2007-02-03 6 浏览
自從四姐之後,都一段時間無吃過麻辣菜,見天氣轉暖前就拿拿臨來一局麻辣私房宴,主打住家小炒cross over麻辣火鍋。幾僻的小店,要找上門其實都幾有難度,惟一landmark就是斜對著大排檔,而門口掛著辣椒做暗記。要在三百呎左右的小店內擺一圍15人的檯,都認真迫硤,好彩大家都見慣「大場面」,尤其係去過和味館立食的星爺,擺起位來都無問題。老闆一來就硬sell麻辣火鍋,早前已說過九千幾百萬次話最後先上,來到仍忍唔住再sell,認真頑固!管他的,冷盤先來,是口水雞、蒜泥白肉同拍黃瓜,拍黃瓜幾乎能在國內任何地方都吃得到,有辣有唔辣,見到私房菜有辣的黃瓜,何奇之有?幾味冷盤分別加了醋,吃落口酸而微辣,黃瓜得個爽身,少了鬆脆感覺,而口水雞,雞又嫩又滑,竟然好過個sauce,收$110都真係唔貴,至於蒜泥白肉,蒜泥味唔出,入口只辣不香,肉是偏向厚身,幾家庭式的做法。再來是炒辣蟹,早前落order話一碟肉蟹一碟膏蟹,埋位先知只得膏蟹,難以置信深水步附近幾個街市都買唔到一客肉蟹?用炸的方式做的巴蜀辣蟹,也是第一次吃,肉是幾嫩,胸位是脆得可以連骨吃,但就做唔到辣香味道,都好過吃軟殼蟹...?吃到最後,仲有

再來是炒辣蟹,早前落order話一碟肉蟹一碟膏蟹,埋位先知只得膏蟹,難以置信深水步附近幾個街市都買唔到一客肉蟹?用炸的方式做的巴蜀辣蟹,也是第一次吃,肉是幾嫩,胸位是脆得可以連骨吃,但就做唔到辣香味道,都好過吃軟殼蟹...?吃到最後,仲有得玩尋寶,原來大家在尋蟹膏,食完仲有得玩,一蟹兩味也玩得過。

吃完幾味,食友仍然話唔辣,就來個毛血旺,是有少少麻味的豬雜鍋,四川當地隨街都食到的地道小吃,來到這裡,夠辣但唔夠麻,豬雜入口都算爽口,口感方面是唔錯的,吃完此品,身邊的Christy終於有少少辣的感覺,偶麻...味覺方面已開始麻木。

之後小炒分別是辣子雞、回鍋肉、乾扁四季豆、麻婆豆腐,在辣味速進血液循環配合紅、白同「特醇米酒」下,酒氣運行得特別快,只記得乾扁四季豆是扁得不夠火候,做唔到乾焦的效果,吃完頭輪小炒,結論是做唔到百味川菜的效果,極其量只是辣與醋的組合。

麻辣火鍋才是精彩開始...由Christy吃完百葉後覺得無料到,到之後一件生根至有小火,前後不過2分鐘、Panda由糖吃到變「鹽」,到最後住家猛男話:「日落西山」,玩得盡慶之餘仲學到唔少四字成語,看來酒同辣都值得進一步研究。

辣照: