2023-12-26 37 浏览
天氣凍最岩就係食返碗拉麵啦!呢間近油麻地嘅拉麵店店面都好大,加上精緻嘅裝修,非常吸睛嘅 。之前路過都見排長龍,咁岩夜少少成八點幾九點去就有位,於是就試一試 。二人餐包兩碗拉麵、一個小食、一隻糖心蛋同兩個飲品 。濃厚蝦湯拉麵嘅湯底真係非常濃郁,再加咗大量櫻花蝦,令到食落每一啖都有好鮮甜嘅蝦味另外叉燒非常厚身軟腍,唔算好肥但都有肉香 。溏心蛋就好岩我個人口味,我好中意蛋黃半熟嘅濃稠感,而蛋白位置又有醬油嘅甜甜咸咸,整體我覺得算係高質嘅溏心蛋至於主體拉麵就屬於幼身拉麵,食落非常彈牙,亦都好掛汁,唔錯嘅小食方面我就揀咗炸雞,炸得非常香口,唔會乾身,咬落每一口都有雞油香,而且每一舊都大大舊神匠蕃茄蝦湯沾麵嘅湯底就係濃濃嘅蝦湯再加上蕃茄嘅酸甜,惹味得黎就更加開胃呢款叉燒同湯拉麵唔同,燒過嘅多咗陣焦香味,入口更加軟綿,不過肥位多d就容易膩。拉麵就屬於粗身拉麵,而且望落好似係蕎麥麵,食落都係好有彈牙,個人覺得粗麵係更加有口感另外配上一塊少少嘅麵包雖然同碗麵放埋一齊有d不明所以,但塊麵包同個湯非常之夾
二人餐包兩碗拉麵、一個小食、一隻糖心蛋同兩個飲品 。