2020-03-03
灣仔滿佈小店相信好多人都知,但要揾到佢地都需要付出一定既腳力,今次黎到呢間位於日街,坐立係灣仔與金鐘之間,需要爬上條小樓梯叫honbo既美式cheese burger店.店外採用藍白色簡單配搭,而且用上直立玻璃窗口,空間感十足.HONBO係店內既signature當然要試下,除左普通HONBO之外仲有1.5同2.0揀.當中既分別左於你係咩級數既食肉獸同芝士控.今次我就揀左HONBO1.5試試,一上枱見到份burger充滿牛肉同半溶芝士已經充滿食慾.牛肉望落好juicy,一咬肉汁慢慢流出黎.牛肉漢堡入口唔會過油膩之餘牛香味夠濃,再配上double濃厚芝士口感更濃郁.內裏配菜有酸瓜洋蔥平衡返比更重味同膩既牛同芝士.HONBO1.5對我黎講啱啱好,可以滿足我對肉既渴求之餘又唔太heavy.Grilled chicken burger用左有機雞肉配上自家製日式燒汁醬烤帶點微酸甜十分開胃而且雞肉烤得唔會過乾,內裏仲帶有肉汁.最後係雞肉同烘得鬆軟既漢堡包之間加上蛋黃醬令味道更香濃幼滑.薯條用上幼身薯條,新鮮炸起十分脆身而且隔左一陣仲保持到脆身口感.Lemon green tea檸檬味夠強,食左咁多
HONBO1.5
Lemon green tea檸檬味夠強,食左咁多重味既野食飲返一啖可以解到口腔裏既油膩感之餘檸檬酸夠強令到成個人醒晒.