2020-10-14
長假期開始,大家相信短期都未能出外旅行,四人於是相約在一起,扮扮旅客遊歷鯉魚門⋯⋯重點當然是海鮮餐啦!朋友安排行行海鮮街,嘆吓奶茶、影個靚相、買完手信之後,最後食個海鮮餐。朋友話,就算本地遊都要買手信⋯⋯豉油王蝦碌~四人分量都算幾大碟,蝦夠新鮮,由於味道未算太濃,所以連蝦殼也𡁻得津津入味。椒鹽賴尿蝦~椒鹽瀨尿蝦未算太大隻,帶點點過火,但尚可接受。清蒸果皮南非鮑魚~由於行足一日,未有預早準備白酒,就在附近買了一支平民價錢的副牌小龍船白酒,哈!和當日的鮑魚相當夾檔。鮑魚蒸得剛剛到位,果皮恰如其分帶出鮮味。上湯開邊龍蝦~每人半隻,原先想再加煎米粉底,但最後覺得由於只得四人,份量未想太飽,吃夠就算⋯⋯豉椒蟶子皇~當晚樣樣一件,嚟到聖旨到⋯⋯已八八九九,蟶子每人一抽,彈牙唔過火,正!油焗爆膏醃仔蟹~醃仔在這個秋分時候已是水尾,仍能爆膏之作,大愛甘香軟膏,油焗是當晚筆者至愛,妙哉妙哉!清潤木瓜~食店最後送上是每人半隻夏威夷木瓜,和橙或西瓜相比,來得秋分時的一份滋潤親切。整體來說:海鮮煮功味道平均,味道唔算太濃,啱晒筆者口味,服務態度細心,未知是否鄉下人,感覺一份親切,富有人情味。
重點當然是海鮮餐啦!
朋友話,就算本地遊都要買手信⋯⋯
豉油王蝦碌~
椒鹽賴尿蝦~
椒鹽瀨尿蝦未算太大隻,帶點點過火,但尚可接受。
清蒸果皮南非鮑魚~
鮑魚蒸得剛剛到位,果皮恰如其分帶出鮮味。
上湯開邊龍蝦~
豉椒蟶子皇~
當晚樣樣一件,嚟到聖旨到⋯⋯已八八九九,
蟶子每人一抽,彈牙唔過火,正!
油焗爆膏醃仔蟹~
清潤木瓜~
整體來說: