2014-07-17 4374 浏览
識食一定食法國菜~俾得千幾蚊一個頭,就當然叫8道菜既dinner tasting menu ($1588).前菜既小食同番茄凍湯好醒胃,令人成個醒曬,既好想再encore,又好期待主菜。1. 鴨肝冷熱兩食一向唔食鴨肝,諗住食唔到俾朋友食,肥死佢!不過,意外地竟然「清碟」,鴨肝凍批好清新,一啲都無我怕既內臟味,好啱我呢種「foie gras新手」,而熱食既香煎鴨肝就香啲,但一啲都唔油膩,無諗到自己終於可以享受foie gras!2. 鮮蟹肉清湯啫喱呢道菜好啱炎炎夏日食,別出心裁地將番茄清湯雪到啫喱咁,仲要啖啖蟹肉,呢道菜好驚喜,讚!3. 酥皮小龍蝦個酥皮簡直係無得輸!好鬆化兼一啲都唔油,而小龍蝦加埋海鮮煮成既濃汁極香,一上碟就已經流口水,好想食!4. 魚法國餐硬係有舊魚既,但我本身唔特別愛食魚,無特別,不過肉質係新鮮的~5. 烤沙朗鴨皮肉均稱,無多餘脂肪油分,鴨味濃而不麤,肉質嫩且有肉汁,不錯。6. 精選芝士食到一啲平時自己唔會買既軟芝士同blue cheese,整體味道較濃,最鍾意第一款較淡味的硬身芝士(但都唔淡,都好香濃),當體驗下法國人的芝士文化。7. 焦糖朱古力,黑加侖子雪葩雪葩
識食一定食法國菜~

1. 鴨肝冷熱兩食

2. 鮮蟹肉清湯啫喱

3. 酥皮小龍蝦

4. 魚

5. 烤沙朗鴨

6. 精選芝士

7. 焦糖朱古力,黑加侖子雪葩
雪葩好味,好fresh,但我會想再挺身少少。

8. 橙香干邑梳乎厘
我諗呢個係梳乎厘fans都會好愛,而且分量好足,味道當然係好好,為呢餐法國餐畫上完美句號。

好建議食cheese同甜品時叫杯moscato,有甜酒佐食,更高享受!

至於環境,雖然唔係酒店的金碧輝煌,但卻係好別緻的精雕細啄,有種矜貴的感覺。

服務方面,waiter好用心講解每一道菜,令人好有興趣了解更多,而menu有中英法文,唔駛驚睇唔明唔識點菜。
冷熱鴨肝兩食
蟹肉清湯啫喱