2015-07-30
久仰The Market既大名了,聽講而家係要早幾個月訂定,而且好多人食過都讚,今次襯住partner生日終於可以一試。早一日已經有職員打黎confirm booking,會講清楚收費,仲提我而家冇龍蝦食,轉左其他野食。生日既話係可以叫職員幫你留一件蛋糕,可以寫字既,去到時叫佢上就ok。訂左7點半,差不多時間去到,d職員既禮貌係值得一讚既,好快就安排位置。感覺地方唔太大,因為早已知道張枱會離野食較遠,但其實都唔算太遠水路。去到已經被最近門口既甜品section吸引,甜品對面係水果、沙律吧、芝士之類,再行入去就有壽司刺身同其實熟食。食之前已做定功課,即刻拎左評價唔錯既中湯。湯用瓦碗裝住,拎既時候因為仲好熱,廚師好細心換左個蓋,開既時候就唔會燙手。飲落非常清甜,而且一滴油都冇。海鮮方面我淨係食長腳蟹,呢度既長腳蟹食得出比較新鮮,肉質夠爽而且冇腥味。壽司同刺身選擇不算太多,值得一提既係三文魚刺身好新鮮,而且切出黎既部位都比較肥美。熟食既選擇都唔多,只揀得落意大利飯、芥蘭、香煎魚柳同煙鴨胸。意大利飯同菜都算正常,但魚柳同鴨胸真係幾難食,魚柳肉質係散既,仲有陣怪怪既油味,鴨胸韌到不得了,而且係淡
熟食既選擇都唔多,只揀得落意大利飯、芥蘭、香煎魚柳同煙鴨胸。意大利飯同菜都算正常,但魚柳同鴨胸真係幾難食,魚柳肉質係散既,仲有陣怪怪既油味,鴨胸韌到不得了,而且係淡既。
其實仲有movenpick既雪糕,但太飽所以今次就冇食到了。
整體黎講The Market令我有點失望,每位$648再加一,盛惠$713,呢個價錢黎講食物選擇實在太少,而且熟食既質素絕對有待改善,只係甜品比較出色。可以一提既係侍應既服務態度非常好,有笑容之餘仲好快會清左唔要既碟。如果有機會都只會再試平一半既lunch buffet,晚餐就唔洗客氣了。