2019-05-22
今日約左住係東涌既朋友食晚飯,東薈城就無咩好食,來來去去都係果幾間,又迫又多人,朋友就提意不如行過去遠少少去另一邊海堤灣畔食野。🌈行條橋過去就到,大概十分鐘左右,呢邊既住宅外國人居住比較多,所以餐廳都以外國菜為主,好多選擇啊😋😋我揀左一間泰國餐廳,叫做Mint & Basil,呢到有室內同室外,今日天氣都熱熱地,我地決定坐室內😛😛!安排左梳化位比我地坐,呢個位望晒成間餐廳既裝飾,天花板有幾盞大燈閃下閃下幾靚,特別有情調。🍲我地揀左幾款野食,都係比較傳統既泰國菜,冬蔭公湯,炭燒豬頸肉,秘製燒香茅雞翼,🍗另外特別想試試一個幾有特色既菜式,🍞蟹肉焗面包。😋😋餐飲就叫左杯cocktail,belini🍸。😍😍食物好快就黎喇,冬蔭公湯好大碗,隻蝦好大隻,好足料!!❣️炭燒豬頸肉都好有驚喜,個醬汁無得輸啊,同出面食既好唔同,必試推介😝😝香茅雞翼都好好味,必試第二之選👍🏻👍🏻蟹肉焗面包個面包就比較硬,要用刀切開,我地都係第一次試呢款菜色咋!今餐真係好滿足💜💜呢到既員工都係外國人,好親切同好有禮貌,客人都係外國人比較多。感覺好似去左愉景灣食野咁😄😄👍🏻行過黎咁方便,下次再黎試下其他餐廳先😝😝❣️