2025-08-07
今次無意中嚟到觀塘馬蹄徑一間日式拉麵小店,店內坐滿晒人,門口都有幾個人排隊,我哋都等咗30分鐘先入到去。等候期間,店員有主動問需唔需要水,態度親切,笑容都幾好,感覺幾貼心。我叫咗黑蒜雞白湯拉麵($89),配料有黑蒜、慢煮雞胸、雞叉燒、筍、洋蔥、京蔥、青蔥。麵底選咗黃麵,偏曲身啲,口感比較有咬口。湯底一定要加蒜,整體味道會提升~~另一碗辣味噌雞白湯麵($93),配料都差唔多,只係多咗辣味噌。麵底揀咗白麵,口感比較柔軟,個人覺得白麵好食啲~鍾意食日本拉麵嘅朋友可以一試。記住一定要加蒜🤣追加咗一份日式餃子($38/6隻),包裝見到係日本直送,味道可,配湯麵幾啱。整體體驗都算不錯,環境都幾有日本feel~適合想食返碗簡單日本拉麵嘅朋友👫