2013-01-29
2012年既冬至同一家人黎呢到做節, 早一星期已經訂咗枱. 七點半黎到即刻有得入, 而且人雖然多,但比預期好, 入到即可入座. 而且大部份人都係食呢個時段, 所以八點幾黎既都可以walk-in入到.雖然冬至, 但冇特別加到價, 亦唔會好似某d酒樓咁, 迫你食餐, 冇得散叫. 裕記所有野同平時一樣, 呢樣係非常好.我地一家六人叫咗一個餐:燒鵝半隻 - 深井應該最出名係燒鵝, 但一食, 好失望. 唔知關唔關冬至事, 佢甚至比起出面一d普通酒樓既燒鵝更失色西蘭花炒蝦仁 - 普通菜色, 冇特別帶子蒸豆腐 - 其實我唔明, 呢樣餸好易整, 但點解好多酒樓都整唔好呢個餸呢? 豆腐、帶子、同d豉油、仲有贊落去既熟油, 簡值就好似獨立哂咁. 咸酸菜炒鵝什 - 呢個餸好出色, 所有料配得唔錯. 又夠味道, 酸酸咸咸, 最值得讚既一道菜 鮑片鵝掌 - 不太入味仲有蒸魚六人餐有個餸共$688, 再叫多幾碗白飯, 幾枝啤酒, 同加咗一兩個餸, 埋單一千蚊。
我地一家六人叫咗一個餐:
西蘭花炒蝦仁 - 普通菜色, 冇特別
鮑片鵝掌 - 不太入味
仲有蒸魚