2021-05-31 826 浏览
临时约朋友吃饭,假日要walkin真的难过登天,幸好朋友住处楼下有一间高质居酒屋,所以可以提早临时(?)预约,加上太久没吃过日本菜,内心是万分期待!这间居酒屋的人气度可以说是非常高,5点多已经开始坐满,幸好我们早了10分钟到。这里菜式选择颇多,可惜我们只有两个人,所以只能够点少量食物,当中有几款一定要点!海胆炒饭 $178其实我本身不吃海胆的,凡事总要有第一次,视觉上非常吸引的它味道一样有很高评价!炒饭本身有少少焦的感觉,热吃的时候咸香加焦香让你非常开胃,混上满满鲜味的新鲜海胆,饭中间有小小菇加强口感,虽然价钱偏贵,份量又不算多,但真的很好吃。吉列千层豚肉卷 $228 听说所有人来这里都一定要点这个豚肉卷,和其他吉列猪扒不一样,酥脆的外层包住的是一层又一层的豚肉,这个入口即融的口感只有这个制作方法才能够达到!一般人都会选择有芝士馅料,但我就喜欢原味,这样才能感受到豚肉的真味!由於豚肉自身很够味道,所以轻轻沾上沙律酱味道已经很丰富,这个时候来一碗白饭真的刚刚好。厚豆腐 $38一碟有两砖大大的豆腐,外层脆口还带有酱油的咸香,咬下去里面依然嫩滑还散发浓浓大豆味,完全不挂油,葱花让豆腐味道更突

海胆炒饭 $178

吉列千层豚肉卷 $228

厚豆腐 $38
厚豆腐

一碟有两砖大大的豆腐,外层脆口还带有酱油的咸香,咬下去里面依然嫩滑还散发浓浓大豆味,完全不挂油,葱花让豆腐味道更突出,吃完还有饱腹感。

逢松玉子 $98
逢松玉子

这份玉子烧比其他餐厅的玉子烧弹牙度更好,虽然是烧但口感非常滑溜,蛋浆打得很均匀,所以味道都分布得很平均,感觉就像多了烟燻味的蒸蛋,加上很大份,非常适合share。
逢松玉子
厚豆腐
终於食到呢间人气良心居酒屋,知佢难book所以平日放假lunch time去,估唔到都近乎满座,大家记得订枱呀。一入去已经见到好多文宣,地下嗰层系吧台同厨房,二楼有较多座位。午市定食第二客半价较抵,但我地一心试佢嘅招牌菜就单点。🍽三重芝士吉列千层豚肉 Triple Cheese Tonkatsu in Layers ($228)千层豚肉即系几块豚肉包住芝士再炸,一夹就有拉丝嘅效果,可见落左几多芝士,非常邪恶。豚肉肥瘦均匀,炸衣都唔厚,由於佢太足料,食一两旧已有啲腻,建议三四人分享,同埋佢即叫即制,都等得比较耐。🍽极上盐烧牛舌芯 Superior Beef Tongue with Salt ($108)
好多人推荐嘅菜式,牛舌芯六七粒,好似骰子咁厚,肉味浓又爽口,可加柠檬汁、海盐同柚子蓉调味,但本身咸味都好足。🍽蓬松玉子 Fluffy Egg ($98)蛋控朋友指名要试,其实就系玉子烧包芝士,再淋上烧汁、沙律酱同葱粒,味道同大阪烧差唔多。玉子烧切开後呈半流心好滑嫩,芝士份量多但偏淡,酱汁味道较突出。

🍽海胆炒饭 Fried Rice with Urchin ($198)呢个系蟹籽本菇

极上盐烧牛舌芯

🍽蓬松玉子 Fluffy Egg ($98)

蓬松玉子

呢个系蟹籽本菇炒饭加海胆,炒得几乾身,饭量都几多,海胆creamy,有少少海水味。
海胆炒饭

唔好以为居酒屋样样细细碟,其实食得好饱,朋友试过刺身都话唔错,价钱唔算亲民但食物几有诚意。

餐牌:
2021-05-19 1052 浏览
生日朋友带我去左间我想试左好耐嘅居酒屋,主要上一层先至有座位serve客,环境灯光较暗。服务几好,生日佢会送烟花蜡烛,烧起黎好精彩😝食物唔错的,不过自己本身期望高啲。✨味道75分,环境75分,服务82分。.🔸鳕鱼乾($48)⭐️好香脆,好香鳕鱼味,脆脆地好惹味。.🔸申子卷 ($188)申子卷上有唔同既鱼生,特别系饭卷中心卷左炸鱼皮,申子卷口感有层次,由外面软至内部脆。.🔸极上盐烧牛舌芯 ($108)⭐️好厚肉,牛舌烧得一啲都唔乾,爽口弹牙香口。.🔸烧油甘鱼鲛($158)⭐️好正,里面好juicy,鱼肉有质感,好香口。.🔸吉列十层豚肉(三重芝士) ($228)少失望,同朋友都觉得一般,吉列系够脆,而中心有芝士被十层豚肉包住,但食落有啲腻,豚肉有点韧。.🔸茶碗蒸(蟹肉) ($58)足料,但个蛋冇乜味,较多水好易散。.🔸蓬松玉子($98)好大pat,蛋几滑,松软丰厚,味道不过不失。.🔸海胆炒饭($178)饭粒几乾身,粒粒分明,炒得几香,表面都有啲海胆。.🔸手打免治鸡肉棒($45)捞匀生鸡蛋点黎食,入口口感会滑啲。.🔸烧油扬腐皮($48)食落脆得黎,咬落又有少少烟韧,表面有木鱼丝葱花调味。.🔸烟肉露
生日朋友带我去左间我想试左好耐嘅居酒屋,
主要上一层先至有座位serve客,环境灯光较暗。
服务几好,生日佢会送烟花蜡烛,烧起黎好精彩😝
食物唔错的,不过自己本身期望高啲。
✨味道75分,环境75分,服务82分。
🔸鳕鱼乾($48)⭐️
好香脆,好香鳕鱼味,脆脆地好惹味。
鳕鱼乾

🔸申子卷 ($188)
申子卷上有唔同既鱼生,特别系饭卷中心卷左炸鱼皮,
申子卷口感有层次,由外面软至内部脆。

🔸极上盐烧牛舌芯 ($108)⭐️
好厚肉,牛舌烧得一啲都唔乾,爽口弹牙香口。

🔸烧油甘鱼鲛($158)⭐️
好正,里面好juicy,鱼肉有质感,好香口。
烧油甘鱼鲛

🔸吉列十层豚肉(三重芝士) ($228)
少失望,同朋友都觉得一般,
吉列系够脆,而中心有芝士被十层豚肉包住,
但食落有啲腻,豚肉有点韧。
吉列十层豚肉(三重芝士)

🔸茶碗蒸(蟹肉) ($58)
足料,但个蛋冇乜味,较多水好易散。
茶碗蒸(蟹肉)

🔸蓬松玉子($98)
好大pat,蛋几滑,松软丰厚,味道不过不失。
蓬松玉子

🔸海胆炒饭($178)
饭粒几乾身,粒粒分明,炒得几香,表面都有啲海胆。
海胆炒饭

🔸手打免治鸡肉棒($45)
捞匀生鸡蛋点黎食,入口口感会滑啲。
手打免治鸡肉棒

🔸烧油扬腐皮($48)
食落脆得黎,咬落又有少少烟韧,表面有木鱼丝葱花调味。
烧油扬腐皮

🔸烟肉露荀卷($38)
烟肉露荀卷

🔸鸡软骨($28)
鸡软骨

冇话咩特别,就唔多作介绍了。
2021-05-02
庆祝纪念
鳕鱼乾
烧油甘鱼鲛
手打免治鸡肉棒
烧油扬腐皮
烟肉露荀卷
2021-05-05 1356 浏览
难得同朋友一齐放假,紧系要食返啲好野啦!我地拣左旺角呢间申子居酒居。午市套餐较平既第二客会有半价!一睇就知呢间系黄店💛餐厅地下系reception同厨房,二楼先系座位。虽然地方唔大,但全部隔晒板做足安全措施。因为得2个人食,所以我地嗌左2个前菜同2个主菜。total 4样野。1. 海哲柚子沙律 $98 个沙律一上枱我都哗一声,好大碟。呢个配搭我第一次食,但一啲都唔奇怪,沙律汁酸酸地,好清新。同埋好均匀捞晒落啲菜到👍🏻2. 极上塩烧牛舌芯 $108呢个好好味,牛舌好厚身,烧得岩岩好又唔韧。好想食多几旧🤤3. 鲜蟹肉粥 $168呢个一上枱已经闻到劲大阵蟹味🦀,面头舖左劲多蟹肉同蟹籽!个粥好棉好够料。赞!4. 三文鱼籽牛排丼 $198一上枱见到个样已到流晒口水,满满既三文鱼籽同嫩牛排。我平时好惊鱼籽既腥味,但呢个一啲腥味都无!好神奇!呢一餐真系好满足!食到劲饱捧住个肚走呀。呢到环境较暗,但感觉几舒服。Staff亦都好有礼貌又欣勤,有几次问我地使米加茶。

午市套餐较平既第二客会有半价!

一睇就知呢间系黄店💛

餐厅地下系reception同厨房,二楼先系座位。

虽然地方唔大,但全部隔晒板做足安全措施。

1. 海哲柚子沙律 $98

2. 极上塩烧牛舌芯 $108
呢个好好味,牛舌好厚身,烧得岩岩好又唔韧。好想食多几旧🤤

3. 鲜蟹肉粥 $168

4. 三文鱼籽牛排丼 $198

• 极上塩烧牛舌芯
2021-05-02 1021 浏览
今日Lunch好想食丼饭,谂起上次好友力推申子居酒屋,反正系九龙区,一於去试下先~木质装潢为主调,好有日本风,环境宽敞,两人卡位坐得舒适。商务午市套餐价钱相宜,仲可以单点日式料理,如串烧、炸物、小菜等。小食拣左极上塩烧牛舌心外焦内嫩,肉质特别软腍,入口油香四溢够哂爽脆JUICY!三文鱼籽牛排丼粒粒晶莹剔透,色泽明亮饱满,味道鲜美浓稠入口相当香甜,带微微咸海水味,鱼油甘香。牛排油脂花纹分布均匀,口感软嫩中带嚼劲,肉质鲜嫩。海之幸丼有齐拖罗、金目鲷、牡丹虾、时令鱼生,拖罗肥美得入口即溶,油香四溢且鲜甜无比;金目鲷甜香浓郁,肉质Q嫩,油分甘香;牡丹虾鲜甜细致中还带弹性,口感丰盈。饮品方面拣左杯浓郁甘香既抹茶鲜奶,入口丝滑醇香。
今日Lunch好想食丼饭,
谂起上次好友力推申子居酒屋,
反正系九龙区,一於去试下先~

木质装潢为主调,好有日本风,
环境宽敞,两人卡位坐得舒适。

商务午市套餐价钱相宜,
仲可以单点日式料理,
如串烧、炸物、小菜等。

小食拣左极上塩烧牛舌心
外焦内嫩,肉质特别软腍,
入口油香四溢够哂爽脆JUICY!

三文鱼籽牛排丼
粒粒晶莹剔透,色泽明亮饱满,
味道鲜美浓稠入口相当香甜,
带微微咸海水味,鱼油甘香。
牛排油脂花纹分布均匀,
口感软嫩中带嚼劲,肉质鲜嫩。

海之幸丼
有齐拖罗、金目鲷、牡丹虾、时令鱼生,
拖罗肥美得入口即溶,油香四溢且鲜甜无比;
金目鲷甜香浓郁,肉质Q嫩,油分甘香;
牡丹虾鲜甜细致中还带弹性,口感丰盈。

饮品方面拣左杯浓郁甘香既抹茶鲜奶,入口丝滑醇香。

2021-04-28
申子居酒屋位於旺角黑布街,一共有两层,地下主要有bar枱,楼上座位有分普通卡位,或者榻搨米,座位不会觉得挤迫,一般两个人打对坐,不过枱就有点小,但我理解!整个装修为日式风格,一入门口已有「打卡位」————————————————————————·主食·- 萤光鱿鱼🦑正常发挥~~~ 不会很腥🙈- 烧秋葵烧的刚刚好,不会乾也不会太生,超爽口,内面依然很juice🤤🤤🤤不过美中不足就是调味过咸了点(我已经是重口味人士)不过下次还是会再点!✨✨✨- 极上盐烧牛舌芯🐮大推✨✨✨味道很惊喜😋首先一上桌看见肉这麽厚,很担心会咬不断🤣但是完全不会!!!肉质也超级嫩滑、弹牙🤤🤤🤤(这种不是平常吃到爽口好脆的口感,不知道你们有没有吃过一种弹牙而且超级爽口,每一口都「索索声」🤣🤣🤣,希望你们明白我讲的是哪一种🙈)我个人很喜欢这种肉质嫩而且弹牙,完全不会觉得油腻,而且调味刚刚好,搭配得也很好👍🏻有机会一定再点🥰🥰🥰- 申子卷🍣有不同鱼生(三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼,鱼生水准合格~),而饭卷包着炸鱼皮,口感很特别,我也是第一次这样吃,虽然一开始有点不惯,但再吃又觉得神奇地很搭🤣值得一试👍🏻- 盐烧鸡翼我们也觉得很有

————————————————————————

- 极上盐烧牛舌芯🐮

- 申子卷🍣

- 盐烧鸡翼
我们也觉得很有家的味道🤣 调味很亲切
也是烧的刚刚好,一点也不会乾,还保留了肉的精华,调味也是刚刚好👍🏻✨✨✨这款还有梅子口味,有机会要尝尝🤤

- 鲜鸡内脏
我没有吃🙈🙈🙈但男友说很好吃(从佢口中讲的好食,就应该真的很好吃🤣不过内脏也是看个人口味)

- 大葱黑豚烧🍢
不过不失,水准中上~~~
只不过上面太利害了🤣🤣🤣没有比较就没有伤害👍🏻但依然推荐!因为烧的很漂亮,通常猪很容易乾,但他们把肉汁锁住,所以很juice又带点脆,而且大葱超棒🤤🤤🤤 调味再一次把整个豚烧昇华

- 豚肉包葱卷🍢
我觉得对比大葱黑豚烧,味道再清新一点,依然是烧的刚刚好,不过对比之下,我更喜欢大葱黑豚烧(重口味人士,大家自己衡量)仍然觉得值得一试👍🏻👍🏻👍🏻

- 赤甘鲷(时令)🐟
老实讲呢~~~我觉得cp值不高,因为加一後差不多四百块,整条鱼的份量你看起来好像很少,但两个人的话,很快觉得味道很单调。如果可以半条的份量,就刚刚好了!味道很简单,就是鱼最原始那种鲜甜,不过你吃完半条,就慢慢感觉到鱼本来嘅腥味,但不会很重,淡淡的散出来🤣🤣🤣(好有画面喔~~~)如果大家想试时令鱼生,可能点一些价钱入门,或者是人多才点一整条的鱼生~

·Cocktail·
反抗(吟酿酒、ShoChu、白桃、柠檬)
老实讲有点失望🙈 的确远远也闻到很香的桃味(我同时也闻到点柚子味🤣🤣🤣)粉红色带点少女心~~~虽然我知道入面有吟酿酒加ShoChu,已经有心理准备酒精的味道会很重,但没有想到是这麽重🙈🙈🙈🙈
我喝完、结帐、走人,然後睡死了🤣🤣🤣(当然是我太差了)不过以135块来讲,酒精的份量值,但整体的cp值有点低☹️)

但是!!!食物方面水准很不错呢!
而且有一点要改善是饮料,一般都是用餐过程後段才上,很容易错失了边喝边吃的快感,不过他们真的很忙,都依然很有礼貌,基本上都会讲「唔好意思,要你等咁耐」真心很敬佩呢🙈

————————————————————————
店员:很有礼貌,不停收搭、倒水,而且有位哥哥很好,有问必答,又推介我们今天有甚麽好吃的,而且大家基本上都好忙,但仍然保持很友好的态度,真是难得一见✨✨✨

用餐时间:平日(星期一)晚上8:35
(记得记得!!!一定要book位,即使当天都一定要打电话,因为经常都满坐呢😌)
鲜鸡内脏
大葱黑豚烧
赤甘鲷(时令)
豚肉包葱卷
萤光鱿鱼
反抗(吟酿酒、ShoChu、白桃、柠檬)
2021-06-07
鲜鸡内脏
大葱黑豚烧
萤光鱿鱼
2021-06-10 0 浏览
终於一嚐劲难book,位於旺角黑布街嘅申子居酒屋☺️2人卡位,好舒服三重芝士吉列千层豚肉 $228外面包住吉列皮非常脆,内里层层豚肉片包住流心芝士,一夹起净系见到拉丝都好满足☺️角切杂锦鱼生丼 $168满满嘅角切鱼生有三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、虾,加上满满三文鱼籽、蟹籽,新鲜满足😋仲有面豉汤同前菜腌生蒜🧄清酒煮蚬锅 $98大大只嘅蚬胀卜卜嘅肉,啖啖清酒香,食唔停申子饭 $88好靓嘅云朶蛋白☺️蛋黄、饭素、葱花、紫菜同珍珠米煮嘅饭捞匀食,好好味😋黄金圣衣 $38免治鸡肉棒+生鸡蛋🥚鸡肉棒沾上捞匀嘅生蛋,滑溜溜一人配一杯饮品~又系丰富满足嘅一餐🥳

三重芝士吉列千层豚肉 $228

角切杂锦鱼生丼 $168

清酒煮蚬锅 $98
大大只嘅蚬胀卜卜嘅肉,啖啖清酒香,食唔停

申子饭 $88

黄金圣衣 $38
免治鸡肉棒+生鸡蛋🥚鸡肉棒沾上捞匀嘅生蛋,滑溜溜

一人配一杯饮品~又系丰富满足嘅一餐🥳
因为生日 朋友早早问左我想食咩一早听过申子既大名 好多人话好食 咁就book台去试去到坐底 待应已经添好晒茶睇左一轮野食就落单本身仲好期待一上黎就系枝豆同麻油椰菜食个椰茶先啦一啖就好似成羹麻油放入口咁 成口都系油足料麻油既代表 但咁食法番到屋企会痾得好淋漓尽致然後枝豆虽然佢餐厅昏暗 但都睇得出泛黄食落去亦食到煮过笼 淋晒之後上左牛舌芯同萤光鱿鱼渍渍物系正常但牛舌芯又再失望条牛舌芯好明显未改好 又或者改得唔好佢比舌芯既软淋多多硬边同筋即系可能叫做牛舌芯边?之後再上烧物烧秋葵成件事就好似条秋葵入左焗炉焗完唔记得焗左所以燶左少少 但完全无烧烤既过程 无烧完出既香脆成个就系白灼再放入焗炉然後仲要焗过笼明太子芝士山药山药乾既 然後小小明太子再加车打芝士块芝士微暖唔系溶溶地既 加埋明太子 咸左啲烧大啡菇Halo又一次用焗炉焗既完全无烧菇既独特香味 入面啲水多到一咬就爆 但如果真系烧 唔会咁多水入面你主打中高级既居酒屋但烧物 我只能称为 焗物手打免治鸡治棒一咬落去 面层肉烧乾左 柴皮入面暖暖地 有啲汁 不过啲汁应该只系蛋浆墨鱼棒正常烧饭团叫左两个蟹肉 黎左蟹肉同三文鱼一上黎 个面系硬 硬过我条命既硬
因为生日 朋友早早问左我想食咩

渍物系正常
但牛舌芯又再失望
条牛舌芯好明显未改好 又或者改得唔好
佢比舌芯既软淋多多硬边同筋
即系可能叫做牛舌芯边?

之後再上烧物

就成碟车落张台度
我望住佢 佢仲凶凶地咁话
一个鸡肉一个墨鱼棒无错丫嘛系咪
野食无黎错
但我想问发生咩事会令你车落我张台度呢?
呆左唔系野食问题系侍应问题
(利申餐饭唔好食但并无黑面刁难侍应 人地都系打份虽然不专业)
但楼上有位侍应哥哥系好好态度同礼貌既!

烧牛舌芯
烧秋葵
2021-06-04 0 浏览
想去食咗好耐, 终於有机会去试😙野食唔算平,不过质素对得住价钱👍🏼想食记住要book位呀~极邪恶🍴三重芝士吉列豚肉拉丝嗰阵已经流晒口水🤤用左三种唔同芝士,所以味道唔会太单调, 加埋八块日本粟饲猪肉片卷埋一齐, 好考功夫💪🏼最紧要系食嗰阵唔好谂卡路里, 好好享受食物带黎嘅快乐😂食完再减LOL另一个必点推介系🍴极上盐烧牛舌芯用左牛舌最嫩嘅位置, 鲜嫩得黎又爽口☺️好正~~仲食左其他串烧, 大部分都好好味!!十分推介👍🏼👍🏼👍🏼
想去食咗好耐, 终於有机会去试😙
野食唔算平,不过质素对得住价钱👍🏼
想食记住要book位呀~

极邪恶🍴三重芝士吉列豚肉

另一个必点推介系🍴极上盐烧牛舌芯
用左牛舌最嫩嘅位置, 鲜嫩得黎又爽口☺️好正~~

仲食左其他串烧, 大部分都好好味!!十分推介👍🏼👍🏼👍🏼
  • 三重芝士吉列豚肉
  • 极上盐烧牛舌芯
2021-06-02 29 浏览
上星期约左朋友食午饭,商务午市套餐都几抵食,叫左2客,一客仲半价添,我地仲叫多几款小食添。角切杂锦鱼生丼鱼生丼色彩缤纷好吸睛,有三文鱼粒、吞拿鱼粒、油甘鱼粒,牡丹虾,同埋大量蟹籽添,刺身新鲜鲜甜,仲配埋桃红色同黄色酸萝卜,非常丰富。原条蒲烧鳗鱼饭蒲烧鳗鱼厚身大条,而且冇骨,烧得岩岩好,鳗鱼口感嫩滑。极上烧牛舌芯厚切牛舌芯,烧得惹味劲爽口,有柠檬、盐同柚子蓉沾黎食,但我觉得就甘食已好入味了😋蓬松玉子名子几特别,蛋香同好滑,切开仲会流出蛋浆同流心芝士,面头仲放了大量蛋黄酱同烧汁酱添。手打墨鱼棒平时食开鸡肉棒,今次试下手打墨鱼棒,墨鱼棒弹牙又有粒粒墨鱼,有口感,配埋生蛋黄同酱汁一起食好味。

角切杂锦鱼生丼

原条蒲烧鳗鱼饭
蒲烧鳗鱼厚身大条,而且冇骨,烧得岩岩好,鳗鱼口感嫩滑。

极上烧牛舌芯

手打墨鱼棒

2021-05-31 83 浏览
book左中午12点食,早左十分钟到,点知未开门,准时12点放我入左去坐既~下次可以迟少少到。叫左海胆炒饭,蟹粥,芝士吉列猪。海胆炒饭:👍👍👍👍海胆新鲜,炒饭几香,其实几大碗。蟹粥:👍👍👍蟹味够,而且保温好好,一直都热。芝士吉列猪:👍👍👍👍👍叫果阵已经话要等30分钟,结果等左45分钟,同我讲炸错左苹果蓉,但我又真系想食芝士味,所以再等30分钟,等既其间,佢地仲送左碟烤鱿鱼丝我地食😋等都值呀,个猪又真系几好食~

叫左海胆炒饭,蟹粥,芝士吉列猪。

海胆炒饭:👍👍👍👍
海胆新鲜,炒饭几香,其实几大碗。

蟹粥:👍👍👍
蟹味够,而且保温好好,一直都热。

芝士吉列猪:👍👍👍👍👍

🍶旺角竟然有间咁正嘅居酒屋我宜家先知!周末嘅中午同几位朋友book 左枱黎到黑布街嘅申子居酒屋食lunch。一睇门面就知道呢间舖💛到金,入到里面一幅用清酒招纸痴满嘅feature wall。走上二楼用餐地方喺好传统嘅和风格局,彷如飞左转日本置身当地居酒屋嘅感觉。🍳申子饭 $➑➑打咭必点嘅申子饭,盖顶嘅系一层厚厚蛋白泡同埋蛋黄。笃穿蛋黄浆慢慢流入日本珍珠饭,添埋葱粒,饭素同紫菜捞埋一齐先食。虽然系好简单嘅配搭,但好睇得黎又劲惹味。🍜香葱麻酱汁冷面$➒➑夏天行到身水身汗,自然想食翻啲冻野,呢个冻嘅麻酱汁冷面就岩哂。冷面可以拣荞麦面或者乌冬,今次试左荞麦面十分弹牙。胡麻酱汤无论稀杰同味道都调教得刚刚好食落会劲开胃。🐷三重芝士吉列千层豚肉$➋➋➑呢度嘅其中一个招牌菜,用一片片薄豚肉片卷成猪肉卷然後吉列炸熟。切开之後内𥚃嘅芝士仲有拉丝效果。咬落去好淋好松但又无一吓散开哂,炸浆嘅厚度都好适中。不过要食呢个豚肉卷就要啲耐性事关佢要等40分钟㗎!🫔蓬松玉子 $➒➑感觉上佢系一个似韩式蛋卷嘅玉子烧。蛋并唔系传统玉子咁企身同埋加左沙律酱同烧汁系面,反而呢个另类少少嘅玉子更岩我口味。👅极上烧牛舌芯 $➑➑又

🍳申子饭 $➑➑

🍜香葱麻酱汁冷面$➒➑

🐷三重芝士吉列千层豚肉$➋➋➑

🫔蓬松玉子 $➒➑

👅极上烧牛舌芯 $➑➑
又系一个我食完会哗一声嘅牛舌。切到好似牛柳粒形状然後烧香,咬落去系极度爽口,同埋完全无羶味,沾埋海盐调味就更上一层楼。

🍣寿司定食 $➋➑➑
超重本足料嘅一个寿司定食。6件寿司再配海胆,牡丹虾同呑拿鱼剌身,完全系将久违嘅日本鲜味直送左黎香港。跟餐仲配左个小乌冬,一人餐份量完全够食。

🦪清酒煮蚬锅 $➒➑
无位再up 蚬嘅相添,只只肥美鲜味嘅蚬用清酒煮熟锅上,岩哂几个朋友叫黎分享。总结黎讲呢餐真系样样野都高质同好好食,一定会再encore!!

📍申子居酒屋
旺角黑布街74-76号艺兴大厦地下1号舖
2021-05-31 24 浏览
之前食过一次申子,记得烧白鳝好脆好好食,系三重芝士豚肉卷漏左d,可能因为我个人唔好肥猪肉。今次朋友叫我一齐去食,就想食d唔同嘅野。第一样嚟嘅系蓬松玉子,芝士同蛋味郁浓,上面有沙律酱,玉子唔算甜(我好怕太甜嘅玉子),咁样嘅配搭都几好食,赞!鳗鱼饭好大块鳗鱼,都厚嘅,烧汁唔会太咸/太甜,味道方面就正正常常。西冷牛饭好食,有牛味,鱼子好多,搅开个蛋捞埋食有幸福嘅感觉,大推!最欣赏系每一客跟嘅汤,本来以为系无无聊又唔好饮嘅味增汤,原来系三文鱼汤,鱼味好香,饮落唔会死咸,有心机煲嘅!环境都舒服乾净嘅,灯光昏暗,比较有情调。

今次朋友叫我一齐去食,就想食d唔同嘅野。

鳗鱼饭

环境都舒服乾净嘅,灯光昏暗,比较有情调。