果味和一絲甜味。 其肉質細嫩,散發鮮甜味道。鯖魚:油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香。赤身:是不含油脂的部位,脂肪比例較少,口感較為結實,魚味最濃。【三文魚籽松葉蟹蒸蛋】蒸蛋裡面有鮮美松葉蟹肉及三文魚籽,茶碗蒸滑嫩順口,加上豐富食材,將鮮味升級。A4和牛牛肩胛、肉眼【A4和牛肩胛】是牛肩肉的一部分,肉質柔軟適中,煮7成熟之後口感濃郁,入口即溶,廚師可叫我們先原味,之後再加蛋汁和飯解油膩感。【A4和牛肉眼】煮5成熟,大理石般的油花,油花豐富,味道甘香,肉質軟嫩。【野菜盛合】津白、洋蔥、南瓜、冬菇、豆腐等食材,可以嘗試不同新鮮蔬菜,多種口感,加上壽喜燒汁一起煮,非常入味。【黑松露和牛炒烏冬】黑松露同和牛的味道包住烏冬裡,質地煙煙靭靭,和牛同黑松露芳香,互相輝映,食完非常飽肚。【甜品】黑芝麻雪糕超濃郁。靜岡蜜瓜香甜多汁,甜度十足,冰涼感覺口感更佳。

【先付三點】

磯煮鮑魚:非常濃郁入味又鮮嫩軟淋,又夠入味。

醋漬八爪魚:味道清新開胃,非常彈牙。

鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇。

刺身三點】

鯖魚:油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香。

【三文魚籽松葉蟹蒸蛋】

A4和牛牛肩胛、肉眼

【A4和牛肩胛】

【A4和牛肉眼】
煮5成熟,大理石般的油花,油花豐富,味道甘香,肉質軟嫩。

【野菜盛合】

【黑松露和牛炒烏冬】

甜品
黑芝麻雪糕超濃郁。
靜岡蜜瓜香甜多汁,甜度十足,冰涼感覺口感更佳。
用餐时段
最近心血來潮想食壽喜燒呢間店喺老公公司附近~收工後就跟老公一起去食飯我叫左Supreme Wagyu Set老公叫左Deluxe Wagyu Set🥗前菜3點:磯燒鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹肉蟹膏豆腐不得不讚呢個特別嘅組合 真係超級開胃!🍣刺身:北海道帆立貝、池魚、牡丹蝦、大拖羅店員建議跟住順序食 由相對淡味嘅帆立貝開始刺身好鮮甜 其中大拖羅我超鍾意! 油脂好香 入口即融嘅感覺好正~🐮海膽和牛他他:呢個係我最欣賞嘅菜色!賣相好精緻!  靚到唔捨得食和牛刺身加左松露醬同生嘅鵪鶉蛋加上滿滿嘅海膽配青瓜食每啖都好刺激味蕾~好好味🥚三文魚籽蟹肉茶碗蒸:煮得好香滑 加上三文魚籽 相對清新🐮美國熟成牛(老公嘅)用熟成21日嘅美國牛肉包住京蔥煎香點上新紀元紅蛋食 好香口🐮巴西牛舌心:加左淡雪鹽、柚子醋調味牛舌心比一般牛舌好味 配蔥食有啲辣辣地 好開胃🐮A5和牛肉眼、A4和牛西冷:主角嚟啦!加上壽喜燒汁煮 先食較油膩嘅A5和牛 肉質比較軟腍A4和牛西冷牛肉味較濃 可以配日本雞蛋同白飯食減低油膩感 食到呢度我已經飽左🥬仲有季節野菜盛盒可以解膩🍛最後老公仲有食事滿溢筋子釜飯 加左枝豆、蟹肉同黑松露醬佢地嘅筋子係可
最近心血來潮想食壽喜燒

呢間店喺老公公司附近~收工後就跟老公一起去食飯
我叫左Supreme Wagyu Set
老公叫左Deluxe Wagyu Set
🥗前菜3點:磯燒鮑魚、鮟鱇魚肝、蟹肉蟹膏豆腐
不得不讚呢個特別嘅組合 真係超級開胃!
🍣刺身:北海道帆立貝、池魚、牡丹蝦、大拖羅
店員建議跟住順序食 由相對淡味嘅帆立貝開始
刺身好鮮甜 其中大拖羅我超鍾意!
油脂好香 入口即融嘅感覺好正~
🐮海膽和牛他他:呢個係我最欣賞嘅菜色!
賣相好精緻!  靚到唔捨得食
和牛刺身加左松露醬同生嘅鵪鶉蛋
加上滿滿嘅海膽配青瓜食
每啖都好刺激味蕾~好好味
🥚三文魚籽蟹肉茶碗蒸:煮得好香滑 加上三文魚籽 相對清新
🐮美國熟成牛(老公嘅)用熟成21日嘅美國牛肉包住京蔥煎香
點上新紀元紅蛋食 好香口
🐮巴西牛舌心:加左淡雪鹽、柚子醋調味
牛舌心比一般牛舌好味 配蔥食有啲辣辣地 好開胃
🐮A5和牛肉眼、A4和牛西冷:主角嚟啦!
加上壽喜燒汁煮 先食較油膩嘅A5和牛 肉質比較軟腍
A4和牛西冷牛肉味較濃 可以配日本雞蛋同白飯食
減低油膩感 食到呢度我已經飽左
🥬仲有季節野菜盛盒可以解膩
🍛最後老公仲有食事滿溢筋子釜飯 加左枝豆、蟹肉同黑松露醬
佢地嘅筋子係可以無限放題式食 !
店家會唔會太慷慨~
師傅仲話曾經有個客人食左成碗筋子 哈哈
我仲有和牛烏冬 最後打包左返屋企
甜品係雪糕🍦 同蜜瓜🍈
整體真係好好吃 份量好夠 有心機之作!
2024-03-25
用餐优惠
試食活動
2024-09-05 212 浏览
在香港食最正宗日本壽喜燒有啲咩好選擇?朋友就推薦咗我去位於銅鑼灣駱克駅12樓的「壽兵衛 」壽喜燒專門店,這裏的食材非常高質,主打的和牛肉大部份來自日本,而且師傅非常專業,做壽喜燒或其他食材才能保持最佳味道送到客人口中👍這裏有不同的套餐選擇,今日我和朋友來慶祝生日,分別選擇了兩個不同套餐,「Deluxe Wagyu Set 」和 Supreme Wagyu Set ,內容方面最主要是牛肉質素不同,一場嚟到當然要試多幾款😋🥩Deluxe Wagyu Set $ 980▪️前菜三點磯煮鮑魚、水雲海草、日本白粟米,精緻清新又美味,味蕾瞬間打開▪️刺身三點帆立貝、章紅魚、大拖羅,新鮮肥美的刺身▪️蒸物穴子的微甜鮮嫩配山椒的香氣,伴上香滑的蒸蛋,味道好突出▪️海膽和牛他他滿滿的高質的食材,海膽、A4和牛粒、青蘋果碎、鵪鶉蛋、黑松露醬,濃香滋味,清香鮮甜又帶牛香,可用最中餅配搭口感更豐富▪️季節野菜盛盒非常豐盛,春菊、津白、心內美、豆腐、冬菇、南瓜、大蔥、洋蔥、芋絲、蘋果,師傅會按不同時段及配合牛肉出場▪️美國21天熟成肉眼熟成之後牛味特濃,好有口感,配合日本蛋黃更滋味▪️香煎牛舌牛舌煎至7成熟,外脆內Juicy
在香港食最正宗日本壽喜燒有啲咩好選擇?

🥩Deluxe Wagyu Set $ 980
▪️前菜三點

▪️刺身三點
帆立貝、章紅魚、大拖羅,新鮮肥美的刺身

▪️蒸物
穴子的微甜鮮嫩配山椒的香氣,伴上香滑的蒸蛋,味道好突出

▪️海膽和牛他他

▪️季節野菜盛盒

▪️美國21天熟成肉眼
熟成之後牛味特濃,好有口感,配合日本蛋黃更滋味

▪️香煎牛舌
牛舌煎至7成熟,外脆內Juicy ,配上香甜洋蔥、香蔥和辣椒蘿蔔蓉,豐盛味蕾

▪️日本和牛肉眼 / 日本和牛西冷
油花滿滿,入味軟腍滿滿牛油脂香,配上南瓜一齊食,非常滋味

▪️釜飯~芝麻、蟹肉、枝豆,黑松露釜飯,鮮味十足,而且仲可以無限添加三文魚籽,真的非常慷慨,配合飯一齊食,真係人間美味

▪️吸物
舞松茸菇清湯,味道清新

▪️甘物
清甜的日本蜜瓜配雲呢拿雪糕,美味的終結

🐮Supreme Wagyu Set $ 1280
🌟的內容和以上套餐不同

🥩海之幸刺身四點
帆立貝、章紅魚、大拖羅、牡丹蝦,增添了爽口又彈牙的牡丹蝦

🌟和牛刺身~肥美甘香伴上醋洋葱能中和油膩感

🌟和牛粒紫菜卷~用香脆紫菜包住海膽和和牛粒,油潤甘香又鮮味

🌟日本A5和牛肉眼 / 日本A4和牛西冷
最頂級的牛肉,雪花均勻,油脂更加豐富,入口軟腍而且好Juicy ,人間美味

🌟黑松露和牛炒烏冬
鳥冬幼身爽彈好掛汁,吸收了和牛壽喜燒和黑松露醬汁,甜香惹味

• A5 和牛西冷
  • 海膽和牛他他
  • 香煎牛舌
2024-09-03 193 浏览
餐廳整體上可以真正能夠呈現道地日式居酒屋風味,不論是食材、烹飪技術還是整體用餐體驗都堪稱出色。裝潢設計富有日式元素,營造出溫馨舒適的用餐氛圍,落班後和朋友過來放鬆一下實在是個不錯的選擇。前菜三點前菜有水云菜、磯煮鮑魚、蟹膏豆腐,水云菜滑溜溜,搭配酸汁,非常開胃,磯煮鮑魚肉質Q彈滑嫩,非常鮮美,蟹膏豆腐綿密細緻,加入飽滿Q彈的魚籽後,鮮味更加濃郁。三文魚籽蟹肉茶碗蟹肉的甜美滋味與三文魚籽的鹹香味道完美搭配,燉蛋的滋味入口即化,海鮮的鮮甜齒頰留香,在舌尖上交織出一種難以言喻的鮮美濃郁。A4和牛肉眼日本A4等級的和牛肉眼,肉質細嫩多汁,大理石紋理分布均勻,肥瘦適中,在師傅烹飪過程中,散發出濃郁的和牛特有的甜香氣息,看到都垂涎欲滴,搭配蛋漿后,肉質更加柔軟滑嫩,入口即化。A4和牛西冷口感細膩柔嫩,油花分布均勻,油花豐富、入口軟嫩不用多說,相較於肉眼,西冷口感稍有彈性且肉味更濃!日本黑豚西冷黑豚肉的纖維細緻,自然甜香被燒烤充分釋放出來,與壽喜燒的調味完美融合,與蔬菜等配料的搭配,突出了黑豚肉的鮮美風味。舞茸菇清湯舞茸菇特有的清香從湯中散發出來,與高湯的香氣交織在一起,湯色純淨透亮,湯品的鮮美純正

舞茸菇清湯
舞茸菇特有的清香從湯中散發出來,與高湯的香氣交織在一起,湯色純淨透亮,湯品的鮮美純正,非常獨特,值得一試。
哈密瓜雪糕
哈密瓜的甜味和香氣很突出,雪糕口感細膩綿密,入口即化,讓人感受到哈密瓜本身的細膩口感,食完肉再食這款雪糕非常能滿足味蕾的享受!
2024-09-02 148 浏览
朋友好鐘意食壽喜燒 佢最近搵到間高質壽喜燒 帶埋我食好西呢到既晚餐主要分左三個和牛套餐 Supreme / Deluxe / Premium set 同朋友分別要左一個Supreme 同 Deluxe 前菜三點分別係磯煮鮑魚 、水雲、京都粟米全部都係好開胃既小菜 刺身四點 / 海之幸刺身四點厚切大拖羅入口即融北海道帆立貝 大粒鮮甜鯛魚肉質細緻柔軟海之幸刺身四點多了大赤蝦 鮮甜爽口海膽和牛他他 /和牛刺身 海膽和牛他他和牛碎、海膽、鵪鶉蛋同黑松露既配搭好特別 混埋一齊食每一種食物既美味都食到之餘 層次也提升不少 和牛刺身 當中既刺身卷 脂肪雪白夾左蔥同辣椒 好嫩滑茶碗蒸有馬山椒配穴子既茶蒸碗都係第一次食 蛋味好香濃 山椒味好突出 店員開始用關西風 即係鐵板既方法去燒牛了牛脷芯 因為厚切 肉汁特別豐富配上辣椒 蔥花 雪鹽 提味牛味濃郁 質感柔軟底下既洋蔥同酸醋汁 幫助減低油膩感 美國熟成牛 和牛肉眼 和牛西冷每件牛都用唔同既煮法同配菜突出和牛既味道 入口即融 脂肪甘香肥美一件比一件驚艷配埋日本蛋 同 飯 好食到講不出聲呀已經食到有d 飽 舞茸磨清湯上得岩岩好 可以解油膩食事 滿溢筋子釜
朋友好鐘意食壽喜燒
佢最近搵到間高質壽喜燒 帶埋我食好西

呢到既晚餐主要分左三個和牛套餐
同朋友分別要左一個Supreme 同 Deluxe

前菜三點
分別係磯煮鮑魚 、水雲、京都粟米
全部都係好開胃既小菜

食事
滿溢筋子釜飯 / 和牛炒烏冬

店員放低成碗筋子俾你任落 好誇張
釜飯材料都好豐富
海量蟹肉 同枝豆、黑松露一齊炒 好鮮味

和牛炒烏冬繼續用關西風去炒

每一道菜都會詢問喜好而烹調
食後又會聽取意見
成個用餐體驗十分好
2024-08-29 147 浏览
我們愛食 壽喜燒, 會選擇壽喜燒 專門店,  壽兵衛,  正宗主打  Sukiyaki.餐廳係 日本產米使用店, 也是牛匠岩手, 黑毛和牛的指定入口專門店 , 食材品質有信心. 餐廳客人多是常客.  懂吃牛魔王族.  我們 點了 晚餐,  [ 香港餐廳周  HK RESTAURANT  WEEK]  正做優惠.  $498/位. 先點了果酒, 精選梅酒,  京姬柚子梅酒 .  梅酒香氣提升, 幫助食物味道昇華.  大家可以舉杯暢飲,  一樂也.第一道食品由服務員送上, 送來食物, 也作介紹.  先付三點, 擺設亮麗,  有: 水雲, 蟹膏豆腐配三文魚稃,  機煮鮑魚.服務員 提示先食水雲 (沖繩島物產) , 日本人的 "草之寶",拌有醋汁,  入口細滑如絲,  清涼可口.  接著吃蟹膏豆腐配三文魚稃,  最後食鮑魚,  鮮甜稔滑.  好滋味.   茶碗蒸伴有穴子 麻花椒,  蒸蛋口感滑溜, 蛋味濃,  穴子加上麻花椒, 味道少辣, 更有層次感.師傅首先展現壽喜燒主食材料,  A5 和牛肉眼,  A5 和牛西冷,    和牛大大塊, 顏色鮮明,  油花靚. 另一碟,  日本黑豚西冷 ,
炒烏冬
茶碗蒸, 穴子 麻花椒
第一道食品由服務員送上, 送來食物, 也作介紹.
拌有醋汁,  入口細滑如絲,  清涼可口.
先付三點: 水雲, 蟹膏豆腐配三文魚稃, 機煮鮑魚
季節 野菜盛盒
另一碟,  日本黑豚西冷 ,  肉質上盛.
A5 和牛肉眼, A5 和牛西冷
季節 野菜盛盒, 有冬菇, 金菇, 香菜, 赤蒟蒻, 津白, 洋蔥,  南瓜,  豆腐.  蘋果, 紅蘿蔔.  好新鮮.
師傅好熟練的把  A5 和牛肉眼牛肉片烹煮至五成熟,
和牛肉眼 粉嫩半熟, 配了煎南瓜,  放上洋蔥, 京葱, 香氣隨來,
黑芝麻雪糕及日本蜜瓜
牛肉片煮成了, 配上日本赤蛋,   日本珍珠米飯,
滑滑和牛肉片加點蛋黃汁, 突出的濃濃牛肉味,  更滑更討好.   配一口甘香的珍珠米, 很滿足.   牛肉 質滑嫩肥美, 入口即溶.
A5 和牛肉眼
接著 師傅準備烹調野菜,  日本京蔥,  冬菇, 南瓜,  蒜片, 蔥花.
再來煮一個日本 A5 和牛西冷, 色澤紅潤,  脂肪肉質比例分明.  加上壽喜燒汁煮, 有點甜味.   鍋內大量野菜, 豆腐, 日本洋蔥, 金菇, 吸收了甜甜的湯汁, 甜而美味.
日本和牛西冷,  又滑又香.  豆腐, 冬菇,   芋絲, 青蘋果吸收了壽喜燒肉汁精華, 香甜入味. 日本洋蔥特別好味, 口感爽脆清甜,   A5 和牛西冷, 沾上蛋黃汁, 牛肉味濃郁甜美, 入口柔軟.
日本黑豚西冷    西冷本身油脂比較豐富, 用上 壽喜燒嘅醬油, 味濃鬱香甜, 正!!
 配皇帝香菜, 金菇, 芋絲, 赤蒟蒻, 蘋果,
豚肉肉質鬆軟, 每一啖都充滿豐富的肉汁. 肉味濃郁.   最後食口青蘋果有助減低油膩感.
舞茸菇清湯
舞茸菇清湯, 順口,  溫燙暖胃.
A5 和牛西冷
內裡仲有小元貝.
炒烏冬 ~ 好順滑彈牙, 加上芝麻香, 好食.
甜品:   送上黑芝麻雪糕及日本蜜瓜.   蜜瓜清甜,  雪糕口感順滑.
日本黑豚西冷
壽兵衛,   食材高質,  師傅食物烹調非常專業.  餐廳環境, 服務好, 令人滿意!
炒烏冬
  • 機煮鮑魚
  • 茶碗蒸
  • 穴子 麻花椒
2024-08-27 196 浏览
好想食有水準嘅正宗壽喜燒,   女朋友選擇了 壽兵衛 - 壽喜燒專門店, 位於銅鑼灣, 餐廳面積不太大, 每桌也有專人招呼, 講解及助煮, 優質服務.  餐廳有日本直送岩手黑毛和牛, 頂級A5和牛,  黑毛豬等等 , 愛吃壽喜燒者最岩.女朋友 點了晚餐,   這個月有優惠.   $498/位. 我們點了京姬柚子梅酒, 梅酒清香, 有助減壓. 落單約  10 分鐘, 店員奉上前菜三點:  每人一盤三款,   蟹膏豆腐配三文魚稃,  機煮鮑魚.  先吃口水雲, 好滑.   蟹膏豆腐配三文魚稃, 魚稃卜卜在口中爆開,  好正.最後食 機煮鮑魚, 味道出眾, 好回味.  茶碗蒸:  配海產食材, 穴子,  細滑可口.   伴上麻花椒, 少少辣味, 吃得精采. 師傅介紹今晚食材,   有色澤鮮明 A5 和牛肉眼,  A5 和牛西冷和牛:  牛肉大大片,  油花像大理石紋般分明, 日本黑豚西冷 , 肉質細緻.   日本新鮮雞蛋, 季節 野菜拼盤:  冬菇,  豆腐, 南瓜, 香菜, 赤蒟蒻, 金菇, 蔥,  紅蘿蔔, 紹菜, , 日式粉絲,  好足料.A5 和牛肉眼 :  慢慢煮至熱騰騰, 牛氣上
好想食有水準嘅正宗壽喜燒,   女朋友選擇了
壽兵衛 - 壽喜燒專門店, 位於銅鑼灣,
女朋友 點了晚餐,   這個月有優惠.   $498/位.
我們點了京姬柚子梅酒, 梅酒清香, 有助減壓.
前菜三點, 蟹膏豆腐配三文魚稃, 機煮鮑魚
最後食 機煮鮑魚, 味道出眾, 好回味.
A5 和牛肉眼, A5 和牛西冷和牛
日本黑豚西冷 , 肉質細緻.   日本新鮮雞蛋,
季節 野菜拼盤
A5 和牛肉眼 :  慢慢煮至熱騰騰, 牛氣上升, 牛肉呈半熟的狀態,  肉質美.  脂肪豐腴,  鍋底配料煮得夠稔. 浸上醬汁,  大滿足.
 牛肉沾上新鮮雞蛋,  入口脂香四溢,   口感軟嫩, 微微咀嚼已化在口中.
A5 和牛肉眼
一口牛, 一口日本珍珠米飯,  吃得豐富.
師傅在鐵鍋上烹調野菜,  日本豆腐, 京蔥,  冬菇, 南瓜,
接著慢煮日本 A5 和牛西冷, 色澤鮮明, 油脂分佈平均, 沾上壽喜燒汁煮, 經加熱後溶出油脂, 香氣上升.
牛肉油花密集, 細緻豐美,
A5 和牛西冷
這片牛肉味特別重,  牛肉味最濃,  油脂很香.
A5 和牛西冷
日本黑豚西冷:  師傅慢煮美味黑豚西冷加上壽喜燒汁, 真係正.
又到煮野菜,  皇帝菜, 芋絲, 浸入秘制壽喜燒醬汁, 煮得好入味.
肉質結實, 脂肪較少,  肉味濃郁, 口感帶有彈性,  沾上鮮蛋, 配飯, 好食.   最後食 片青蘋果幫助減低油膩感.
吸物,  舞茸菇清湯:    熱騰騰很暖胃.
舞茸菇清湯
炒烏冬:   吾油膩, 烏冬煙韌軟滑, 好味.
餐後甜品 黑芝麻雪糕, 配日本蜜瓜.  雪糕香滑可口, 蜜瓜清甜, 透心涼.
這頓正宗壽喜燒晚餐, 感覺好滿意, 因為食材及服務非常好, 價錢也超值.
前菜三點, 蟹膏豆腐配三文魚稃, 機煮鮑魚
A5 和牛肉眼, A5 和牛西冷和牛
季節 野菜拼盤
  • 前菜三點
  • 蟹膏豆腐配三文魚稃
  • 機煮鮑魚
  • A5 和牛西冷和牛
2024-08-21 228 浏览
//日本菜🇯🇵係我其中最鍾意食的,講到壽喜燒…一定會諗起呢間餐廳,佢嘅食物高質,服務又周到,店鋪裝修精緻,吧枱座位設計舒適🥰🥰今次就特別揀咗性價比高嘅set lunch 兵の膳嚟品嚐(๑´ڡ`๑)🔺刺身三點刺身非常新鮮,北海道帆立貝口感柔軟,清甜鮮味,深海池魚,爽口且帶油香感,中拖羅入口溶化🔺茶碗蒸面層鋪滿好多三文魚子,魚油味香濃,蒸蛋🥚十分滑溜,中間含有冬菇片一,口感豐富🔺塩煎牛舌超有驚喜!煎香嘅牛舌煎香,外皮香脆,再撈埋淡雪鹽、蒜片、蔥粒、辣蘿蔔、柚子醋、牛肉汁,簡直一流!!🤤🔺關西風壽喜燒[2️⃣選1️⃣:精選和牛肉眼或精選和牛西冷]睇住師傅烹調,好吸引,和牛入口即化,肉質柔軟,兩款和牛壽喜燒同樣配有香煎南瓜,味道香甜。另外,配上蛋液令口感更嫩,簡直係錦上添花!🔺時令野菜四點幫口腔清一清,然後品嚐接下來既美食><🔺3️⃣選1️⃣:美國熟成肉眼(80g)、日本黑豚西冷片(80g)、惠比壽雞腿肉(100g)今次就揀咗頭兩款,美國熟成肉眼🥩,牛味香濃,而日本黑豚西冷片,肉質緊緻,兩款肉同樣配有時令野菜、芋絲、紅蘿蔔及香菇,味道豐富~🔺御飯或烏冬珍珠米飯🍚香軟熟柔韌,而烏冬質感煙煙韌韌,

🔺刺身三點

🔺茶碗蒸

🔺塩煎牛舌

🔺關西風壽喜燒
[2️⃣選1️⃣:精選和牛肉眼或精選和牛西冷]

🔺時令野菜四點
幫口腔清一清,然後品嚐接下來既美食><

🔺御飯或烏冬
珍珠米飯🍚香軟熟柔韌,而烏冬質感煙煙韌韌,好有滑溜感,師父用咗煎過嘅和牛壽喜燒汁嚟炒,吸收到香濃嘅油脂味~

🔺舞茸菇清湯
熱辣辣嘅清湯清甜🍲,帶陣陣嘅香菇味,正好可以解下膩🥹

🔺甜品
擺盤配有鮮花🌷作點綴十分精美,解完膩,再食埋雪糕🍧,jeng jeng😋

🥃信州蘋果梳打 $48
🥃完熟白桃梳打 $48
食壽喜燒,飲蘋果梳打同白桃梳打真爽( ՞ټ՞)

🥢兵の膳 $468 / set
2023-12-10
鍾意食關西風壽喜燒嘅一定要嚟呢間餐廳!8月25號前$498就可以食到好豐富嘅dinner set🥳有專人喺你面前整壽喜燒,而且每道菜都好好食,質素好高又夠飽,抵食呀🥰✨前菜三點👉🏻北海道蕃茄酸酸地好開胃👉🏻京都白粟米白粟米好爽口,清甜爆汁!👉🏻磯煮鮑魚甜甜地,充滿鮮味。✨有馬山椒穴子茶碗蒸穴子味道鮮甜嫩口,蒸蛋好滑。用山椒嚟做茶碗蒸好特別,食落有少少山椒嘅麻香,但係完全唔會辣,昇華咗整體味道。✨關西風壽喜燒👉🏻日本和牛肉眼👉🏻日本黑豚西冷和牛好靚超大塊,紋路好靚!!!有師傅係你面前整壽喜燒,五成岩岩好,牛味濃郁好滑🤩🤩點埋蛋漿超滿足🙌🏻配菜有日本南瓜同埋大蔥煎香左好入味甜甜地,仲有春菊同埋紫心蘿蔔。另一款黑豚西冷都嫩身,肉味重又夠香,好好味!👍不過都係和牛最正😆食到呢度已經開始飽,仲有一碗烏冬,真係好飽肚🤣 ✨舞茸菇清湯淡淡地,好清香,清一清味蕾。✨甜品開心果雪糕配日本蜜瓜❤️開心果雪糕,估唔到又濃喎!

✨前菜三點
👉🏻北海道蕃茄
酸酸地好開胃
👉🏻京都白粟米
白粟米好爽口,清甜爆汁!
👉🏻磯煮鮑魚
甜甜地,充滿鮮味。

✨有馬山椒穴子茶碗蒸

✨關西風壽喜燒
👉🏻日本和牛肉眼
👉🏻日本黑豚西冷

食到呢度已經開始飽,仲有一碗烏冬,真係好飽肚🤣

✨舞茸菇清湯
淡淡地,好清香,清一清味蕾。

甜品
開心果雪糕配日本蜜瓜❤️開心果雪糕,估唔到又濃喎!
2024-08-20 209 浏览
多數想食和牛通常會食燒肉,打邊爐又或者剧扒。今次想新鲜D就試下壽喜燒啦!今次黎出名好食既壽兵衛,而家仲有優惠呀!原本 $680現在$498一位開心價,非常值得推介!先黎前菜三點:水雲 ,磯煮鮑魚 ,白粟米 開胃之選~跟往有穴子麻椒茶碗蒸,香滑味濃~主菜係關西風壽喜燒,有A4和牛肉眼,A4和牛西冷,日本黑豚西冷.塊塊大大塊,肉質滑溜.再配米飯同日本蛋,十分滿足~而且白飯任添!配菜有旬野菜盛合,仲有舞茸菇清湯 甜品有紫薯雪糕同密瓜,新鮮好味值得推介~

先黎前菜三點:
水雲 ,磯煮鮑魚 ,白粟米 開胃之選~
跟往有穴子麻椒茶碗蒸,香滑味濃~

配菜有旬野菜盛合,仲有舞茸菇清湯
甜品有紫薯雪糕同密瓜,新鮮好味值得推介~
2024-08-19 178 浏览
身為壽喜燒之鬼, 每個月都一定要食幾次先開心, 今次同好姊妹嚟到位於銅鑼灣既壽兵衛, 其實之前已經食過一次, 不過果次就係lunch, 今次就試下佢地人均只係$498嘅dinner set!! ✨️前菜三點三款前菜包括白粟米、柚子醋蕃茄同醬油漬鮑魚, 先由淡味嘅白粟米開始食起, 食落爽甜多汁, 柚子醋啫喱配蕃茄味道清新開胃, 醬油漬鮑魚軟腍入味!✨️三文魚籽蟹肉茶碗蒸茶碗蒸加入左鰻魚、三文魚籽同蟹肉製作, 味道鮮甜味美, 最特別之處放左有馬山椒, 口感帶點麻嘅感覺✨️關西風壽喜燒肉肉有A4和牛肉眼、 A4和牛西冷同日本黑豚西冷, 三款肉都好大片, 肉味濃, 油花豐富, 整得好出色, 個人比較喜歡A4和牛肉眼, 質感軟嫩juicy, 配上蘭王蛋、白飯同食, 有種說不出的幸福感✨️野菜盛合野菜盛合除左有一般嘅蔬菜之外仲有估佢唔到嘅蘋果, 配搭壽喜燒汁, 鹹鹹甜甜, 又幾特別喎✨️炒烏冬套餐除左可以選擇配白飯仲可以配烏冬, 烏冬口感煙韌爽彈, 吸埋壽喜燒汁, 十分惹味✨️舞茸菇清湯熱辣辣嘅清湯剛好為晚餐解膩, 準備食甜品✨️甜品是日甜品係開心果雪糕配日本蜜瓜, 平時甜品比較少有開心果雪糕, 雪糕奶味較濃,

✨️前菜三點

✨️三文魚籽蟹肉茶碗蒸

✨️關西風壽喜燒

✨️野菜盛合

✨️炒烏冬

✨️舞茸菇清湯
熱辣辣嘅清湯剛好為晚餐解膩, 準備食甜品

✨️甜品
是日甜品係開心果雪糕配日本蜜瓜, 平時甜品比較少有開心果雪糕, 雪糕奶味較濃, 帶有開心果仁粒粒, 幾有口感, 蜜瓜比雪糕更甜, 肉質爽甜多汁!