2024-04-29
日本菜重視格調同精緻感,而《炑》喺呢兩方面,由環境至菜式,都做得不錯。 - 天婦羅壽喜燒廚師發辦餐 -前菜三品 -法國鴨胸/水雲/北海道白露筍鴨胸以低溫烹調,口感嫩滑,伴以青瓜絲大蔥絲食增添新鮮感;水雲酸酸味味,食落口滑嘟嘟;北海道白露筍 - 口感爽脆,加伴蛋黃醬 同黑松露,變得不平凡。茶碗蒸 - 大大隻富山灣螢光魷魚係蒸蛋上面,好吸睛。蒸蛋入邊仲有柚子皮,令整體增添獨特香味。天婦羅海鮮三品海老天婦羅 - 喜歡食蝦嘅我最喜歡呢款。肉質鮮甜彈牙,外層配上薄薄脆漿,好酥脆。白子天婦羅 - 用上北海道真雕白子。第一次食味道都幾唔錯。咬落柔滑,唔腥。帆立貝天婦羅 - 用上北海道帆立貝,好厚肉。炸到半生熟,不失半點鮮味。天婦羅野菜兩品 - 蒜葉天婦羅 - 平凡嘅食材,變成天婦羅後變得美味可口。番薯糕天婦羅 - 自家製,味道香甜。壽喜燒肉類 - 美國肉眼/黑豚肉/北海道十勝A4西冷,由味淡到味濃,各有特色。最喜歡A4西冷,油脂香味始終無法抵擋。蘭王蛋令各款肉更昇華。壽喜燒野菜 - 絹豆腐/兵庫縣洋蔥/葛絲/冬菇/娃娃菜。甜品有煙煙韌韌黑糖蕨餅。
- 天婦羅壽喜燒廚師發辦餐 -
前菜三品 -法國鴨胸/水雲/北海道白露筍
鴨胸以低溫烹調,口感嫩滑,伴以青瓜絲大蔥絲食增添新鮮感;
水雲酸酸味味,食落口滑嘟嘟;
北海道白露筍 - 口感爽脆,加伴蛋黃醬
同黑松露,變得不平凡。
天婦羅海鮮三品
天婦羅野菜兩品 -
蒜葉天婦羅 - 平凡嘅食材,變成天婦羅後變得美味可口。
番薯糕天婦羅 - 自家製,味道香甜。
壽喜燒肉類 -
蘭王蛋令各款肉更昇華。
壽喜燒野菜 - 絹豆腐/兵庫縣洋蔥/葛絲/冬菇/娃娃菜。
甜品有煙煙韌韌黑糖蕨餅。