245
31
10
等级4
149
6
锺意食burger既我,一直都觉得湾仔系食burger既天堂,随左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介绍过既The Butchers Club、仲有今次我觉得系湾仔最好食既burger Honbo。呢间Honbo系上年入选左美国知名数据网站bloomberg全球最佳汉堡包店嘅名单当中42间入面其中一间,全香港第一间都系唯一一间入选,Bloomberg不嬲都会根据全球米芝莲星级厨师同其他获得国际奖项既厨师意见,可见今次冲出国际既Honbo来头唔小,而且佢系2019年国际旅游网站Big 7 Travel公布既「亚洲50间最佳汉堡店」排名第13,知名度绝对唔输过同区排名第5既Burger Joys。呢间小店喺2017年创办,而家有三间分店,我去帮衬既呢一间系湾仔日街既本店。系湾仔读左九年书都无行过湾仔既日月星街,可能本身近金钟啲,而且平时无咩可能会经过,要行斜路或者楼梯先去到,但正正就系呢度隐藏左好多美食。湾仔本店系行希腊风,门面系白色同蓝色拼合,设计系特登搵一间伦敦设计公司主理,Honbo系餐厅名,同时系广东话既英文港式拼音。装修都几雅致,有一面
更多
85 浏览
1 赞好
0 留言

锺意食burger既我,一直都觉得湾仔系食burger既天堂,随左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介绍过既The Butchers Club、仲有今次我觉得系湾仔最好食既burger Honbo。呢间Honbo系上年入选左美国知名数据网站bloomberg全球最佳汉堡包店嘅名单当中42间入面其中一间,全香港第一间都系唯一一间入选,Bloomberg不嬲都会根据全球米芝莲星级厨师同其他获得国际奖项既厨师意见,可见今次冲出国际既Honbo来头唔小,而且佢系2019年国际旅游网站Big 7 Travel公布既「亚洲50间最佳汉堡店」排名第13,知名度绝对唔输过同区排名第5既Burger Joys。
63 浏览
1 赞好
0 留言

呢间小店喺2017年创办,而家有三间分店,我去帮衬既呢一间系湾仔日街既本店。系湾仔读左九年书都无行过湾仔既日月星街,可能本身近金钟啲,而且平时无咩可能会经过,要行斜路或者楼梯先去到,但正正就系呢度隐藏左好多美食。
290 浏览
1 赞好
0 留言

湾仔本店系行希腊风,门面系白色同蓝色拼合,设计系特登搵一间伦敦设计公司主理,Honbo系餐厅名,同时系广东话既英文港式拼音。装修都几雅致,有一面lakemont blue墙,加上店内霓红光管设计,用白砖枱同黄铜灯配衬,地方细细,坐满大概系20几个人,枱都细细张,但有齐吧枱、communal table同窗边开扬位,感觉几chill,但如果系同朋友一齐食会几迫下,但我果次系一个人去,再加上限聚令左块板,所以自己就坐到两个人位嘅位置,叫做宽敞啲。
102 浏览
1 赞好
0 留言
1231 浏览
2 赞好
0 留言

餐牌主要系10几款汉堡包,最平$88,最贵$178,平日有午市套餐,包配菜同饮品,会平少少。主打本土自家制美式经典芝士汉堡,汉堡、酱汁同扒都系自家制作,招牌汉堡有honbo同cheeseburger,特色既汉堡有软壳蟹汉堡、带子汉堡等,汉堡包外亦有芝士薯条同厚切番薯条,饮品有唔同既lemonade、iced tea、lemon tea同手工啤酒。
-
🍔 Honbo 2.0💰168,set 208(👅: 9.5/10)
Honbo 2.0
$208
73 浏览
2 赞好
0 留言

Honbo系呢度嘅招牌汉堡包,另一个招牌就系cheeseburger,而Honbo 2.0 就系1.0 份量既两倍,足足四块两安士既汉堡扒,三重芝士。

我自己个人唔算大食,其实honbo跟set都够饱,不过第一次想食得满足啲就叫左honbo2.0,honbo本身唔算好大个,但连埋个餐我觉得系足够。
Honbo 2.0
$168
178 浏览
3 赞好
0 留言

食汉堡包,最紧要就系个包,但香港真系冇乜边间餐厅讲究面包嘅品质,呢间汉堡嘅老板就用左9个月时间发明左呢一只包,佢系用咗25%薯粉同埋牛奶去做嘅汤种面包,虽然成本贵D,保鲜期得48个钟,但比起常见既牛油brioche面包,质地坚挺啲、更有弹性、香味自然,解决左因为香港潮湿既天气令到薯仔好易发霉既问题,更加适合用来做汉堡包同更加接近加州style。

面包系夹馅料之前会稍为烘一烘下,所以咬落去系小小脆口,馅料既水份同埋酱汁拿捏得几好,口感真系无可挑剔。个包嘅size同厚薄对进食来讲亦系啱啱好,唔会话太大个摆唔到落口食,香港好多汉堡包都系做到劲高身,其实个口系食唔到,最後都系要切开嚟食。

面包最出色嘅位系做到乾身,原因系因为佢酱汁既份量岩岩好之余,仲有无落到香港好多汉堡包都有落既蕃茄,因为蕃茄一多就比较容易出水,整湿个包,今次呢个汉堡包系故意无落蕃茄,大厨有意识到呢个问题,所以解决左一个经常汉堡包会出现既一个问题,但同时因为佢哋系故意唔落蕃茄,所以如果锺意汉堡包有蕃茄嘅你就会觉得唔啱食。

汉堡扒牛肉系美国入口香港,系用咗七成美国USDA Prime牛肩脊同牛肋条,再混合三成本地新鲜牛腩,用本地食材令到汉堡保持新鲜。牛肉每日朝早新鲜绞碎然後手搓成波,用牛肩同牛腩部份做成肉波,唔会加调味剂同添加剂,而且会用传统既smash style大力压扁,食落去会比较脆口。honbo汉堡扒分开两块,增加煎既面积,食落会乾身啲香口啲,至於店舖另一个招牌cheeseburger会一块过煎,食落会juicy啲。牛肉够热辣辣,因为即叫即做,有order先会放入450度既扒炉。牛肉食落有少少肉味,汉堡扒有咬口,食得出唔似系用机打出黎,系有口感,食到一粒粒肉,见到牛肉略有嫩粉红色,生熟程度啱啱好,突出香浓嘅肉味,调味唔多,用海盐加上酸甜酱汁已经好够。

至於汉堡包入边嘅配料有洋葱、自家腌温室青瓜同水耕菜,加上芝士同自制嘅秘制酱汁,特别一提系呢间餐厅好锺意用本地既农产品,好似汉堡包入边嘅水耕菜都系本地农场出品。菜唔多但食落都唔觉油腻感,可能佢本身乾身而且唔会成个包都系油,只需芝士带出咸味已经足够,芝士系澎湃,因为系每两层肉中间加。
-
🍟 Fries 💰0 for set(👅: 8/10)
Fries
58 浏览
1 赞好
0 留言

店舖最出名系炸番薯条,但我平日大概两点坐到入去,想叫个时已经卖晒。得返普通薯条。
薯条都唔系来货,系厨师每朝刨皮切条,即炸两次脆,薯条表面炸到金黄香脆,食落脆口够乾身,够热辣辣,粗度适中,薯味够,甘香粉糯,就咁点茄汁已经好食。
24 浏览
2 赞好
0 留言

-
🍹 Apple Pie Iced Tea +💰10(👅: 7.5/10)
Apple Pie Iced Tea
$10
76 浏览
3 赞好
0 留言

饮落肉桂味几浓,好似真系饮紧苹果批咁,偏甜,系茶味带小小苹果批香味,不过如果连冰都系茶底会更好。
Apple Pie Iced Tea
$10
20 浏览
1 赞好
0 留言

-
307 浏览
1 赞好
0 留言

🌟 价钱黎讲唔计2.0同set,honbo都算系香港既中价至贵价汉堡(98),对比起香港既中价连锁汉堡包burger king、shake shack、five guys、mos burger既大约41-85价钱,但只要比多小小钱,可以食到另一个级数既汉堡系绝对值得。
呢度既优胜之处系包系烘过够脆,做到好多汉堡做唔到嘅乾身,虽然佢配料唔似其他咁丰富,亦都唔似Five Guys咁可以自己拣配料,但佢已经系好好食,所有嘢都系恰到好处。牛肉嘅味道系足够,唔会输比喺扒房食到嘅牛肉。成个汉堡好食在用料同料理想法,而唔系好似Five Guys咁靠酱汁。

汉堡嘅味道绝对系水准之上,甚至系我香港食过最好食嘅汉堡,而且呢间小店系选择食材或者处理食材上面都有自己嘅做法同谂法,会讲得出点解要用呢种材料,或者点解要咁做,对比起好多餐厅厨师讲唔出点解要咁煮,而食材更加只系睇个买手入啲咩平货方便啲,其实背後冇乜原因,而呢间餐厅有自己谂法喺料理入面,已经系值得一赞。

喺薯条方面,我会觉得Five Guys更胜一筹,如果只系计原味,无论系味道上定系份量上。

饮品上选择好多,但我个人会prefer five guys既milkshake,喺汉堡店入边,我觉得比较难搵到嘢饮可以赢到咁邪恶嘅milkshake。

总结呢间应该打後都会成日帮衬,因为系湾仔几方便,下次会再食honbo或者cheeseburger同佢既招牌甜番薯薯条。
-
👅味道: 9.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $240 (服务费: 10%)
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$240 (午餐)
推介美食
Honbo 2.0
$ 208
Honbo 2.0
$ 168
Fries
  • Apple  pie  Iced  tea
等级3
74
0
2021-09-12 0 浏览
同事带路去食全球美味汉堡系湾仔日月星街附近舖仔细细,大约5,6张枱lunch时间可能都要等下位🔸Honbo$98招牌汉堡加上秘制酱汁汉堡扒食落好夹面包亦比平时食开嘅软熟绝对值得一试
更多
同事带路去食全球美味汉堡
系湾仔日月星街附近
舖仔细细,大约5,6张枱
lunch时间可能都要等下位
0 浏览
0 赞好
0 留言

🔸Honbo$98
招牌汉堡加上秘制酱汁
汉堡扒食落好夹
面包亦比平时食开嘅软熟
绝对值得一试

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
15
0
2021-09-10 0 浏览
听落咁西利 一要试下/Honbo位置系日月星街个边系近年好多文青小店汇聚一齐嘅地方/下就Lunch时间去食都颇多人晏左小小都要等位/第一次食 试左cheese burger🍔好香好有牛肉味同平时食开嘅真系有分别我谂如果系Honbo 2.0 会更加正(好邪恶😈)/套餐有野饮同小食今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜我下次会拣番梳打水🧊/小食方面 可以叫普通薯条 但绝对建议要转做蕃薯条 (佢系切到好粗个种 好有口感 仲有蕃薯本身嘅甜味)非常推荐🍟🍟🍟
更多
听落咁西利 一要试下
/
Honbo位置系日月星街个边
系近年好多文青小店汇聚一齐嘅地方
/
下就Lunch时间去食都颇多人
晏左小小都要等位
/
第一次食 试左cheese burger🍔
好香好有牛肉味
同平时食开嘅真系有分别
我谂如果系Honbo 2.0 会更加正(好邪恶😈)
/
套餐有野饮同小食
今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜
我下次会拣番梳打水🧊
/
小食方面 可以叫普通薯条 但绝对建议要转做蕃薯条 (佢系切到好粗个种 好有口感 仲有蕃薯本身嘅甜味)非常推荐🍟🍟🍟
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
推介美食
  • Honbo
  • Sweet Potato Fries
等级3
73
0
2021-09-07 0 浏览
:「虽跻身『2020全球最佳汉堡』,但不合老饕口味。」《制》Honbo《号》Honbo(去酸瓜).芝士薯条《贝》$98 + $58《品》【汉堡排】🐂二安士手打牛肉汉堡排两块,以传统smash style大力压扁;🐂分两块煎,增煎烙面积,以致脆身香口,但好坏参半——🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉质微粗。🐂而老饕私认为,肉排够厚方能尽兴,故对薄排不敢恭维。🐂两块份量合并亦不算多,不够满足。—————————————————————————【包体】🍔制法讲究,坚挺、有回弹力、麦香自然,但非独家优势;🍔稍微以牛油烘过,边位微脆,是心思——🍔但非匠心独运,不少优秀店家亦有此一着。🍔口感味道不算惊艳,算是水准发挥——🍔无被酱汁浸腍,不错。—————————————————————————【配料】🔸芝士、酸瓜、洋葱,味道可以预期,平平无奇;🔸自调汁似千岛酱,微酸,不甚特别。🔸标准搭配,份量适中,无功无过。——————————————————————————【芝士薯条】🍟薯条炸得香脆,芝士味浓,放凉後两者滋味顿减;🍟同样地,味道口感水准发挥,但性价比低。—————————————————
更多
:「虽跻身『2020全球最佳汉堡』,但不合老饕口味。」
0 浏览
0 赞好
0 留言
《制》Honbo
《号》Honbo(去酸瓜).芝士薯条
《贝》$98 + $58
《品》
【汉堡排】
🐂二安士手打牛肉汉堡排两块,以传统smash style大力压扁;
🐂分两块煎,增煎烙面积,以致脆身香口,但好坏参半——
🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉质微粗。

🐂而老饕私认为,肉排够厚方能尽兴,故对薄排不敢恭维。
🐂两块份量合并亦不算多,不够满足。
—————————————————————————
【包体】
🍔制法讲究,坚挺、有回弹力、麦香自然,但非独家优势;
🍔稍微以牛油烘过,边位微脆,是心思——
🍔但非匠心独运,不少优秀店家亦有此一着。

🍔口感味道不算惊艳,算是水准发挥——
🍔无被酱汁浸腍,不错。
—————————————————————————
【配料】
🔸芝士、酸瓜、洋葱,味道可以预期,平平无奇;
🔸自调汁似千岛酱,微酸,不甚特别。
🔸标准搭配,份量适中,无功无过。
——————————————————————————
【芝士薯条】
🍟薯条炸得香脆,芝士味浓,放凉後两者滋味顿减;
🍟同样地,味道口感水准发挥,但性价比低。
—————————————————————————
【整体】
▪️份量不算大,女士或者一个刚好,但男士或许不够;
▪️Five guys 更佳,更满足。
▪️撇除政治因素,不论价钱、口感、份量、味道,老麦皆更出色。
—————————————————————————

🗺️湾仔日街6-7号日新楼地下B号舖
🗺️中环康乐广场1号怡和大厦B1楼1号舖BaseHall
🗺️荃湾白田坝街45号南丰纱厂3楼303号舖

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-09-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$100 (晚餐)
等级2
20
0
2021-08-31 0 浏览
🎈Honbo>>>>>>>>>>餐厅环境好有风格,好似外国嘅气氛咁!而且系用咗我好锺意嘅蓝色>>>>>>>>>>叫咗一个芝士汉堡!呢度有芝士汉堡好大份,而且中间嘅汉堡扒好香浓!煎得啱啱好!略嫌个面包唔算太好食!如果面包可以有香少少嘅牛油味会更好!但系整体来讲系好高质嘅!!
更多
🎈Honbo
>>>>>>>>>>
餐厅环境好有风格,好似外国嘅气氛咁!而且系用咗我好锺意嘅蓝色
>>>>>>>>>>
叫咗一个芝士汉堡!呢度有芝士汉堡好大份,而且中间嘅汉堡扒好香浓!煎得啱啱好!略嫌个面包唔算太好食!如果面包可以有香少少嘅牛油味会更好!但系整体来讲系好高质嘅!!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级2
10
0
2021-08-25 0 浏览
平时lunch time食黎食去都系个几个burger店今次趁得闲去食啲未食过而又好多人话好食既〈Honbo〉💕💕见到menu有impossible burger,都已经觉得好惊喜😂😂😂相信有唔同饮食习惯既foodies都可以系Honbo揾到一款岩自己既burger😍今次试咗Grilled Chicken Burger鸡肉既熟度岩岩好,肉质细嫩,配handmade teriyaki,一啲肥腻感都无加上爽脆新鲜既生菜,同浓郁既芝士,令口感同味道都好有层次👍👍👍Cheese Fries 都好好食最锺意啲岩岩炸好既薯条食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齐食👍👍👍饮品方面就叫咗Mike’s Lemonade味道比较酸,有淡淡既cucumber味,令人觉得好开胃👍👍👍餐厅环境好chill,menu上仲有个搞笑gag十分建议邀请朋友去坐低放松下💖
更多
平时lunch time食黎食去都系个几个burger店
今次趁得闲去食啲未食过而又好多人话好食既〈Honbo〉💕💕

见到menu有impossible burger,都已经觉得好惊喜😂😂😂
相信有唔同饮食习惯既foodies都可以系Honbo揾到一款岩自己既burger😍

今次试咗Grilled Chicken Burger
鸡肉既熟度岩岩好,肉质细嫩,配handmade teriyaki,一啲肥腻感都无
加上爽脆新鲜既生菜,同浓郁既芝士,令口感同味道都好有层次👍👍👍

Cheese Fries 都好好食
最锺意啲岩岩炸好既薯条
食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齐食👍👍👍

饮品方面就叫咗Mike’s Lemonade
味道比较酸,有淡淡既cucumber味,令人觉得好开胃👍👍👍

餐厅环境好chill,menu上仲有个搞笑gag
十分建议邀请朋友去坐低放松下💖
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-08-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$150 (晚餐)
推介美食
  • Grilled Chicken Burger
等级2
21
0
2021-08-25 148 浏览
Dear Readers,Thought of trying a different place. Ate last week at Central place Hollywood Road. Very nice portion double patty burger. Honbo been on my list for sometime. So went out get one but the place is located in a seclusive location. Was hard find at first. Need to call the restaurant if you lost. This hidden Gem I should call the food. I ordered the 3 patty Honbo 1.5. Not too cheese as it was seem at first. The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all
更多
Dear Readers,

Thought of trying a different place.

Ate last week at Central place Hollywood Road. Very nice portion double patty burger.

Honbo been on my list for sometime.

So went out get one but the place is located in a seclusive location. Was hard find at first.

Need to call the restaurant if you lost.

This hidden Gem I should call the food.

I ordered the 3 patty Honbo 1.5.

Not too cheese as it was seem at first.

The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all packed separately so I can assemble it at home.

Add-on. I wanted at first tater tot’s and chicken pops but later to learn that it was out of stock. Hope they can refill for my next date.

I ordered fries and founding out it was so crunchy so different taste from other fry place I eat on nearby 42 Lockhart road or the famous known for fries 60 Johnston Road.
I must say fries were one of the main point of the night. A Must order.

Hands on manager Laxmi was very catering and helpful in ordering the food. Thumbs Up.


Thank you for reading.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-08-08
用餐途径
外卖自取
人均消费
$168 (晚餐)
推介美食
  • Honbo  1.5
  • Fries
等级3
32
0
2021-08-04 1036 浏览
留意左呢间美式汉堡店好耐啦!(●°u°●)​ 」今次经开湾仔的起心肝去咗日街试 好早去到都已经full house 果然系唔简单呀😎仲估到汉堡店都有健康美食!🥕◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔首先要左个basic款嘅cheese burger 有一块4oz既牛🥩基本既ingredients 🧀再加埋house sauce 原来简单配搭已经好好食☺️burger嚟讲牛嘅质素好高 靓牛绝对提升左成个burger既味道!◌ 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻 (𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙱𝚞𝚗!🥬) $𝟷𝟹𝟾另外要左个必试既Honbo 1.5!牛既份量比cheese burger再多2oz🐮而今次系更加系第一次试lettuce bun!🥬 开头以为Lettuce Bun系一款用生菜整既包😹结果原来真系用Lettuce代替左面包 直接包住左啲ingredients🤪想减少淀粉质但又想食汉堡包既朋友可以一试🤤❤️◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠因为weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一个sides~今次拣左sweet potato fries 将原粒蕃薯新鲜炸起 食落好香口
更多
留意左呢间美式汉堡店好耐啦!(●°u°●)​ 」今次经开湾仔的起心肝去咗日街试 好早去到都已经full house 果然系唔简单呀😎仲估到汉堡店都有健康美食!🥕
36 浏览
0 赞好
0 留言

◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔
25 浏览
0 赞好
0 留言


首先要左个basic款嘅cheese burger 有一块4oz既牛🥩基本既ingredients 🧀再加埋house sauce 原来简单配搭已经好好食☺️burger嚟讲牛嘅质素好高 靓牛绝对提升左成个burger既味道!

◌ 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻 (𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙱𝚞𝚗!🥬) $𝟷𝟹𝟾
52 浏览
0 赞好
0 留言


另外要左个必试既Honbo 1.5!牛既份量比cheese burger再多2oz🐮而今次系更加系第一次试lettuce bun!🥬 开头以为Lettuce Bun系一款用生菜整既包😹结果原来真系用Lettuce代替左面包 直接包住左啲ingredients🤪想减少淀粉质但又想食汉堡包既朋友可以一试🤤❤️

◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠

因为weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一个sides~今次拣左sweet potato fries 将原粒蕃薯新鲜炸起 食落好香口 比起普通薯条更值得试!🍟咁岩店员唔小心上错左Coleslaw望落唔错 都值得一试!
22 浏览
0 赞好
0 留言


Overall黎讲觉得呢度既Burger都算好高质🤤而且餐厅既设计都系行美国简约style~🇺🇸加上湾仔店位於日街 周边既舖令呢间Honbo更有特色!🥰
23 浏览
0 赞好
0 留言


30 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$120 (午餐)
推介美食
  • 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻
等级2
16
0
HONBO4层牛肉HONBO2.0 相信系全香港最好食嘅汉堡包🧁食物质素:😍😍😍😍😍📸打卡指数:😍😍😍😍🧹卫生指数:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店员表现:😍😍😍😍💵性价之比:😍😍😍地址:湾仔日街6-7号日新楼地下B号舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Honbo系小编食过咁多汉堡以来最最最好食既!佢成功入选咗Bloomberg全球42间最佳汉堡店之一,佢亦系香港既唯一一间🥇。今日下午茶时间去咗食Honbo,去到无乜人,坐既位都比想像中阔落。入到舖头,装修极具特色,非常适合打卡!有3间分店分别荃湾同中环,大家快d去试下啦😍🔥💯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.Honbo 2.0 HK$168 Rating: 9.5/10。招牌Honbo 2.0 系有4块2oz既牛肉。牛肉嫩滑多汁不会过老。三块芝士夹在中间。个house sauce 非常美味。包非常松软厚薄程度适中。包有别於一般嘅汉堡系用薯粉制造。整体非常惹味,完美配搭。Honbo同cheeseburger 既分别不大。比较推荐Honbo2.0 口感极丰富。encore 之选🔥🔥2.Sweet Potato Fries HK$38 Rat
更多
134 浏览
0 赞好
0 留言



HONBO

4层牛肉HONBO2.0 相信系全香港最好食嘅汉堡包

🧁食物质素:😍😍😍😍😍
📸打卡指数:😍😍😍😍
🧹卫生指数:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店员表现:😍😍😍😍
💵性价之比:😍😍😍

地址:湾仔日街6-7号日新楼地下B号舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

Honbo系小编食过咁多汉堡以来最最最好食既!
佢成功入选咗Bloomberg全球42间最佳汉堡店之一,佢亦系香港既唯一一间🥇。
今日下午茶时间去咗食Honbo,去到无乜人,坐既位都比想像中阔落。
入到舖头,装修极具特色,非常适合打卡!
有3间分店分别荃湾同中环,大家快d去试下啦😍🔥💯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Honbo 2.0
$168
15 浏览
0 赞好
0 留言
Honbo 2.0
$168
11 浏览
0 赞好
0 留言

1.Honbo 2.0 HK$168 Rating: 9.5/10
。招牌Honbo 2.0 系有4块2oz既牛肉
。牛肉嫩滑多汁不会过老
。三块芝士夹在中间
。个house sauce 非常美味
。包非常松软厚薄程度适中
。包有别於一般嘅汉堡系用薯粉制造
。整体非常惹味,完美配搭
。Honbo同cheeseburger 既分别不大
。比较推荐Honbo2.0 口感极丰富
。encore 之选🔥🔥
Sweet Potato Fries
$38
22 浏览
0 赞好
0 留言


2.Sweet Potato Fries HK$38 Rating:7/10
。新鲜即炸热辣辣脆卜卜
。蕃薯条面有少许砂糖带岀甜味
。味道正常发挥
。没有太大惊喜

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹


22 浏览
0 赞好
0 留言


6 浏览
0 赞好
0 留言

Honbo 2.0
$168
17 浏览
0 赞好
0 留言

482 浏览
0 赞好
0 留言
160 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-28
用餐途径
堂食
推介美食
Honbo 2.0
$ 168
Honbo 2.0
$ 168
Honbo 2.0
$ 168
等级3
38
0
2021-07-18 850 浏览
呢间餐厅已经好多人介绍过,听闻系最佳汉堡。今日专登嚟朝圣,食完之後去楼下做yoga。铺面比较细,因为疫情关系大枱放咗胶板间成一格格,两个人坐都唔会好迫Ge。叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。个burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d酱,几好食。Sweet potato chips就甜甜地咸咸地咁,因为佢切得好厚,所以口感ok,都唔错。Lemonade就好後悔叫左,因为超级甜!
更多
呢间餐厅已经好多人介绍过,听闻系最佳汉堡。今日专登嚟朝圣,食完之後去楼下做yoga。

铺面比较细,因为疫情关系大枱放咗胶板间成一格格,两个人坐都唔会好迫Ge。

叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。

个burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d酱,几好食。

Sweet potato chips就甜甜地咸咸地咁,因为佢切得好厚,所以口感ok,都唔错。

Lemonade就好後悔叫左,因为超级甜!
32 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
43
0
Honbo系全港唯一一间入选Bloomberg全球最佳汉堡嘅burger店,试完终於知道点解咁出名🤤 虽然影落去唔系话好igable,好澎湃咁,但真系好好食!比起其他嘅burger店,佢嘅配料无咁丰富,尤其无咗一般burger会有嘅蕃茄,但佢地系故意唔落蕃茄,为免整湿个包影响口感,即使系我呢好锺意食蕃茄嘅人,都觉得唔落蕃茄系一个正确决定咁~~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨价钱:7/10👅味道:8.8/10🌌环境:7/10★Honbo ($98)第一次去试就叫咗佢哋嘅signature,入面有两块2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋葱同埋秘制嘅sauce。汉堡包烘到轻微脆口,仲保持到乾身,食落好松软,成个包嘅大细我都好满意,啱啱好系摆到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做两块,比起一块厚身嘅,食入口会更加香脆同有层次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出★薯条 ($38)薯条令我劲有惊喜!相比粗身嘅薯条,我一向比较锺意食幼身薯条,暂时食过最好食嘅系喺La Vache! 但Honbo嘅薯条同佢难分高下!薯条本身已经有淡淡嘅调味,即使唔落茄汁都已经好够味,每一条都炸到脆身,食到最後都无一条系腍嘅
更多

Honbo系全港唯一一间入选Bloomberg全球最佳汉堡嘅burger店,试完终於知道点解咁出名🤤 虽然影落去唔系话好igable,好澎湃咁,但真系好好食!

比起其他嘅burger店,佢嘅配料无咁丰富,尤其无咗一般burger会有嘅蕃茄,但佢地系故意唔落蕃茄,为免整湿个包影响口感,即使系我呢好锺意食蕃茄嘅人,都觉得唔落蕃茄系一个正确决定咁~


~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨价钱:7/10
👅味道:8.8/10
🌌环境:7/10


★Honbo ($98)
第一次去试就叫咗佢哋嘅signature,入面有两块2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋葱同埋秘制嘅sauce。汉堡包烘到轻微脆口,仲保持到乾身,食落好松软,成个包嘅大细我都好满意,啱啱好系摆到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做两块,比起一块厚身嘅,食入口会更加香脆同有层次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出
27 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言



★薯条 ($38)
薯条令我劲有惊喜!相比粗身嘅薯条,我一向比较锺意食幼身薯条,暂时食过最好食嘅系喺La Vache! 但Honbo嘅薯条同佢难分高下!
薯条本身已经有淡淡嘅调味,即使唔落茄汁都已经好够味,每一条都炸到脆身,食到最後都无一条系腍嘅!而且好神奇嘅系,佢一啲都唔油腻,只有好少嘅油会残存喺手指~
20 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • Honbo
  • Fries
等级3
98
0
2021-07-10 531 浏览
一直听闻Honbo开咗几间分店都未有机会试佢哋嘅burger入选全球最佳汉堡个朵咁响就试吓佢咩料先嚟到湾仔店 店舖比想像中细四人枱都得3-4张2人枱就迫住系张大长枱食环境比较迫夹但装修几靓几特别Double Cheese Burger汉堡劲大个 口细啲都咬唔哂Beef Patty唔算好厚 煎到微焦用多种牛肉打成 牛肉味好浓 咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔会好乾夹住半溶嘅芝士 邪恶级数120%!Double Cheese加Double Patty双重享受食得好开心自家制面包都算软熟唔会太乾争争仲有生菜同蕃茄食到尾段有啲腻嘅感觉 虽然价钱偏贵 不过呢个汉堡系有啲料到🥰Cheese Fries晚餐呢度系冇Combo所有野都要散叫 包括啲Sides讲返个薯条幼薯条上面淋上芝士酱好难难食嘅组合 正常发挥Buffalo Wings个buffalo wings又几有惊喜炸咗嘅鸡翼再用自家制酱汁调味甜甜酸酸带微辣鸡翼外皮香脆肉嘅部分唔会炸到好乾 几惹味终於嚟到一试Honbo 符合预期虽然价钱偏贵 但性价比几高啲Sides就可试不可试如果想去食嘅话建议去其他两间分店会冇咁迫
更多
一直听闻Honbo
开咗几间分店都未有机会试
佢哋嘅burger入选全球最佳汉堡
个朵咁响就试吓佢咩料先


嚟到湾仔店 店舖比想像中细
四人枱都得3-4张
2人枱就迫住系张大长枱食
环境比较迫夹但装修几靓几特别


Double  Cheese  Burger
$158
22 浏览
0 赞好
0 留言



Double Cheese Burger


汉堡劲大个 口细啲都咬唔哂

Beef Patty唔算好厚 煎到微焦
用多种牛肉打成 牛肉味好浓
咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔会好乾
夹住半溶嘅芝士 邪恶级数120%!

Double Cheese加Double Patty
双重享受食得好开心

自家制面包都算软熟唔会太乾争争
仲有生菜同蕃茄
食到尾段有啲腻嘅感觉

虽然价钱偏贵 不过呢个汉堡系有啲料到🥰



Cheese  Fries
$58
12 浏览
0 赞好
0 留言



Cheese Fries

晚餐呢度系冇Combo
所有野都要散叫 包括啲Sides
讲返个薯条
幼薯条上面淋上芝士酱
好难难食嘅组合 正常发挥



Buffalo Wings

个buffalo wings又几有惊喜
炸咗嘅鸡翼再用自家制酱汁调味
甜甜酸酸带微辣
鸡翼外皮香脆
肉嘅部分唔会炸到好乾 几惹味


终於嚟到一试Honbo 符合预期

虽然价钱偏贵 但性价比几高
啲Sides就可试不可试

如果想去食嘅话建议去其他两间分店会冇咁迫
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Double  Cheese  Burger
$ 158
Cheese  Fries
$ 58
等级4
109
0
Burger迷必试!香港唯一一间入围「全球最佳汉堡2020」名单嘅Burger店😍Honbo嘅burger包体几好食,整体唔算好大个,价钱偏贵少少。我觉得想丰富啲一定要嗌double,得一块汉堡食完唔够满足。t︿t 薯条就劲香口,好有薯味,唔理热气喇👅因为无得堂食,但又想即刻食,所以外卖完就去隔离个公园仔开餐。饮住啤酒,都几舒服嫁~ 不过我食嘅时候系早几个月喇,而家热到咁梗系室内食啦!🙈大家都要注意保暖呀!Honbo地址: 湾仔日街日新楼G/F
更多
13 浏览
0 赞好
0 留言


Burger迷必试!香港唯一一间入围「全球最佳汉堡2020」名单嘅Burger店😍Honbo嘅burger包体几好食,整体唔算好大个,价钱偏贵少少。我觉得想丰富啲一定要嗌double,得一块汉堡食完唔够满足。t︿t 薯条就劲香口,好有薯味,唔理热气喇👅

因为无得堂食,但又想即刻食,所以外卖完就去隔离个公园仔开餐。饮住啤酒,都几舒服嫁~ 不过我食嘅时候系早几个月喇,而家热到咁梗系室内食啦!🙈大家都要注意保暖呀!

Honbo
地址: 湾仔日街日新楼G/F
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
42
0
2021-07-05 274 浏览
听闻呢间系Bloomberg 2020全球最佳汉堡唯一入榜既香港汉堡店😯又favourite左好耐最近终於都试左✨ 最吸引系佢有得比你拣最多4层2安士牛肉汉堡 岩哂meat lovers们👌🏻✾ Honbo 1.5🍔入面有2层2安士牛肉 肉汁劲丰富 牛味浓郁 加埋double cheese🧀 酸瓜 洋葱同埋佢既house sauce真系好正👍🏻但个人觉得个面包皮小嚡 如果造滑身啲就完美😆✾ Sweet Potato Fries🍠最近好锺意食蕃薯条♡ 而佢既蕃薯条都无令我失望 外脆内软 仲要劲厚身 食落每啖都好似食紧原条蕃薯所以都几饱🤣✾ Apple Pie Iced Tea🍹呢个配搭都几清新 但都几重肉桂味 锺意肉桂既朋友会好锺意饮
更多
听闻呢间系Bloomberg 2020全球最佳汉堡唯一入榜既香港汉堡店😯又favourite左好耐最近终於都试左✨ 最吸引系佢有得比你拣最多4层2安士牛肉汉堡 岩哂meat lovers们👌🏻

✾ Honbo 1.5🍔
入面有2层2安士牛肉 肉汁劲丰富 牛味浓郁 加埋double cheese🧀 酸瓜 洋葱同埋佢既house sauce真系好正👍🏻但个人觉得个面包皮小嚡 如果造滑身啲就完美😆

✾ Sweet Potato Fries🍠
最近好锺意食蕃薯条♡ 而佢既蕃薯条都无令我失望 外脆内软 仲要劲厚身 食落每啖都好似食紧原条蕃薯所以都几饱🤣

✾ Apple Pie Iced Tea🍹
呢个配搭都几清新 但都几重肉桂味 锺意肉桂既朋友会好锺意饮
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
168
0
2021-07-04 345 浏览
好少莅到呢头,觉得唔就脚,但呢个小圈都系翻新旧楼,感觉好特别。唔知系咪限聚座位少咗,排咗好耐队,但专程莅到,都唔想放弃。讲返个汉堡:味道几好,肉质几好,无啲生嘢整到个包吸哂水最好。块汉堡煎到非常香,但正因如此,肉味比较食唔出,而且比较油。同我自己锺意嘅肉味重刚啱相反,不过,我仍然觉得佢好味。包系有煎过的,有啲香脆。枱上面放咗几种食汉堡常加嘅酱料,茄汁,芥辣,辣酱都有。整体味道好好,只系对我来讲太油。
更多
好少莅到呢头,觉得唔就脚,但呢个小圈都系翻新旧楼,感觉好特别。

唔知系咪限聚座位少咗,排咗好耐队,但专程莅到,都唔想放弃。

讲返个汉堡:
5 浏览
0 赞好
0 留言


味道几好,肉质几好,无啲生嘢整到个包吸哂水最好。

块汉堡煎到非常香,但正因如此,肉味比较食唔出,而且比较油。同我自己锺意嘅肉味重刚啱相反,不过,我仍然觉得佢好味。

包系有煎过的,有啲香脆。

枱上面放咗几种食汉堡常加嘅酱料,茄汁,芥辣,辣酱都有。
1 浏览
0 赞好
0 留言



整体味道好好,只系对我来讲太油。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-21
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
午餐