天氣開始熱,胃口開始唔係咁好,最好就是可以食點濕濕地既食物, 突然間好想食泰國野剌激下味蕾。 突然想起朋友介紹銅鑼灣剛開左一間頗為正宗的泰船麵,襯三天長假,一於約埋男友去試試。 位於WORLD TRADE CENTER 對面, 地點好鬼就腳。 店舖細細間, 和香港粉麵店差不多,但獨估一味賣船麵, 豐檢由人。 男友點了全店最貴 $58岩晒心多既人, 一次過試齊雞、牛、 豬。  有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤 (當日豬潤賣清)材料十分豐富, 十足十食車仔麵一樣,金邊粉都被餸蓋過。 以雞亦最好味,相當入味但不會過咸, 丸類入口彈牙,牛腩鬆化可口。 唔好睇到湯底好似醬油咁深色就以為會好咸, 其實剛剛相反,  反而都幾甜下,和在泰國吃到的真是相差不遠。 我就唔想食咁多, 點左 $42 三款牛當以牛腩最好味, 色澤深, 又淋又入味; 牛肉片採用了肥牛,我嫌牛肉太過肥。 但最好味反而系粗河粉, 超級索汁,微辣惹味可口。 另外亦點了兩款抵食串燒  串燒泰式牛肉丸子 $18 、沙嗲雞肉串$22牛肉丸子細細粒,只有牛丸的三份二體積,口感比牛丸更彈牙,味道稱不上特別,但蘸上燒汁後
天氣開始熱,胃口開始唔係咁好,

[船皇] 位於WORLD TRADE CENTER 對面, 地點好鬼就腳。

男友點了全店最貴 [船皇湯麵] $58

岩晒心多既人, 一次過試齊雞、牛、 豬。

材料十分豐富, 十足十食車仔麵一樣,金邊粉都被餸蓋過。

我就唔想食咁多, 點左 [牛腩、牛肉片、牛肉丸撈麵] $42

三款牛當以牛腩最好味, 色澤深, 又淋又入味;

另外亦點了兩款抵食串燒

串燒泰式牛肉丸子 $18 、沙嗲雞肉串$22

牛肉丸子細細粒,只有牛丸的三份二體積,口感比牛丸更彈牙,味道稱不上特別,但蘸上燒汁後美味倍增。

沙嗲雞肉串 $22 略為干身,而且無乜味,一定要蘸付上沙嗲醬提味,味道就OK 左好多。

食完略為重味的食物飲杯 [熱柚子蜜糖茶]  可以清清味蕾。套餐價 $15
2019-05-11