2016-06-16 805 浏览
朋友話想食拉麵,平時我比較少食,大熱天時熱死辣辣對拉麵無咩idea,灣仔新開張拉麵店食lunch試下冇咩所謂門面同入面環境都充滿日式小店風味,雖然唔算大間,但坐得都舒服拉麵三款選擇(味噌、辛辣味噌和醬油)我簡左辛辣味噌,個湯底特別在有鑊氣,略為濃味左少少,味噌又帶有微辣、飲到停唔到,麵質又係我鐘意既質地、彈牙仲好有嚼勁。叉燒肥瘦適中,口感可以用爽脆黎形容,再配搭薑蓉完全係絕配,淡淡薑蓉同湯好夾, 一碗拉麵好少可連湯都比我飲埋....我覺得分量夠,朋友就覺得餸料太少..講真八十多元又要加一的確唔平,加野要另計朋友點的醬油拉麵,我試左湯底,味道有醬油鮮味,比味噌清少少,咸淡適中本身對拉麵冇咩研究,總括黎講我覺得都算有質素,冬天應該會經常黎幫襯
拉麵三款選擇(味噌、辛辣味噌和醬油)