2017-04-15
噢嗨喐!早兩日同女友想食下日本野,去到銅鑼灣梗係喺燈籠街食好西啦!係燈籠街搵左間最少人排的霸嗎拉麵試下,本住我不入地獄...的精神=p入到去霸嗎,係一個好日本居酒屋style的裝修,感覺上好似真係去左日本咁!霸嗎的餐牌花多眼亂,揀到你傻!不過主菜都係豚肉、雞肉同叉燒拉麵。同一直蘭好相似的係佢地都有得俾你揀要蔥走油軟硬麵呢啲基本野,但同佢地唔同的係呢度有啤酒汽水小食撈麵,最正的係佢有得俾你同你的另一半見到面咁食野丫嘛!仲可以餵埋入口添!今次我地叫左個特盛炙燒豚肉拉麵、豚角蔥油撈麵、辛口燒餃子、辣汁唐場炸雞同綠茶雪糕!首先上場的係我既特盛炙燒豚肉拉麵!佢用左4塊手掌加手指咁大大大塊既豚肉,配料係味筍同另加的溫泉蛋。4塊手掌咁大既豚肉丫!一啖咬落去,豚肉的油香、脂肪的口感、炙燒的燶味混合埋一齊,係鐵三角的融合丫!如果我無估錯,呢個豚肉應該係被炆煮七七四十九小時而成的!(逃)味筍的多汁同爽甜,拉麵與湯的極配,豚肉的香濃,流心溫泉蛋的組合,簡直就是在細說日本的歷史與文化!接住上場的係豚角蔥油撈麵!豚肉、青瓜、蔥油同肉碎,是要將蔥油呢樣燒味必備良品帶到更高的陳次!食物黎到的時候我同女友一齊撈起佢,
接住上場的係豚角蔥油撈麵!豚肉、青瓜、蔥油同肉碎,是要將蔥油呢樣燒味必備良品帶到更高的陳次!食物黎到的時候我同女友一齊撈起佢,就好似食泰國野咁,好盞鬼!
辛口燒餃子皮薄多汁,感覺上好似北京餃子,但細隻啲易食啲!
辣汁唐揚炸雞,體積好似山竹牛肉咁,但食雞有雞味!個辣味辣而不嗆,口感外脆內軟,不愧擔當著唐揚的旗幟!
更更更應該講的係我地的甜品綠茶雪糕!入口自日本的綠茶雪糕,配以入口即溶的紅豆,兩者味道互相交替,配合得好似羊腩煲要點腐乳咁!如果暴龍哥話「牛歡喜配咸酸菜係定律黎架嘛!」,我會話「綠茶雪糕搭紅豆都係定律黎架嘛!」