雞白湯用11小時熬煮💪🏻湯底有原味,黑蒜油同埋辣味噌三款選擇都係以雞白湯🐣為基底麵質有兩款選擇·黃麵較彈牙 白麵較幼身.拉麵即叫即製 上拉麵時見到湯面充滿綿密泡沫 幾得意😋拉麵入面有雞胸同雞叉燒雞胸嫩滑到有慢煮的感覺🫶🏼雞叉燒好小見 燒得好香 肉味濃郁😻.🫧 黑蒜雞白湯拉麵 Black Garlic Ramen🍜
|黑蒜·慢煮雞胸·雞叉燒·荀·洋蔥·京蔥·青蔥|加配溏心蛋·筍雞白湯湯底加左黑蒜 入口多左啖啖的黑蒜香 唔會蓋過雞的原汁原味 味道好有層次👍🏻.🫧 辣味噌雞白湯拉麵 Spicy Miso Ramen 🍜
|辣味噌·慢煮雞胸·雞叉燒·荀·洋蔥·京蔥·青蔥|加配溏心蛋辣味噌令湯底更惹味 鍾意食辣的朋友可以點呢個

雞白湯用11小時熬煮💪🏻
湯底有原味,黑蒜油同埋辣味噌三款選擇
都係以雞白湯🐣為基底

雞白湯湯底加左黑蒜 入口多左啖啖的黑蒜香
唔會蓋過雞的原汁原味 味道好有層次👍🏻

🫧 辣味噌雞白湯拉麵 Spicy Miso Ramen 🍜
辣味噌令湯底更惹味 鍾意食辣的朋友可以點呢個
位於牛頭角新開嘅マヌル屋,佈置以貓咪作為主題,主打雞白湯拉麵。Menu有三款拉麵,分別係瑪瑙瑙麵、黑蒜雞白湯拉麵同埋辣味噌雞白湯拉麵。 瑪瑙瑙麵🤍配料有雞叉燒、慢煮雞胸、筍、洋蔥、京蔥、青蔥。黑蒜雞白湯拉麵🖤配料有黑蒜、雞叉燒、慢煮雞胸、筍、洋蔥、京蔥、青蔥。雞白湯底經長時間熬製而成,濃厚而不膩、鹹度適中。黑蒜蒜香唔會過強唔會搶味~兩款拉麵~質感唔淋又彈牙😍✨雞叉燒肉質同味道正常發揮~🧐最令人驚喜嘅係慢煮雞胸!🤩肉質鮮嫩多汁、完全唔柴!味鮮而不鹹🥹能夠將雞胸煮成如海南雞滑嫩質地嘅拉麵店!真係可遇不可求!🥺✨小食嘅餃子🥟亦都好香脆可口😍📍マヌル屋 @manuru.ya#manuruya #拉麵 #ramenhk #雞白湯 #瑪瑙瑪麵 #牛頭角餐廳 #牛頭角美食 #牛頭角好去處

瑪瑙瑙麵🤍
配料有雞叉燒、慢煮雞胸、筍、洋蔥、
京蔥、青蔥。

黑蒜雞白湯拉麵🖤
配料有黑蒜、雞叉燒、慢煮雞胸、筍、
洋蔥、京蔥、青蔥。
雞白湯底經長時間熬製而成,
濃厚而不膩、鹹度適中。
黑蒜蒜香唔會過強唔會搶味~

兩款拉麵~質感唔淋又彈牙😍✨
雞叉燒肉質同味道正常發揮~🧐
最令人驚喜嘅係慢煮雞胸!🤩
肉質鮮嫩多汁、完全唔柴!味鮮而不鹹🥹
能夠將雞胸煮成如海南雞滑嫩質地嘅拉麵店!
真係可遇不可求!🥺✨

小食嘅餃子🥟亦都好香脆可口😍

📍マヌル屋 @manuru.ya

今日專登去咗牛頭角試拉麵店「Manuru ya」,果然有驚喜!好似真係入咗日本嘅拉麵小店,位唔算多但坐得舒服~黑蒜雞白湯拉麵同 🌶️辣味噌雞白湯拉麵兩款都極有特色,湯底、配料到麵質都見心思🫶🏻 鍾意雞白湯嘅拉麵迷值得專程一試!🍜 黑蒜雞白湯拉麵(追加溏心蛋)雞白湯熬得濃而不膩,入口綿滑,黑蒜油香氣霸道又唔會嗆喉,蒜香同雞湯鮮甜層次分明👍🏻 特別推薦慢煮雞胸肉超嫩滑!!🤤雞叉燒微微焦香,好正!荀條爽脆、洋蔥京蔥夠甜,加上青蔥提鮮,配搭平衡。追加嘅溏心蛋火候完美,蛋黃流心入味! 😍😍🔥 辣味噌雞白湯拉麵(追加溏心蛋+海帶)辣味噌辛香開胃,辣度適合 同雞湯融合得自然,追加海帶後更添口感😋雞胸同叉燒同樣高質,荀條同雙蔥保持水準。溏心蛋出色,蛋黃撈埋微辣湯底一齊食超滿足!

🍜 黑蒜雞白湯拉麵(追加溏心蛋)

🔥 辣味噌雞白湯拉麵(追加溏心蛋+海帶)
2025-06-23 0 浏览
最近喺工聯會上堂,同學話附近開左間又平又抵食的拉麵,即刻要衝去試試!入面舖仔細細,得幾個位,繁忙時間要等等,不過食拉麵,個個都好快食完,所以都唔使等好耐,一入到去。。。。開放式廚房,超有日本的感覺,仲要好強勁冷氣,一啲都唔覺得喺廚房,老闆似係日本人,但I 人的我無去驗証,如果E 人朋友驗完話我知,XDXD,成間舖都係賣雞白湯, 原味/黑蒜及辣味增,我地揀左原味及辣味增,再加份餃子。湯底係濃厚的雞湯味,師傳會將碗放在熱水上面,等只碗變暖,另外每次上湯前,都會再用搞拌機打泡,令湯底口感更豐盈!肉方面有慢煮雞胸及雞义燒,慢煮雞胸超嫩滑,雞义燒上菜前會再焗一焗,令邊位變得更香😙😙整體用餐感覺非常好,好有日本的小型拉麵店感覺,支持小店👍🏻
2025-06-23 0 浏览
“瑪瑙瑙麵+糖心蛋”($89+$10)“黑蒜雞白湯拉麵+糖心蛋”($89+$10)“餃子”($38)牛頭角有間隱世拉麵店🍜如果唔係男朋友住喺附近都唔知有呢間餐廳🫣店入面有唔少貓貓裝飾,身為貓奴好滿足🤣餐廳主打雞白湯瑪瑙瑙麵🐔亦有以雞白湯為基底嘅黑蒜,辣味噌拉麵我地就點咗瑪瑙瑙麵,黑蒜雞白湯拉麵麵底可以選擇黃麵/白麵黃麵比較彈牙,白麵就係直身麵比較爽口我地仲每碗麵都加咗溏心蛋😚雞白湯經過11小時熬煮,果然十分濃厚🤤就算點黑蒜口味都唔會畀黑蒜搶過風頭拉麵會配埋叉燒,雞叉燒叉燒炙燒過好香,雞叉燒就夠哂嫩😍另外點咗份餃子🥟一份有6隻,外脆內juicy,正呀😛
“瑪瑙瑙麵+糖心蛋”($89+$10)
“黑蒜雞白湯拉麵+糖心蛋”($89+$10)
“餃子”($38)

牛頭角有間隱世拉麵店🍜
如果唔係男朋友住喺附近都唔知有呢間餐廳🫣
店入面有唔少貓貓裝飾,身為貓奴好滿足🤣
餐廳主打雞白湯瑪瑙瑙麵🐔
亦有以雞白湯為基底嘅黑蒜,辣味噌拉麵
我地就點咗瑪瑙瑙麵,黑蒜雞白湯拉麵
麵底可以選擇黃麵/白麵
黃麵比較彈牙,白麵就係直身麵比較爽口
我地仲每碗麵都加咗溏心蛋😚
雞白湯經過11小時熬煮,果然十分濃厚🤤
就算點黑蒜口味都唔會畀黑蒜搶過風頭
拉麵會配埋叉燒,雞叉燒
叉燒炙燒過好香,雞叉燒就夠哂嫩😍
另外點咗份餃子🥟
一份有6隻,外脆內juicy,正呀😛
2025-06-22 0 浏览
呢間拉麵店主打經過11小時熬煮嘅雞白湯拉麵🍜,上年喺牛頭角開業,店內店外都充滿日本拉麵店嘅風味~好天嘅時候黎食🌞,每次都大排長龍,我已經encore過幾次啦😋!🍜瑪瑙瑙麵🐣🍜($89)原汁原味嘅雞白湯拉麵,湯底充滿綿密嘅泡沫,雞味濃郁,賣相吸引🤩~配料亦好豐富:有3片厚切又嫩滑、入口即化嘅慢煮雞胸;3片燒到好香、充滿雞味嘅雞叉燒;荀、洋蔥、京蔥及青蔥,令濃厚嘅雞白湯湯底入口更清新💚,麵底揀咗黃麵,彈牙又掛湯🤤黑蒜雞白湯拉麵($89)🖤🧄🐣🍜雞白湯湯底加入咗黑蒜油,濃郁而不膩,黑蒜油令整碗拉麵變得更有層次感☺️,蒜味夠香同時唔會遮蓋雞白湯嘅雞味,適合鍾意蒜味嘅朋友~配料同瑪瑙瑙麵一樣,麵底同樣揀咗黃麵🍜~每碗拉麵都追加咗糖心蛋同紫菜,每次黎食都一定會加蛋🤤,水準一流🥚店內擺滿好可愛嘅貓咪擺設🐈🐈‍⬛,令人忍唔住要打卡~鍾意食雞白湯嘅朋友一定要嚟試試🍜😋

瑪瑙瑙麵🐣🍜($89)

黑蒜雞白湯拉麵($89)🖤🧄🐣🍜

配料同瑪瑙瑙麵一樣,麵底同樣揀咗黃麵🍜~

店內擺滿好可愛嘅貓咪擺設🐈🐈‍⬛,令人忍唔住要打卡~

鍾意食雞白湯嘅朋友一定要嚟試試🍜😋

今次喺到牛頭角搵食~ 搵到間新開嘅日本人主理嘅「瑪瑙瑙麵」拉麵店~ 舖頭細細~ 但好有日式小店嘅溫馨感,店內仲有好多貓貓擺設,真是一個隱世好去處~ 今次試咗兩款招牌雞白湯拉麵同小食,質素好有誠意,值得支持🥢黑蒜雞白湯拉麵黑蒜嘅香氣即刻撲鼻,湯底用11小時熬煮嘅雞白湯,攪拌到有泡沫,入口滑順,雞味溫和帶醬油香,唔係重口味但好清甜。黑蒜嘅甘香同湯底好夾,提升晒層次,飲落好順喉,唔會油膩,忍唔住想飲晒成碗!配料有慢煮雞胸同雞叉燒,慢煮雞胸嫩滑多汁,肉味濃;雞叉燒煎得香口,帶點焦香。黃麵揀咗彈牙款,掛湯力強,配上荀、洋蔥同京蔥,爽脆清新,食落好有層次。🥢辣味噌雞白湯湯底同黑蒜款一樣綿密,但加咗辣味噌,帶微辣同味噌嘅鹹香,辣度啱啱好,唔會蓋過雞湯嘅鮮甜。白麵口感爽彈啲,吸晒湯汁,食落好順滑。配料同黑蒜款差不多,慢煮雞胸依然嫩滑,都好滿足🥢餃子即叫即煎,皮煎到微脆,簡單嘅醬油調味,係拉麵嘅好拍檔

🥢黑蒜雞白湯拉麵

🥢辣味噌雞白湯

🥢餃子
即叫即煎,皮煎到微脆,簡單嘅醬油調味,係拉麵嘅好拍檔
2025-06-19
牛頭角小巷呢間寶藏拉麵店,由居港日本師傅主理。一入去就被滿滿貓咪包圍 - 牆上貓貓poster、擺設,連碗碟都印住貓貓,貓奴一定心心眼😍𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ℕ𝕖𝕜𝕠 𝕄𝕖𝕟𝕦゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃🍜 雞白湯三重奏1️⃣ 瑪瑙拉麵(原味)・每日新鮮熬煮雞湯・慢煮雞胸腍過布丁・雞叉燒烤焗過好香(湯底清爽唔黏喉)2️⃣ 黑蒜雞白湯・黑蒜油清淡唔搶味・保留雞湯原味又帶蒜香・建議先飲原湯再拌勻🍜 麵條選擇・黃麵|掛湯力強口感彈牙・白麵|口感清爽👨🍜吧檯體驗・睇住師傅製作拉麵・雞湯在鍋滾煮,香氣撲鼻 • 上枱前會先預熱碗、湯底用blender起泡𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚🤑 人均消費:~$100🤩 推薦指數:8.5 / 10📍 餐廳資料:マヌル屋 (牛頭角)牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

🍜 雞白湯三重奏
1️⃣ 瑪瑙拉麵(原味)
・每日新鮮熬煮雞湯
・慢煮雞胸腍過布丁
・雞叉燒烤焗過好香
(湯底清爽唔黏喉)

2️⃣ 黑蒜雞白湯

・黃麵|掛湯力強口感彈牙
・白麵|口感清爽

👨🍜吧檯體驗
・睇住師傅製作拉麵
・雞湯在鍋滾煮,香氣撲鼻
• 上枱前會先預熱碗、湯底用blender起泡

🤑 人均消費:~$100
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:マヌル屋 (牛頭角)
牛頭角馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖

2025-06-19 200 浏览
間舖頭細細間,坐喺吧枱位可以睇住師傅用心煮麵,超有feel!😎 最得意係周圍都係貓貓嘅擺設,連個碗都係貓貓樣,貓奴表示完全投降!😻⭐瑪瑙瑙麵 Manuru Ramen ⭐(慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥) 🍜個雞白湯底打到好似cappuccino咁起晒泡,超綿密!😍 飲落啖啖雞湯嘅鮮甜味,又唔會好油膩,好順喉!🤤 啲慢煮雞胸滑到不得了,雞叉燒又夠香口,配埋啲爽口嘅麵,真係冇得彈!💯⭐黑蒜雞白湯拉麵 Black Garlic Ramen⭐ (黑蒜、慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥)🧄黑蒜味勁香!一上枱就聞到!🧄🤤 黑蒜嘅甘香同濃郁嘅雞湯底夾埋一齊,層次即刻昇華咗!🤩 食落啖啖都係幸福感,忍唔住要成碗湯飲晒佢!👍👍呢間小店絕對係誠意之作,無論環境定食物都超高質! highly recommend!💖

⭐瑪瑙瑙麵 Manuru Ramen ⭐
(慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥) 🍜

⭐黑蒜雞白湯拉麵 Black Garlic Ramen⭐
(黑蒜、慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥)🧄
黑蒜味勁香!一上枱就聞到!🧄🤤

2025-04-28 376 浏览
🍜 這間小店完全值得一試!門牌的日文,完全唔識讀,近日問店員才知讀“瑪瑙瑙屋”在這間日式拉麵店,每碗拉麵都滲透著店主的用心與堅持。坐在吧檯前,親眼見證他熬煮雞湯的過程,散發出的香氣已經叫人垂涎三尺。🔥 🍗 **慢煮雞肉** 簡直令人驚艷,肉質嫩滑得像在嘴裡融化,一試難忘。 💯 **推薦口味**:黑蒜雞白湯與雞白湯加黑椒粉,風味層次豐富,每一口都是極致享受!我每次也飲清麵湯。最讓人驚喜的是,一向不愛拉麵的朋友竟然主動要求再訪!這就是美食的魔力,讓人一再回味,想再次光顧。真的是吃一口就愛上,真。是我最愛拉麵名單之一。
🍜 這間小店完全值得一試!

門牌的日文,完全唔識讀,近日問店員才知讀“瑪瑙瑙屋”

真的是吃一口就愛上,真。是我最愛拉麵名單之一。
最近造訪了一家以貓咪為主題的日式拉麵店,店內的溫馨氛圍和清香的雞湯拉麵讓我印象深刻。這家小店隱身在鬧市一角,店面不大,但一進門就被牆上滿滿的貓咪裝飾吸引——從手繪海報到可愛的貓咪擺件,處處透露著店主的用心與個性。牆上還掛著介紹拉麵種類的圖表,還有不少貓咪照片,有些甚至穿著小衣服,實在讓人會心一笑。這樣的環境不僅適合愛貓人士,也讓整個用餐體驗變得輕鬆有趣。這次點了一碗招牌雞白湯拉麵,端上桌時,乳白色的湯底散發出清新的雞香,讓人忍不住想馬上開動。湯底是用雞骨長時間熬製而成,入口溫潤順滑,帶有濃郁的雞肉鮮味,卻不顯油膩,喝起來清爽又溫暖。麵條選用細直麵,硬度剛好,吸附湯汁的能力很強,每一口都能感受到湯底的鮮美風味。配料方面,碗中有一片慢煮雞肉,肉質軟嫩多汁,帶有淡淡的醬香,搭配湯底非常合拍。不過,其他配料如溏心蛋或海苔需要另外付費追加,基本款的拉麵顯得稍為單調,讓人覺得略有遺憾。湯底的濃度適中,適合喜歡清淡口味的人,但對偏好重口味的饕客來說可能稍顯清淡。建議店家可以提供湯底濃度的選擇,或者將一些基本配料包含在基本款中,這樣會更符合顧客的期待。店內的環境非常乾淨,木質桌面和藍白相間的拉麵碗都帶

店內的環境非常乾淨,木質桌面和藍白相間的拉麵碗都帶有濃濃的日式風情。開放式廚房讓人能看到廚師忙碌的身影,增添了幾分親切感。座位雖然不多,但空間利用得宜,坐起來很舒適。店內還有吉他等小物點綴,顯得隨性又溫馨,適合三五好友或情侶來用餐。

整體而言,這家貓咪主題拉麵店給我留下了很好的印象。雞湯拉麵的湯底清香鮮美,搭配店內可愛的貓咪裝飾,讓人感受到店主的用心與熱情。雖然配料需要額外付費,略為影響整體體驗,但湯底的美味和店內的溫馨氛圍仍值得一試。我給這家店85分,推薦給喜歡清淡湯底和貓咪的朋友,下次會再來試試加了配料的版本!

評分:85/100
推薦指數:★★★★☆
適合人群:愛貓人士、喜歡清淡拉麵的饕客
瑪瑙拉麵
瑪瑙拉麵
2025-03-30 1064 浏览
去咗幾次,次次都冇開門,早兩日夜晚終於食到,原本有啲期望,原來好普通有黃麵同白麵揀,黃麵類似粗麵,口感更彈牙,白麵口感淋啲,唔好食。個湯好普通,唔夠濃,唔知係咪點咗少鹽嘅關係,但係真係淡到咩味都冇😂因為出面嘅拉麵普遍都好似比較鹹,諗住少鹽變正常,點知,出事🤣肉就有兩款,雞肉同埋雞肉叉燒,雞肉好味啲,幾嫩,溏心蛋都ok想試嘅朋友記得唔好點少鹽,好難食😂平時食開淡口味都唔係好接受到,因為可能個湯係泡沫嘅關係

2025-02-17 2416 浏览
新年期間摸咗三次門釘,今次終於食到。新年結束後嘅第一個營業日,見到門口排晒長龍🤣不過聽講就算唔係長假後,呢間舖頭都會成日排長龍。.店內空間唔大,就好似日本拉麵店咁,得12個座位,入到去有種去左日本嘅感覺🤣。老闆係日本人,淨係識講日文同少量英文,另外有一個人識講廣東話主要負責煮野食。.🍜瑪瑙瑙麵(黃麵/白麵)+糖心蛋$89+$10見到餐牌有分黃麵同白麵,都唔知有咩分別,所以一人叫一款。我比較鍾意食白麵,似係平時食一蘭拉麵果重麵。.嚟到飲啖湯,雞湯上面有好多泡泡,一飲啖湯好有雞味。其中一款叫咗少鹽,但我覺得少鹽嗰款冇咁濃。配料方面好有心思,有兩種唔同嘅雞肉,兩種都好嫩滑。.加左糖心蛋,我覺得隻雞蛋偏生,大部份嘅蛋黃都係生,一啜就差唔多無曬個雞黃,我比較鍾意糖心蛋係半熟雞黃有d gel 口嘅狀態。
🍜瑪瑙瑙麵(黃麵/白麵)+糖心蛋$89+$10
2025-01-22 2767 浏览
有次經過嘅時候見多人排隊就行埋去睇吓呢間咩嚟。隔咗一個月之後咁啱要喺附近買嘢所以決定去試試佢 真係有驚喜個湯好濃郁,好香雞味,本身唔算太鍾意食雞白湯 ,但呢間嘅湯底好啱我口味👍🏻雖然平時鍾意食鞋雞,但佢哋嘅慢煮雞胸做得幾好,一啲都唔嚡,仲覺得好香黑椒味 糖心蛋都唔錯,唔會太鹹 第一次食覺得佢好似細細碗,但食晒啲麵飲埋個湯都幾飽 已經幫襯咗第三次,第一次個叉燒有啲乾,之後嗰兩次就正常好彩住附近,想食嘅時候都唔使特登去好遠😋
有次經過嘅時候見多人排隊就行埋去睇吓呢間咩嚟。
隔咗一個月之後咁啱要喺附近買嘢所以決定去試試佢

真係有驚喜

糖心蛋都唔錯,唔會太鹹

第一次食覺得佢好似細細碗,但食晒啲麵飲埋個湯都幾飽

已經幫襯咗第三次,第一次個叉燒有啲乾,之後嗰兩次就正常

好彩住附近,想食嘅時候都唔使特登去好遠😋
2024-12-18 2994 浏览
事緣兄弟講我知牛頭角開左間日式拉麵🍜我就黎睇睇點解崇尚日本文化嘅兄弟都會推薦呢間店啦!-一走入木門就係廚師面前嘅吧台,後面有置物籃可以擺物品。-餐牌只有3款雞白湯拉麵,可見廚師係專心一致去做一件事情,有種日本職人精神嘅感覺。-點餐紙畫單,可選白麵定黃麵。除左一般走蔥選項,仲有少鹽選擇,非常細心。-🍴瑪瑙瑙麵,走蔥熱碗上枱,面頭係打成泡沫奶白色嘅雞湯。明顯見到2款唔同嘅雞肉,口感味道都各有特色,再添層次感。-撥開泡沫,是清爽泛黃的雞湯。由於打左泡,湯會較為溫暖,而唔係熱度燙口嘅感覺。-麵身掛湯程度,睇圖都知道。本身仲好擔心會唔會有洋蔥留比我,超開心,真係乜蔥都走晒!☺️-🍴朋友點嘅版本,加紫菜-食完最大記憶點係佢雞湯底清爽,連我前一日腸胃炎都仲食到就知道。的確有種係日本亂入一間拉麵小店嘅感覺。
事緣兄弟講我知牛頭角開左間日式拉麵🍜
我就黎睇睇點解崇尚日本文化嘅兄弟都會推薦呢間店啦!
一走入木門就係廚師面前嘅吧台,後面有置物籃可以擺物品。

點餐紙畫單,可選白麵定黃麵。
除左一般走蔥選項,仲有少鹽選擇,非常細心。

🍴瑪瑙瑙麵,走蔥

麵身掛湯程度,睇圖都知道。

🍴朋友點嘅版本,加紫菜

的確有種係日本亂入一間拉麵小店嘅感覺。
2024-12-07
午餐