2025-06-10
旺角| 申子居酒屋最近又去咗旺角嘅申子居酒屋,環境日系同埋入面比較暗,氣氛幾放鬆,適合同朋友chill住飲酒食野。舞茸豚肉卷 ($68)呢款卷真是一個驚喜!舞茸菇同豚肉嘅組合好有層次,菇同豬肉嘅口感搭得好好,呢啲菇好juicy~~軟芝士黑豚串 ($48)黑豚串燒肉質嫩滑,配上軟芝士絕配!芝士唔會太濃膩,仲帶點鹹香,燒得啱啱好,肉汁鎖得住,食落好滿足! 食完仲想再encore。鮮蟹肉粥 ($168)呢個粥係全晚嘅亮點!蟹肉好新鮮,粥底煮得夠綿滑,每啖都充滿蟹嘅鮮甜味。$168有少少貴,但用料同心思真係無得彈,食完有種幸福感,冬天食一定更正!熔岩牛扒 ($298)牛扒賣相好吸引,配上溶曬嘅芝士真有「熔岩」效果,份量唔算好大,我地兩個女仔食覺得ok三文魚/四切 ($68)三文魚刺身新鮮度OK,切得厚身,入口夠creamy,油脂分佈平均。我地都覺得好好食,原來朋友係第一次食刺身!我地encore咗一碟西尾抹茶熱鮮奶 ($58)抹茶味濃而不苦,鮮奶加得啱啱好,入口順滑,甜度適中。$58嘅價錢喺日式餐廳算合理,飲完暖笠笠,好舒服。西尾抹茶凍鮮奶 ($68)同熱鮮奶比,凍版嘅抹茶味略為清爽啲,冰涼嘅
舞茸豚肉卷 ($68)
軟芝士黑豚串 ($48)
鮮蟹肉粥 ($168)
熔岩牛扒 ($298)
三文魚/四切 ($68)
西尾抹茶熱鮮奶 ($58)
西尾抹茶凍鮮奶 ($68)
同熱鮮奶比,凍版嘅抹茶味略為清爽啲,冰涼嘅口感好適合夏天飲。不過$68有少少貴,感覺同熱鮮奶差唔多,視乎你鍾意凍飲定熱飲。
申子居酒屋嘅菜式質素整體高,特別係舞茸豚肉卷同鮮蟹肉粥,味道同用料都好有誠意。環境同服務都唔錯,侍應有禮貌,上菜速度快。仲有飲品買一送一呀!