2021-11-22 499 浏览
天氣轉涼,突然間好想食燒肉,來到荃新天地呢間牛太食燒肉放題。等了大概十分鐘就可以入座了,今次點了兩位豪華燒肉放題,$329一位,可以任食高質肉類,用電話掃QR code下單,見到好多款肉類不同部位,每樣都好想試下!除了肉類,還有其他海鮮、蔬菜、湯品類等等,當然今次主攻最愛日本產牛!前菜小吃點了柚子醋沙律/冷菠菜/冷氣芽菜,夠開胃,準備食燒肉了!嚴選霜降牛肋肉/牛脊肉最愛非牛肋肉和牛脊肉莫屬。脂肪與肉比例剛好,油脂偏多,十分juicy,咬落去入口即溶,霜降牛真係必食之選。上級封門柳/上級腹胸扒放題仲可以包不同牛肉等級和部位,真的很興奮。上級封門柳和上級腹胸扒相對於有口感,牛味濃啲,鍾意食牛既朋友一定要試埋啦。果香滋味牛肋肉特意用玻璃瓶裝著呢個果香牛肋肉充滿特色,相對會比原味多一份蜜甜的感覺。極上厚切牛舌牛舌還可以挑選厚切還是薄切,我比較鍾意厚切版本,口感更實在,整體更濃郁一點。超盛蒜蓉黑胡椒日本產豬腩肉除了牛肉外,還可以挑選豚肉!我點了這份超盛蒜蓉黑胡椒日本產豬腩肉,超對蒜蓉版本醃的juicy版豬腩肉,好好食,散發著點點黑胡椒香。牛油燒日本產帶子接下來要介紹海鮮,今次點了牛油燒日本產帶子

嚴選霜降牛肋肉/牛脊肉

上級封門柳/上級腹胸扒

果香滋味牛肋肉

極上厚切牛舌

超盛蒜蓉黑胡椒日本產豬腩肉

牛油燒日本產帶子
接下來要介紹海鮮,今次點了牛油燒日本產帶子,用上錫紙包著,等牛油燒到融化的時候就食得了,帶子夠鮮甜。

燒棉花糖
最令人喜出望外既係可以點上燒棉花糖喔,無諗過可以係一間燒肉店點上了兒時燒烤回憶。非常特別,又充滿回憶。

最後食飽,更送一份movenpick雪糕,夠曬滿足。

下次食燒肉又會諗起呢間好推介,一個價錢可以食到咁多食材和高品質肉既部位。
2021-11-18