2022-09-08 1848 浏览
📢📢📢號召食肉獸!!!中環嘅加州大廈一向fine dining雲集☁️,位置毗鄰蘭桂坊,食完仲可以落樓摸下酒杯底🥂或者去附近嘅gallery欣賞下藝術創作🖼,非常愜意。今日同朋友嚟試Porterhouse Seafood & Steak,之前見有朋友推介佢嘅weekend brunch非常吸引,海陸空食物齊全,可惜最近個個weekend都要返工,唯有晚黑嚟食steak🍽~入內裝修高貴大方,高樓底,相信日間系洋溢日光☀️。晚上到訪,燈光昏黃溫馨💡,食客們都輕聲細語,連自己講野都忍唔住降低幾度🤫。👅Let's Meat ($698/人)👅只限禮拜一二供應嘅Let's Meat套餐非常適合食肉獸來食,主菜肉嘅部分可以無限追加,中意食steak嘅更加吾好錯過,包你食返本。即刻睇下成個餐有咩👉🏻👉🏻▶️Porterhouse Surf & Turf Bites開胃四小碟包括:✨煙三文魚凱撒沙律✨意式炸芝士✨番茄水牛芝士✨鯷魚酸種多士中意簡單嘅我覺得三文魚凱撒沙律最清新又好味,番茄水牛城芝士都好輕盈,不過再好味都記得要留返個肚食主菜🤩!▶️Casereccia🍝哩碟香濃嘅卷狀pasts嘅cream真係好澎
📢📢📢號召食肉獸!!!

👅Let's Meat ($698/人)👅

開胃四小碟包括:
✨煙三文魚凱撒沙律
✨意式炸芝士
✨番茄水牛芝士
✨鯷魚酸種多士

▶️Casereccia🍝
哩碟香濃嘅卷狀pasts嘅cream真係好澎湃,睇樣已經覺得不得了,黑松露味香濃,意粉煙韌,裡面嘅豬肉腸為整個pasta增加口感。

▶️It's Time to Meat (Pork, Lamb, Beef)
‼️‼️‼️Unlimited refill unlimited refill unlimited refill,重要的事情講三次~第一次上枱會每樣比兩個portion,食完中意encore邊樣就邊樣,最適合胃是無底洞嘅男士!

✨豬🐷:
➿BBQ Pork Ribs:醬料好味,骨頭好容易甩出嚟
➿Italian Sausage:哩隻傳統的Luganighetta香腸帶有微微嘅紅酒香氣,總體偏鹹,搭配其他食物更出色!
✨牛🐮:
➿Wagyu Ribeye:和牛肉質嫩滑而又充滿肉汁,只需落少許鹽就可以凸顯牛本身的香濃肉味,十分鮮美!
➿Skirt Steak:聽講哩個部位系內行人先會留比自己嘅好野,果然名不虛傳,油花豐富但不油膩,五成熟grill得岩岩好,我哋兩個女仔都refill咗三次~
✨羊🐑:
➿Lamb Chop:火候控制得很好,切開呈現鮮嫩的粉紅色,但係吾會血淋淋。羊肉經過預先處理,冇蘇味,連一向少食羊嘅我都KO咗一舊!

▶️伴碟三寶:
✨酥脆薯條🍟:勁讚哩個好出色,新鮮炸起上枱,好酥脆
✨牛油焗蘑菇🍄:牛油味出,一啖肉一啖菇,好邪惡
✨洋蔥煮牛肝🐄:好好味,完全吾腥,煮至軟林腍,汁可以用來點埋個牛扒

▶️Chocolate Salami with Vanilla Ice Cream🍬
見到salami仲以為系肉腸做嘅甜品🥹,原來淨系外形相似😆,將餅乾、果仁切碎,倒入朱古力🍫捲成長條狀,再切成薄片,配上雲尼拿雪糕🍦,作為一餐嘅完美句點好合適。

▶️Discovering Provence($138)🍹 / Lilly Lychee & Fizz($138)🍸
離遠望住調酒師調酒真係好relaxing,有實力嘅雞尾酒無需花巧,外形平實但係配搭食物毫不遜色,酒精度吾高適合女仔飲~