極上牛舌芯彈牙多汁 廣島蠔沾麵鮮味爆燈今次去咗旺角黑布街嘅人氣居酒屋「申子」,試咗幾款招牌菜,即刻同大家分享下!🍢 必食之選極上鹽燒牛舌芯 ($128)👉 厚切咬落爽口彈牙,肉汁鎖得好好👉 簡單用鹽調味,突出牛舌原味👉 建議擠少少檸檬汁更開胃日式雞鎚花蝦 ($118)✔️ 雞鎚釀入原隻花蝦,海陸雙重享受✔️ 外皮炸到微焦,內裡保持嫩滑🍜 主食之選廣島蠔沾麵 ($188)▪️ 蠔肉肥美夠大隻▪️ 湯底用蠔汁熬製,鮮味濃郁▪️ 烏冬質感彈牙,掛湯能力滿分🍣 特色小食拖羅蓉脆米餅 ($98)✨ 創意配搭!脆米餅底+入口即溶拖羅✨ 建議加少少wasabi提鮮✨ 影相打卡一流汁煮左口魚裙邊 ($148)✔️ 魚油豐腴,煮到軟淋入味✔️ 醬汁酸甜平衡,配白飯絕佳🏮 環境服務▪️ 居酒屋格局,燈光偏暗有氣氛▪️ 座位略擠,建議預早訂位▪️ 店員會主動介紹食法申子嘅串燒同海鮮處理確實出色,特別係牛舌芯絕對值得一試!雖然價錢中上,但食材質素對得住價位,適合想食高質居酒屋嘅朋友~
極上牛舌芯彈牙多汁 廣島蠔沾麵鮮味爆燈

🍢 必食之選
極上鹽燒牛舌芯 ($128)
👉 厚切咬落爽口彈牙,肉汁鎖得好好
👉 簡單用鹽調味,突出牛舌原味
👉 建議擠少少檸檬汁更開胃

日式雞鎚花蝦 ($118)
✔️ 雞鎚釀入原隻花蝦,海陸雙重享受
✔️ 外皮炸到微焦,內裡保持嫩滑

🍜 主食之選
廣島蠔沾麵 ($188)
▪️ 蠔肉肥美夠大隻
▪️ 湯底用蠔汁熬製,鮮味濃郁
▪️ 烏冬質感彈牙,掛湯能力滿分

🍣 特色小食
拖羅蓉脆米餅 ($98)
✨ 創意配搭!脆米餅底+入口即溶拖羅
✨ 建議加少少wasabi提鮮
✨ 影相打卡一流

汁煮左口魚裙邊 ($148)
✔️ 魚油豐腴,煮到軟淋入味
✔️ 醬汁酸甜平衡,配白飯絕佳

🏮 環境服務
▪️ 居酒屋格局,燈光偏暗有氣氛
▪️ 座位略擠,建議預早訂位
▪️ 店員會主動介紹食法

6天前 0 浏览
星期六下午去旺角搵食,呢到星期六真係旺到爆!樓上坐滿晒客,我哋被安排坐門口吧枱位,近廚房,聞到炭燒香氣,氣氛好有居酒屋 feel!😍蒲燒鰻魚厚切玉子丼 鰻魚厚切,軟嫩 juicy,蒲燒醬甜鹹適中,焦香入味,配 Q 彈日本米,啖啖滿足!厚切玉子流心又軟滑,微甜好夾~👍🏻西冷定食 西冷牛扒五成熟,粉嫩多汁,肉味濃,簡單海鹽黑椒好夠味!套餐有味噌湯、同白飯,小食,味噌湯濃郁,飯質一流😍芝麻雞翼 雞翼外脆內嫩,芝麻香濃,好惹味,炸得啱啱好,好食!🥰

蒲燒鰻魚厚切玉子丼

西冷定食

芝麻雞翼
雞翼外脆內嫩,芝麻香濃,好惹味,炸得啱啱好,好食!🥰
2025-07-17 0 浏览
申子居酒屋位於旺角黑布街,門口喺地舖位置,座位就要上樓。店舖走日式風格,裝潢以木系為主,環境比較暗黑,很有有氣氛。餐廳主打各式日式料理,包括刺身、串燒、小食及定食,午市6折優惠之下很抵食,性價比高。刺身定食+雞白湯手打烏冬刺身有帶子、甜蝦、三文魚、油甘魚等,魚肉厚切新鮮,賣相有心思。雞白湯帶膠質感,雞湯味濃,烏冬係偏軟身,吸哂湯底幾入味。定食仲包埋漬物、甜蛋、味噌湯,份量充足,整體感覺豐富。西冷牛扒定食牛扒煎至七成熟,肉質有咬口但不韌,配上蘆筍和白飯,份量剛好。飯配湯同小食,配搭齊全。芝麻雞翼炸得香脆,外皮酥香,芝麻味濃,雞肉嫩滑,有香口層次感。

刺身定食+雞白湯手打烏冬

西冷牛扒定食

芝麻雞翼
炸得香脆,外皮酥香,芝麻味濃,雞肉嫩滑,有香口層次感。

2025-07-16 0 浏览
平時經過旺角都見到申子居酒屋好多人,終於有機會入去試一試,真心冇失望!😋廣島蠔鍋一上枱已經香氣撲鼻,蠔係超級肥美、啖啖肉,咬落鮮甜多汁!湯底好鮮甜,飲完啲蠔鮮味成個口腔都停留緊,由細到大都未試過咁鮮嘅蠔鍋,推爆!🦪🍲鮮蟹肉粥完全冇偷工減料,入面蟹肉同蟹膏份量十足,啖啖都食到蟹香。粥底綿綿滑滑,入口即溶,小朋友同老人家都一定啱食。🦀🍚黑松露雞肉芝士雜炊真係超有驚喜,黑松露香氣濃郁,一打開已經聞到。雞肉超嫩滑,同拉絲芝士夾埋食,層次感好豐富,好邪惡但唔膩口,令人一啖接一啖停唔到口!🧀🍗天婦羅牛扒質感外脆內嫰,啲粉皮好薄唔會搶味。切開係粉嫩牛肉,肉味濃郁,勁有驚喜。加埋少少沾醬同炸得香脆嘅外皮,好有層次感,必點!🥩🤤最後不得不提燒雞軟骨串,燒得啱啱好,雞香味濃郁,軟骨爽彈易咬,配埋檸檬一齊食,感覺清新唔油膩,啱晒當小食!🍢🍋整體嚟講,申子居酒屋嘅出品真係對得住價錢!無論係食材新鮮、味道層次、定是用心程度,都令人一次又一次想再返去。朋友聚餐、家庭聚會一樣咁啱!🍻

2025-07-15 0 浏览
有日晏晝去旺角搵細佬食飯 行過見到呢間居酒屋午市有六折 好抵呀!所以就去試吓醬油漬吞拿魚丼細佬就叫咗個醬油漬吞拿魚丼 每個午市定食都包咗一個飯 一碇麵豉湯仲有前菜 同小食 好豐富 好抵呀!小食入面個玉子真係好好食 燒到啱啱好 下次可以叫啲有玉子嘅嘢嚟食雜錦魚生丼雜錦魚生丼入邊就有好多唔同嘅角切魚生 雖然有好多種唔同嘅魚 但係全部都好新鮮名古屋風芝麻手羽先最後用追加咗一個小食 就係芝麻雞翼 四十幾蚊就有三隻雞翼 而且仲係熱辣辣嘅添

醬油漬吞拿魚丼

雜錦魚生丼

名古屋風芝麻手羽先
2025-07-13 0 浏览
申子居酒屋一直都係我覺得幾高質嘅餐廳,前兩日收工,就同朋友嚟咗呢度食飯,朋友食完都話覺得唔錯!吞拿魚春菊沙律 $138沙律份量多,酸酸甜甜,帶有柚子和春菊香,非常消暑開胃。魚籽同埋吞拿魚粒都好新鮮,亦都幾多。重量芝士玉子 $138玉子勁大份,裏面係流心的,食落滑捋捋。面頭嘅芝士令到玉子嘅味道冇咁單調,唔錯嘅配搭。洋風雞肉卷 $148呢個雞肉卷超好味,十分有驚喜!雞肉外皮焦脆,有微微嘅炭香味,裏面肉質滑嫩,同時包住唔同嘅蔬菜,口感有層次。另外,佢食落甜甜地,有啲似照燒醬嘅味道,非常推薦!海皇廣島蠔炒麵 $218呢個炒麵誠意十足,帆立貝同埋蠔都大大隻,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友!炒麵嘅面底係粉絲,所以佢索晒海鮮嘅香味,正!柚子乳酸梳打 $68西尾抹茶凍鮮奶 $68

吞拿魚春菊沙律 $138

重量芝士玉子 $138

洋風雞肉卷 $148

海皇廣島蠔炒麵 $218

柚子乳酸梳打 $68

西尾抹茶凍鮮奶 $68

朋友鍾情日本菜.相約咗嚟黑布街呢間居酒屋店內樓高兩層.裝潢有格調同朋友聚會慶祝嘅好地方遇上感謝祭.午市多款定食都有6折優惠抵食呀我地揀咗兩款唔同丼飯即叫即製.好有水準仲附送麵豉湯.餐前小食.玉子✨紅燒鰻魚厚切玉子丼原條鰻魚勁誇張.大件到覆蓋成碗飯肥美啖啖肉.完全無細骨仲配上超厚切嘅玉子加上大量海苔絲.味道香甜✨醬油漬吞拿魚丼沾上醬油同芝麻嘅吞拿魚淋上蛋汁.份外香滑✨名古屋風芝麻手羽先芝麻雞翼炸得金黃香脆配埋Sake就完美唔怪得開業以來一直咁受歡迎
朋友鍾情日本菜.相約咗嚟黑布街呢間居酒屋

配埋Sake就完美

唔怪得開業以來一直咁受歡迎
2025-07-08
午餐
餐廳環境燈光曛暗,水泥風的格調和周邊日系的擺設比人一種放鬆寫意的感覺。🫓燒芝士年糕外脆內軟的燒芝士年糕外層用紫菜包裹,其做法方便拿取也令年糕多了一種口感。當芝士年糕咬開時溫度微暖有軟糯的感味道不錯。🐟拖羅蓉脆米餅 一款無論味道及外觀都不錯的頭盤,底層的米餅脆卜卜有少少焦香味再配上拖羅蓉入口即溶的感覺令人一刻愛上。本人建議拖羅蓉沾上芥末及小量豉油一齊食味道會更佳。 🍚海膽炒飯 海膽炒飯可以話係其餐廳的招牌菜,差唔多每一枱食客都會叫的。這菜式亦設有輕量版其採用蒟蒻米。但這次選擇了正常版。其賣相顏色鮮豔,面層兩粒新鮮的大海膽周邊放滿了大量蟹籽及三文魚籽,飯內配料也相當足分別有菇菌、蝦干、小元貝粒。將飯拌勻一齊食後味道好鮮,口感微糯有少少黏口,令人忍唔住一啖接一啖。 🐔雞翼/串 (鹽燒)雞翼燒得剛剛好做到脆邊的效果,雖然皮層有少少咸,但雞肉肉質嫩滑適合佐酒。 🐷豚肉露荀卷 一串四件的豚肉露荀卷。豚肉味道好香濃,每件豚肉片包上一小件露荀,當一齊食時整體口感爽口露荀亦可中和豚肉的咸味和肥膩感。 🐔黃金聖衣(雞皮)這款燒物第一次食,味道及外形也能帶給我驚喜,估唔到雞皮都可以燒到這麼薄和脆,質感好似豬

🫓燒芝士年糕

🐟拖羅蓉脆米餅

🍚海膽炒飯

🐔雞翼/串 (鹽燒)

🐷豚肉露荀卷

🐔黃金聖衣(雞皮)
這款燒物第一次食,味道及外形也能帶給我驚喜,估唔到雞皮都可以燒到這麼薄和脆,質感好似豬肉紙,食落味道有雞味之餘亦有炭燒味,不錯之選。

餐廳酒類飲品進行優惠買一送一,入得居酒屋當然要飲番杯酒先稱得上圓滿。所以跟友人點選了以下:

🍇巨峰提子Highball
🍑白桃Highball

用餐优惠
試食活動
海葡萄冰菜沙律$148好少餐廳會用冰菜,冰菜爽口本身帶有少少鹹,加埋海葡萄,配胡麻汁好夾。水母刺身$88口感比海蜇頭更加脆,加埋醋汁好開胃。鮮蟹肉粥$168粥底煮得夠綿滑,每啖都係蟹既鮮甜味。火炙大蝦讚岐手打烏冬$168大蝦肉質結實,火焰過更香口,烏冬煙韌彈牙。手打墨魚棒$78香脆彈牙仲食到粒粒墨魚,點月見汁好味。白桃Highball$78杯裝酒精飲品買一送一,平均$39一杯,都算抵飲, 款式都ok多。
海葡萄冰菜沙律$148

水母刺身$88
口感比海蜇頭更加脆,加埋醋汁好開胃。

鮮蟹肉粥$168
粥底煮得夠綿滑,每啖都係蟹既鮮甜味。

火炙大蝦讚岐手打烏冬$168
大蝦肉質結實,火焰過更香口,烏冬煙韌彈牙。

手打墨魚棒$78
香脆彈牙仲食到粒粒墨魚,點月見汁好味。

白桃Highball$78

2025-07-03 212 浏览
最近又去咗旺角嘅申子居酒屋,店內裝潢充滿日式風格,燈光偏暗,營造出幾放鬆嘅氛圍極上鹽燒牛舌芯🐮 $128厚切得嚟唔會韌,燒得啱啱好,保留咗牛舌嘅爽脆口感,鹽味簡單帶出肉香,絕對係全場MVP😚汁燒蒜片牛柳粒🥩🧄 $128牛柳粒切得啱啱好,一啖一粒,外層微焦、內裡保持嫩滑多汁,咬落去肉香四溢洋風雞肉卷🐔 $148雞肉嫩滑,外層微焦,入面包住香草餡料,帶少少洋蔥甜味,口感豐富,味道偏西式,幾特別燒芝士年糕(二本)🧀🫓 $68外脆內煙韌,芝士拉絲效果滿分,鹹香中帶少少甜,食完有啲邪惡但好滿足😚鹽燒鷄翼🐔 $45鹽燒雞翼 - 外脆內嫩,鹹香惹味😝大蔥黑豚燒汁燒🐷 $58蔥香與黑豚肉的完美結合,燒汁濃郁蓬松玉子🧈$108滑溜蛋香,滲入高湯味

極上鹽燒牛舌芯🐮 $128

汁燒蒜片牛柳粒🥩🧄 $128

洋風雞肉卷🐔 $148

燒芝士年糕(二本)🧀🫓 $68

鹽燒鷄翼🐔 $45
鹽燒雞翼 - 外脆內嫩,鹹香惹味😝

大蔥黑豚燒汁燒🐷 $58
蔥香與黑豚肉的完美結合,燒汁濃郁

蓬松玉子🧈$108
滑溜蛋香,滲入高湯味

2025-07-02 67 浏览
旺角日式小店食物真材实料, 美味可口!三色丼的鱼生新鲜, 米饭粒粒圓润加上豉油汁搭配剛剛好! 小碟的牛舌也是一种特殊的制作方法, 很好味! 服务员友善的亮着燈给我们拍照, 加倍的体贴周到. 值得再来支持小店.

2025-06-29 275 浏览
與好友共聚,朋友說帶我幫襯申子居酒屋,食物精緻味美,值得一試!火炙壽司(六件)每件都經過精心製作,搭配適度炙燒,外層微微焦香,內裡魚肉保持鮮嫩口感。搭配醬汁增添風味,每一口都充滿層次感。汁燒蒜片牛柳粒經過醃製,搭配蒜片一起燒烤,肉質鮮嫩多汁,蒜香味濃郁,增添香氣。酸甜醬汁平衡油膩感,十分美味。火炙大蝦讚歧手打烏冬口感彈牙,搭配火炙大蝦,蝦肉鮮甜,炙燒的香氣更是為這道菜增添獨特風味。湯底清爽,讓整體味道更為圓潤。燒芝士年糕外層金黃酥脆,內裡是軟嫩的年糕,當咬下去時,芝士的絲滑感與年糕的彈性形成強烈對比,令人愉悅。手作免治雞肉棒肉質細膩,口感滑嫩,外圍的炸皮酥脆可口。搭配的蛋黃醬汁增添風味。雞軟骨串的烤製恰到好處,外焦內嫩,咬下去時有著獨特咬勁。配上特製的醬汁,讓整體味道更加出色。豚肉金菇卷肉質鮮美,金菇的鮮香讓這道菜更加豐富。炙燒的過程中,豚肉的油脂釋放,使整道菜口感滑順。申子居酒屋 (旺角)地址:旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

申子居酒屋 (旺角)
地址:旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
2025-06-24 440 浏览
旺角超高質居酒屋 係濃厚香港人feel+日本居酒屋2合為一餐廳好有氣氛 燈光柔和 高度私人度🫶🏻🫶🏻好適合同朋友一齊黎食好西 談談心所有食材都好新鮮🐟 係用心經營既味道丼飯搭配牛舌粒 玉子 新鮮魚類麵豉湯麵豉湯鮮味十足 每日用最新鮮日本空運魚材製成❤️❤️蒲燒鰻魚厚切玉子丼🍱🍱🍱玉子口感結實 可以帶出鰻魚飯甜味鰻魚大塊 冇骨 蒲燒令鰻魚有種焦香味炒飯粒粒分明 而且好Q彈 日本米從來都唔會令我失望🥹🥹豐州鮪魚拖羅丼🐟🐟🐟有齊大拖 赤身 拖羅蓉 一次過滿足我3個願望油脂豐富 肉質好新鮮 入口即溶🤌🏻🤌🏻配埋三文魚籽帶出咸味 成個丼調味岩岩好👍🏻👍🏻喜愛拖羅既一定唔可以錯過!!蓬鬆玉子🥚🥚🥚玉子新鮮出爐 中間有流心效果 好好食
旺角超高質居酒屋 係濃厚香港人feel+日本居酒屋2合為一

豐州鮪魚拖羅丼🐟🐟🐟
有齊大拖 赤身 拖羅蓉 一次過滿足我3個願望
油脂豐富 肉質好新鮮 入口即溶🤌🏻🤌🏻
配埋三文魚籽帶出咸味 成個丼調味岩岩好👍🏻👍🏻
喜愛拖羅既一定唔可以錯過!!

蓬鬆玉子🥚🥚🥚
玉子新鮮出爐 中間有流心效果 好好食

• 豐州鮪魚拖羅丼
2025-06-24 346 浏览
之前同fd食過晚餐,今日試咗lunch set,lunch做緊特價,有六折!每個set都有味噌湯,一塊玉子燒同幾塊牛舌蒲燒鰻魚厚切玉子丼:鰻魚燒得啱啱好,外皮微脆,肉質肥美,蒲燒汁甜而不膩。丼入面既厚切玉子仲大舊d,勁鬆軟香甜!飯底吸晒鰻魚汁,每一啖都滿足。雜錦魚生丼:魚生好新鮮!三文魚、吞拿魚等切粒上,仲有大大粒既魚籽,鮮味爆棚。淋少少醬油,撈埋啲飯,好食😋極上塩燒牛舌芯:牛舌芯爽脆得嚟又juicy,塩燒簡單但突出肉香,咬落去有嚼勁,仲帶微微炭火香,正到痺!比隨餐送的牛舌更惹味!總括黎講,三款都高質,尤其係牛舌芯同鰻魚,絕對值得encore!
每個set都有味噌湯,一塊玉子燒同幾塊牛舌
午餐
1K
2025-06-22 466 浏览
前幾日放假嚟到旺角的「申子居酒屋」食lunch🤩🤩餐廳主打日式串燒及居酒屋料理,一直好受歡迎~而家仲做緊午市套餐6折優惠,星期六日都有供應,十分抵!!🍱刺身定食 $167✨賣相豐富!刺身包括有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子同甜蝦等,全部都好新鮮🤤🤤配搭雞白湯手打烏冬🍜、多款前菜🥢同麵豉湯🥣,整體好抵食!!🐂極上鹽燒牛舌芯 $88✨牛舌芯燒得外脆內嫩,肉質爽彈juicy、牛味重!另外附有柚子胡椒、海鹽、檸檬汁等沾料,啖啖滋味👍🏻👍🏻
前幾日放假嚟到旺角的「申子居酒屋」食lunch🤩🤩

🍱刺身定食 $167✨

配搭雞白湯手打烏冬🍜、多款前菜🥢同麵豉湯🥣,整體好抵食!!

🐂極上鹽燒牛舌芯 $88✨