2015-11-20 245 浏览
近呢幾年去左日本唔同既地方好多次係日本揾一間冇香港人排隊既拉麵 都會比好多遊客排隊既拉麵好食,因為唔係大brand 既小店,多數都有日本食物人 想要俾好野客人食既「心」,做出來既食物都會好好食餃子菜肉平衡得十分好!味道調較都好好,肉嫩,鮮甜,juicy!最緊要係同日本食開既地道店一樣 細細隻,皮薄,唔多油,埋脆脆唔太厚唔會焦,仲要好脆好岩味!好感動呀!好有上個多月係日本食既感覺!拉麵,較厚身, 角狀,好有口感湯濃,油厚,成個湯底較比平時更濃更螎因為麵質厚重,所以配上特濃既湯就平衡得岩岩好, 唔會俾麵身太厚覺得啖口,亦都唔會因為湯濃而覺得咸湯底同面質都的確係廣島既感受仲有舊肉,豐厚口感,super juicy! 仲有d 煎香左既香口感,係要混埋好肥豬既豬肥膏先有既豐厚飯食感同味道肉嫩,多汁,鮮甜,配合醬汁燒得洽到好處有d令我諗起上次係長崎食既"角煮", 唔好食肉類,成日食菜既我都食到眼都閃晒,haha熊貓應該食埋我個塊肉再追加多塊肉,一次食3塊先開心, haha再講下碗拉面的蛋咁其實本人平時鍾意食豬王拉麵既,呢隻蛋就唔夠豬王濃味不過隻蛋既精瑩度,嫩滑度 ,蛋香同口感都好好!晶瑩剔透的~~

近呢幾年去左日本唔同既地方好多次

餃子
菜肉平衡得十分好!味道調較都好好,肉嫩,鮮甜,juicy!
好感動呀!好有上個多月係日本食既感覺!

拉麵,較厚身, 角狀,好有口感
湯濃,油厚,成個湯底較比平時更濃更螎
湯底同面質都的確係廣島既感受

肉嫩,多汁,鮮甜,配合醬汁燒得洽到好處

再講下碗拉面的蛋
咁其實本人平時鍾意食豬王拉麵既,呢隻蛋就
唔夠豬王濃味

仲有綠茶雪糕
軟雪糕kind, 綠茶味唔係特濃個隻,都ok既
D 紅豆...唔夠淋,唔香亦唔甜...如果可以係十勝就好...

這家店,真係好有日本既感覺(除左個綠茶雪糕)
謝謝你,帶我回到家鄉裡

2015-11-14