2019-09-30 3961 浏览
此酒店一向都给我一个高级的感觉,所以去食佢嘅Lunch Buffet系有一种期待,我来个先甜后苦吧!食物方面算是琳琅满目,甜点咸点种类都算多,最精彩的是有即做意粉,是连个粉本身都是即场以手动制面机制作,很有惊喜,我一共吃了两次,更认识了陈师傅,他更为我的面包蟹蟹盖加工,做了一个超级精彩的龙虾意粉,陈师傅功力十足,是餐厅之宝。其他食品方面,海鲜冷盘有面包蟹、长脚蟹蟹脚、蚬及青口,当中面包蟹都有refill,我都成功拿到两次蟹盖,长脚蟹蟹脚比较瘦弱,无乜肉,蚬是细只的,而青口不是baby blue。刺身有三文鱼、吞拿鱼、墨鱼及北寄贝,食落去明显比其他地方食到嘅刺身高一个档次。另外热食方面,当中以和牛汉堡味道最好,扒类有牛有羊,算是好味,甜品方言就以拿破仑为最佳选择。$野就梗系要讲下啲不足之处啦,冇谂过一间咁高级嘅酒店,自助餐嘅位置会紧迫,真系迫到吓死你,最不幸嘅事因为地方太迫,侍应活动都成为一个障碍,我友人就俾个侍应嘅滚水淋到,个侍应都好好,即刻讲对唔住,不过始终系滚水,虽然唔系难得好严重,但系都有灼伤,我观察到呢间餐厅几样嘢,第一,出咗事之后冇其他人帮你个侍应,个侍应攞咗啲冰过嚟俾我哋,连番道歉,但系我问佢有冇汤火膏,佢揾咗一轮之后话无,真什么好难相信,一间普通嘅食肆,佢嘅急救箱都应该有呢啲药物,何况系一间咁嘅级数嘅酒店。直到走果一刻都冇人理我地,好彩半个钟头之后个餐厅经理都有打返俾我哋讲唔好意思同埋安排返我哋做一啲赔偿。有时都邓啲酒店惨,佢冇生意要谂办法,难得有人定位就塞满个餐厅,佢哋真系冇谂过万一有意外,情况就不堪设想,讲真,钱系可能赚到,可惜随时会输咗个品牌名,位高权重嘅管理人员真系要好好谂下呢个迷思。最后补充一句,我真心多谢𠮶位侍应同埋餐厅经理嘅帮忙,而我友人亦无大碍。