2022-07-24
以前鍾意飛去東京食拉麵,而家搭飛機好似變成奢侈品,人變得內斂,越嚟越鍾意喺香港尋寶美食。某天下班時分經過旺角通菜街,即係女人街,動態清零之後見到旁邊的美食小店,無意間先發現到東京人氣拉麵名店「丸目背脂煮干」,原來已經正式登陸香港,首間海外分店交通都非常方便,唔使諗即刻衝埋去攞位。丸目背脂煮干 名副其實日本過江龍拉麵,呢間拉麵咁有人氣係因為特別選用背油脂熬製湯底,使拉麵保持熱度,入口極重無比油脂香,重口味質地非常濃厚。餐廳面積適中,座位寬闊,店員有禮貌,地方整潔衛生,堅持日本職人態度,疫情期間更加食得放心。日本三得利生啤 $38冰涼夠爽,泡沫豐富。一邊食拉麵,一邊飲啤酒,仲有個冰水壺,聽著日本最新流行曲,感覺快閃了一轉日本旅行!海老辛醬背脂煮干沾麺 $108背脂、味玉、叉燒、辣度小辛、天氣熱,可以選擇冷麵,加落去熱湯食別有一番風味。叉燒肉質好軟淋,我鍾意半肥瘦,口感啱啱好,值得一讚!麵軟硬度我個人喜愛比較軟身,麵條用咗人手製粗身極太麵,口感十分彈牙。麵選用日本小麥,日本產小麥香味同甜味,更加滋味。背脂選量標準已經很滿足。沾麵湯底更濃郁,厚豐富重油脂,口感有驚喜,適合唔同口味嘅朋友,值得一
日本三得利生啤 $38
海老辛醬背脂煮干沾麺 $108
叉燒肉質好軟淋,我鍾意半肥瘦,口感啱啱好,值得一讚!
背脂選量標準已經很滿足。沾麵湯底更濃郁,厚豐富重油脂,口感有驚喜,適合唔同口味嘅朋友,值得一讚湯底口味重,但食完之後都唔會口渴!
海老辛醬背脂煮干拉麵 $98
背脂、味玉、慢煮豚肩、炙燒豚腩、
洋蔥、木耳、紫菜、青蔥。標準辣度,麵量可以無料增量到180g。
麵軟硬度適中,咬落去煙煙韌韌,掛湯汁,好香小麥味,口感彈牙。
背脂選量標準,拉麵湯底滋味無窮,原來係以豚骨、豬背脂、沙丁魚乾同埋日本醬油精心熬製。湯底品嚐到海老蝦頭鮮味道,辛醬香辣濃郁。日本濃郁脂香嘅湯底味道,香港都可以品嚐到,深感幸福。
慢煮豚肩、炙燒豚腩、兩塊豚的不同部位,不同煮法,炙燒豚腩油香四溢,入口即溶。
慢煮豚肩肉質軟綿,味濃。
溏心蛋值得一讚,溏心煮得 perfect 美味。