2024-03-15
今晚去咗間新開嘅酒吧/居酒屋。餐廳名叫AOAO,取自日文「あおあお」嘅讀音,係翠綠色咁解。想打造神秘寶石秘店路線,透燈光的變化同折射,令室內空間嘅綠色樹脂藝術物料變成寶石礦洞一樣又不失貴氣。餐廳有戶外位都有啲光影藝術,但呢排有啲凍,坐入面舒服啲。嚟到呢度一定飲返杯,但係佢哋嘅食物都唔好錯過。一個幾特別嘅前菜,萵荀刨成長絲,好似麵一樣,加上啲蘿蔔蓉,酸酸地幾清新。刺身卷]鮮赤貝包著露荀,襯返個微辣嘅醬汁。第一次食咁嘅調味。微辣中和咗貝類嘅腥味,留低海鮮嘅味道。一款又甜又脆嘅小食!?定係甜品?點都好我覺得係非常好食,旁邊仲有啲琥珀合桃增加咗口感。呢間餐廳嘅signature之一,用備長炭即席將鳗魚皮辣出焦香,迫出鳗魚本身嘅油份。除咗打卡,少少肥嘅食物啱晒餸酒。最後叫咗一份三文治share ,和牛油份十足,但被竹炭包吸收曬,又係一個餸酒又飽肚嘅好物
嚟到呢度一定飲返杯,但係佢哋嘅食物都唔好錯過。
[萵筍絲沙律]
[赤貝刺身卷]